Ο Μάκης Βορίδης
Ο Μάκης Βορίδης/Instagram

Βορίδης: «Κανένα κεκτημένο δεν δημιουργείται εξαιτίας των τουρκικών ανακοινώσεων»

Όλα όσα ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας για την ενδοοικογενειακή βία, τη νέα ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τον Στέφανο Κασσελάκη

Σε μια ευρεία γκάμα θεμάτων (εξωτερική και κοινωνική πολιτική, πολιτικό κλίμα) πήρε θέση ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, κατά τη διάρκεια ραδιοφωνικής συνέντευξής του στον “Real FM”.

Για την εξωτερική πολιτική εν πρώτοις, και σε συνέχεια της αντίδρασης του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ για το θαλάσσιο πάρκο στο Αιγαίο, ο Μ. Βορίδης υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει τρόπος που να μπορείς να πεις σε ένα κράτος τι θα λέει και τι όχι. Ο μόνος τρόπος που υπάρχει, είναι να του απαντάς. Άρα, να μη δημιουργείται κανένα κεκτημένο». Η Τουρκία συνολικά δεν πρόκειται να αλλάξει και να γίνει κάτι άλλο από αυτό που είναι, σημείωσε επίσης, διευκρινίζοντας συγχρόνως: «Το λέω για να μη δημιουργούνται προσδοκίες».

Επιπλέον, ισχυρισμός του τύπου, «έχουμε γίνει φίλοι (σ.σ. Ελλάδα και Τουρκία), είμαστε αγκαλιασμένοι ο ένας με τον άλλον και δεν πρόκειται να υπάρξει κανένα θέμα ποτέ, αυτό δεν το έχει πει ποτέ η ελληνική κυβέρνηση. Έχει πει τα ακριβώς αντίθετα: ότι υπάρχει ένα πλαίσιο διαλόγου, το οποίο είναι σημαντικό να υπάρχει, γιατί ελπίζουμε να οδηγήσει σε αποκλιμάκωση και σε χαμήλωμα της έντασης, χωρίς όμως να υπάρχει ένα κεκτημένο ή ένα δεδομένο ή και μια υπερβολική προσδοκία για όλη αυτή τη διαδικασία». «Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν πολλά χρόνια πίσω τους με περιστατικά μεγάλης έντασης και περιστατικά αποκλιμάκωσης», είπε στο δια ταύτα, και «τη συγκεκριμένη ανακοίνωση της Άγκυρας θα πρέπει να την εντάξει κανείς εν τέλει σε αυτό το πλαίσιο των ελληνοτουρκικών σχέσεων».

Πηγαίνοντας στα της εσωτερικής πολιτικής επικαιρότητας, το προφανές είναι ότι «δεν εκλέγουμε κυβέρνηση, εκλέγουμε ευρωβουλευτές», σημείωσε εξ αρχής ο υπουργός Επικρατείας, συμπληρώνοντας ωστόσο πως «παρά ταύτα θα βγουν πολιτικά συμπεράσματα το βράδυ των ευρωεκλογών», επομένως «έχουν πολιτική σημασία οι ευρωεκλογές», συμπέρανε δε.

Εξ αντικειμένου οι εκλογές πήραν πολιτικό χαρακτήρα λόγω του αιτήματος Κασσελάκη για διεξαγωγή εθνικών εκλογών, δήλωσε ακόμη επισημαίνοντας και την εξής αντίφαση, όπως είπε: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης που ψηφίσθηκε πριν από εννέα μήνες από τον ελληνικό λαό, αν δεν πάει καλά στις εκλογές, θα έχει χάσει την πολιτική νομιμοποίησή του, σύμφωνα με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αντιθέτως, αν ο Στέφανος Κασσελάκης δεν πάει εκλογικά καλά, θα πει πως έχει πολιτική νομιμοποίηση λόγω του πρόσφατου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Εν συνεχεία, ο υπουργός Επικρατείας επισήμανε ότι η κυβέρνηση στοχεύει παντού, και στα δεξιά της και στα αριστερά της, «έχει μια συνολική αναφορά στον ελληνικό λαό» και δεν περιορίζεται σε μια συγκεκριμένη ομάδα.

Ερωτηθείς, αμέσως μετά, για το θέμα της ασφάλειας, υποστήριξε πως υπάρχουν δύο τρόποι για να προσεγγίσει κανείς το εν λόγω ζήτημα: μέσω των στατιστικών στοιχείων των εγκληματολογικών υπηρεσιών αφενός, μέσω συγκρίσεων με το επίπεδο ασφάλειας άλλων χωρών αφετέρου. «Η απάντηση και στα δύο είναι ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει βελτιωμένους δείκτες», ήταν το συμπέρασμα του υπουργού Επικρατείας, που διερωτήθηκε: «Έγινε ένα περιστατικό που μας ενόχλησε όλους, αυτό σημαίνει ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει ασφάλεια; Είμαστε η ασφαλέστερη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Επιπροσθέτως, «πολύ καλά κάνει ο υπουργός (Προστασίας του Πολίτη) και αντιδρά και εξαγγέλλει μέτρα».

Όσον αφορά την ενδοοικογενειακή βία εν γένει, «τα πράγματα που έχει κάνει αυτή η κυβέρνηση, από την επαύξηση του αξιοποίνου, από την επαναφορά των ισοβίων για τις ανθρωποκτονίες, από την επαναφορά της ενδοοικογενειακής βίας ως επιβαρυντικής περιστάσεως, από το panic button, από τις εκπαιδεύσεις των αστυνομικών, είναι πολύ περισσότερα από όσα έχουν γίνει ποτέ» ανέφερε κλείνοντας.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *