Μάγια Σάντου

Μολδαβία: Για εξωτερική παρέμβαση στο δημοψήφισμα ένταξης στην ΕΕ κάνει λόγο η Πρόεδρος Σάντου

Με οριακή πλειοψηφία 50,17% των ψήφων επικράτησε το “Ναι” στο κρίσιμο δημοψήφισμα που διεξήχθη στη Μολδαβία με το ερώτημα αν πρέπει να εγγραφεί στο Σύνταγμα ο στόχος της ένταξης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τα σχεδόν τελικά αποτελέσματα, ενώ η πρόεδρος Μάγια Σάντου δήλωσε πως η χθεσινή ψηφοφορία αμαυρώθηκε από “άνευ προηγουμένου” εξωτερική παρέμβαση.

Σύμφωνα με το Reuters, το οριακό αποτέλεσμα, με την καταμέτρηση ποσοστού μικρότερου του 1,5% των ψήφων να υπολείπεται, απέχει μακράν από μια ηχηρή επιδοκιμασία του δρόμου προς την ΕΕ που επιδίωξε η Σάντου τα τέσσερα χρόνια που βρισκόταν στην ηγεσία αυτής της μικρής πρώην σοβιετικής δημοκρατίας που βρίσκεται σε μια διελκυστίνδα ανάμεσα στη Ρωσία και στη Δύση.

Στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν επίσης χθες, η Σάντου εξασφάλισε το 42% των ψήφων και ο κύριος αντίπαλός της, ο πρώην γενικός εισαγγελέας Αλεξάντρ Στογιάνογλο, το 26%, ανοίγοντας τον δρόμο για έναν αμφίρροπο δεύτερο γύρο μεταξύ τους στις 3 Νοεμβρίου.

Οι δύο ψηφοφορίες, που έλαβαν χώρα εν μέσω ισχυρισμών για εκλογική παρέμβαση, θεωρούνταν ένα τεστ για τη δέσμευση της χώρας αυτής της νοτιοανατολικής Ευρώπης να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να αποσπαστεί οριστικά από την τροχιά της Μόσχας. Το οριακό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θέτει τη Σάντου σε πιο αδύναμη θέση καθώς οδεύει προς τον δεύτερο γύρο, αφού υποστηρίζει ένθερμα την ένταξη στην ΕΕ.

Η Μολδαβία ξεκίνησε τη μακρά διαδικασία ενταξιακών διαπραγματεύσεων τον Ιούνιο και υπό τη Σάντου είχε σκοπό να τις ολοκληρώσει έως το 2030. Οι σχέσεις με τη Μόσχα έχουν επιδεινωθεί καθώς η Σάντου καταδίκασε την εισβολή του Κρεμλίνου στην Ουκρανία και έχει διαφοροποιήσει την προμήθεια αερίου απομακρυνόμενη από τη Ρωσία.

Scroll to Top