Ιδρύεται για πρώτη φορά και στη χώρα μας η Ακαδημία Πληροφοριών και Αντικατασκοπίας, που θα έχει ως στόχο να εγκαινιάσει μία νέα φιλοσοφία εκπαίδευσης και εξέλιξης του προσωπικού της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ).
Την ίδρυση της Ακαδημίας Πληροφοριών και Αντικατασκοπίας προβλέπει το νέο Προεδρικό Διάταγμα για την αναδιάρθρωση της ΕΥΠ, το οποίο δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και τέθηκε σε ισχύ στις 4 Απριλίου 2024 και περιλαμβάνει, επίσης, την ίδρυση Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου, η οποία θα έχει ως αρμοδιότητα τον εντοπισμό και τη διερεύνηση υποθέσεων διαφθοράς και παραβίασης της ακεραιότητας του προσωπικού, αλλά και την ίδρυση της Διεύθυνσης Επιχειρήσεων για την συλλογή, αξιοποίηση και την επεξεργασία πληροφοριών. Παράλληλα, με το Προεδρικό Διάταγμα ενισχύονται οι Διευθύνσεις Κυβερνοχώρου και Πληροφοριακών Συστημάτων και Τηλεπικοινωνιών της ΕΥΠ με ενσωμάτωση τεχνικών μέσων και προηγμένων τεχνολογιών.
Όπως επισημαίνουν αρμόδιες πηγές, η ΕΥΠ προχωράει σε σημαντική οργανωτική και λειτουργική αναδιάρθρωση, η οποία καθίσταται επιτακτική και αναγκαία για την ΕΥΠ προκειμένου να είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις προκλήσεις των συμβατικών και υβριδικών απειλών της σύγχρονης εποχής. Οι κύριοι πυλώνες της νέας δομής αφορούν στην Ενίσχυση Επιχειρησιακών και Αναλυτικών Δυνατοτήτων, την Διοικητική Αναδιάρθρωση – Εκπαίδευση και την Λογοδοσία και εξωστρέφεια.
Σε ό,τι αφορά στην ίδρυση της Ακαδημίας Πληροφοριών και Αντικατασκοπίας, όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, σηματοδοτεί μια πρωτοποριακή εξέλιξη στην εκπαιδευτική και εξελικτική διαδικασία του προσωπικού της Ε.Υ.Π., εγκαινιάζοντας μια νέα φιλοσοφία εκπαίδευσης που προσαρμόζεται στις πολυδιάστατες απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής.
Ακόμη μία καινοτομία του νέου Προεδρικού Διατάγματος είναι η σύσταση νέων Κλάδων προσωπικού της ΕΥΠ, κατά τα πρότυπα Υπηρεσιών Πληροφοριών του εξωτερικού, όπως ο κλάδος των Χειριστών Πληροφοριών, Αναλυτών Πληροφοριών, Χειριστών Κυβερνοχώρου, Αναλυτών Κυβερνοχώρου, κ.α., με έμφαση στην εξειδίκευση της θέσης εργασίας.
Οι ίδιες πηγές, τονίζουν πως έρχεται ριζική αλλαγή στη διαδικασία των προσλήψεων και στην εκπαίδευση – μετεκπαίδευση του συνόλου του προσωπικού της ΕΥΠ. Σημειώνουν χαρακτηριστικά ότι για πρώτη φορά συμπεριλαμβάνεται διάταξη για υποχρεωτικό χρόνο παραμονής στην Υπηρεσία, ο οποίος ορίζεται στα 10 έτη, και συνδέεται άμεσα η ανάκληση της εξουσιοδότησης ασφαλείας για τον χειρισμό πληροφοριών με τη δυνατότητα μετάταξης σε άλλες υπηρεσίες για λόγους δημοσίου συμφέροντος.
Επιπλέον, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, για πρώτη φορά εισάγεται η διαδικασία φοίτησης του πολιτικού προσωπικού στην Ακαδημία Πληροφοριών και Αντικατασκοπείας της ΕΥΠ, όπου το πολιτικό προσωπικό υποβάλλεται σε υποχρεωτική θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση. Η θεωρητική εκπαίδευση διαρκεί έως οκτώ μήνες αναλόγως της ειδικότητας. Οι δόκιμοι υπάλληλοι θα συμμετέχουν επίσης σε τελικές εξετάσεις μετά την ολοκλήρωση ενός διετούς κύκλου σπουδών και για τη μονιμοποίηση τους θα απαιτείται η επιτυχής ολοκλήρωση των σπουδών εντός του προβλεπόμενου χρονικού πλαισίου. Αντίστοιχα, για πρώτη φορά προβλέπονται και ανάλογες διαδικασίες για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας που αποσπάται στην ΕΥΠ, όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές.
Με το Προεδρικό Διάταγμα, επιπλέον, επιχειρείται η ενίσχυση της εξωστρέφειας της ΕΥΠ με την Υπηρεσία Ιστορικού Αρχείου και Ιστορικού Μουσείου, η οποία στοχεύει στην ανάδειξη του σημαντικό ρόλου της στην ιστορία για την ασφάλεια της χώρας, όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, που προσθέτουν ότι η αξιοποίηση του Ιστορικού Αρχείου, μέσω του αποχαρακτηρισμού εγγράφων, θα προσφέρει ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τις δράσεις της Υπηρεσίας.