Folli Follie
Folli Follie/Facebook

Τζώρτζης Κουτσολιούτσος στη δίκη Folli Follie: Δεν ερευνήθηκε ποτέ η ροή χρημάτων στην Ασία – Ζούμε με τη βοήθεια φίλων

Το «σφυροκόπημα» της έδρας και οι απαντήσεις του κατηγορούμενου – Ολόκληρη η απολογία του – «Στοχοποιηθήκαμε από ανταγωνιστές»

Τον ισχυρισμό ότι δεν αντιλήφθηκε ούτε το μέγεθος αλλά ούτε και τη χρονική διάρκεια της «ωραιοποίησης» των οικονομικών στοιχείων του υποομίλου της Ασίας, προέβαλλε κατά τη σημερινή απολογία του στη δίκη της Folli Follie ο τότε διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Τζώρτζης Κουτσολιούτσος. «Εννοείτε ότι αν ήξερα τα επακόλουθα αυτής της «ωραιοποίησης» θα είχα αντιδράσει από τότε», είπε ο κατηγορούμενος συνεχίζοντας να απολογείται σήμερα για δεύτερη ημέρα στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας. Μάλιστα, ο Τζ. Κουτσολιούτσος μίλησε αρκετές φορές για …λογιστικές παρατυπίες στην Ασία, τις οποίες όταν τις έμαθε, όπως είπε, ήρθε σε ρήξη με τον πατέρα του. «Βρέθηκα εγκλωβισμένος αν έφευγα τότε η εταιρεία θα είχε υποστεί δεκαπλάσια ζημιά από αυτή που προκλήθηκε μετά τη δημοσιοποίηση του report της QCM» είπε ο κατηγορούμενος.

Μάλιστα με την έναρξη της απολογίας του ο γιος του ιδρυτή της Folli Follie, Δημήτρη Κουτσολιούτσου, αναφέρθηκε στην προφυλάκισή του λέγοντας ότι κατά το στάδιο αυτό των ερευνών, καταπατήθηκαν όλα τα δικαιώματά του. «Είχα μια αντιμετώπιση άδικη προς το πρόσωπό μου. Δεν κατάλαβα πότε ποιος ήταν ο κίνδυνος που επέβαλλε την προσωρινή μου κράτηση» είπε και συνέχισε: «Η εταιρεία στοχοποιήθηκε από παντού. Από τον Τύπο, από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η οποία ήταν πολύ επιθετική με βαριά πρόστιμα χωρίς έστω λίγο να κοιτάξει την εταιρεία. Στοχοποιήθηκε από τις τράπεζες που ζητούσαν το κεφάλαιο κίνησής της, τα 42 εκατ. ευρώ. Στοχοποιήθηκε δυστυχώς και από τους μετόχους και αυτό δεν το κατάλαβα ποτέ γιατί ήμασταν όλοι στην ίδια θέση, όλοι σκεφτόμασταν πως θα πάει η εταιρεία στην επόμενη ημέρα. Στοχοποιήθηκε και από τους ομολογιούχους. Είναι σαν έχεις κάποιον να τον πνιγείς και να του δίνεις μαχαιριές κάθε μέρα. Παρόλα αυτά, αυτή η εταιρεία έδειξε πόσο γερά θεμέλια είχε. Ακόμη και σήμερα υπάρχει στοχοποιήση. Αυτός που μιλούσε από τη νέα διοίκηση δεν είχε με το αντικείμενο και χάθηκε μεγάλη περιουσία τότε. Υπήρξε μια στοχοποίηση άνευ προηγούμενου».

Η σημερινή απολογία του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου ήταν κυριολεκτικά «ποταμός» με την έδρα να του θέτει ερωτήσεις και τον κατηγορούμενο πολλές φορές να δηλώνει άγνοια για μείζονα ζητήματα του κατηγορητηρίου.

Η Ασία

Μπαίνοντας σήμερα στα ….πειραγμένα οικονομικά στοιχεία του ομίλου της Folli – Follie στην Ασία Τζώρτζης Κουτσολιούτσος ξεκίνησε από το μακρινό 1994. Συγκεκριμένα, ανέφερε: «Αν θυμάμαι καλά τότε υπήρξε ένα ενδιαφέρον από το κεντρικό κατάστημα που είχαμε στο Λονδίνο. Ένας Ιάπωνας επιχειρηματίας πήγε στο μαγαζί και ψώνισε και ήθελε να μιλήσει με την ιδιοκτησία για το εμπόρευμα. Πρόκειται για γνωστό επιχειρηματία. Ήρθε μετά στη Αθήνα και έγινε συμφωνία για να έχει τη χρήση του σήματος της Folli Follie στην Ιαπωνία. Η επιτυχία ήταν άμεση. Είχαμε και την άνθιση της εταιρείας στην Ελλάδα δεν προλαβαίνουμε. Υπήρχε οργασμός δημιουργίας. Η Ιαπωνία ακόμη και σήμερα είναι η πιο απαιτητική αγορά στον κόσμο. Είναι δύσκολο να μπει κάποιος αυτή την αγορά και να πετύχει. Ανοίγαμε μαγαζιά κάθε μήνα. Μπήκε μια πειθαρχία στην εταιρεία μεγάλη. Το προϊόν για παράδειγμα που έκανε 100 ευρώ στην Ελλάδα στην Ιαπωνία έκανε 300 ευρώ. Οι πωλήτρια εκεί φορούσαν γάντια και κοστούμια, ήταν μια άλλη παρουσίαση προϊόντων με άλλες προδιαγραφές. Άνοιξαν 80 με 85 μαγαζιά στην Ασία.

Και ο πατέρας μου διορατικός πάντα είδε τις προοπτικές. Αποφάσισε ότι υπάρχει μέλλον. Και είπε γιατί να υπάρχει αντιπρόσωπος; Να το κάνουμε μόνοι μας. Και έτσι ξεκίνησε με το Χονγκ Κονγκ σαν έδρα. Ο πατέρας μου άρχισε να πηγαίνει πιο συχνά να μείνει εκεί και αργότερα άρχισε να ανοίγει και η αγορά της Κίνας. Όλο αυτό ήταν επίτευγμα του πατέρα μου. Ο όμιλος της Ασίας γιγαντώνονταν και μεγάλωνε ραγδαία όπως και ο όμιλος Ευρώπης και Αμερικής. Άρα δημιουργήθηκαν στην Ευρώπη και την Ασία δύο μεγάλοι όμιλοι και αυτομάτως δημιουργήθηκε και μια ανεξαρτησία».

Συνεχίζοντας ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος ανέφερε πως ο πατέρας του και συγκατηγορούμενος του σήμερα στη δίκη εγκαταστάθηκε στην Ασία. «Έρχονταν δυο φορές το χρόνο στην Ελλάδα και μας ενημέρωνε αλλά μέχρι εκεί. (…). Εγώ άρχισα και να ταξιδεύω εκεί μια φορά το χρόνο και έβλεπα και άκουγα ότι έλεγε ο πατέρας μου. Εισέπραξα την επιτυχία. Αν και υπήρχαν στελέχη και επιτελείο στρατηγικής, ο πατέρας μου είχε τον πρώτο και τελευταίο λόγο. Και αυτό ενώ ήμασταν σε μια εποχή που η Ελλάδα ήταν το μαύρο πρόβατο της παγκόσμιας οικονομίας», τόνισε ο κατηγορούμενος για να αναφερθεί στη συνέχεια στη στιγμή που «έσκασε» η «έσκασε» η βόμβα των αποκαλύψεων για την εταιρεία.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο ίδιος όταν το έμαθε έδωσε εντολή να δοθούν όλα τα στοιχεία στις ελεγκτικές αρχές. Αναφέρθηκε στην αναστολή μετοχής της εταιρείας με την πίεση όπως είπε να συνεχίζεται κυρίως από τον Τύπο. «Αποφασίσαμε να μπει ορκωτός ελεγκτής για να τα κάνει πιο γρήγορα και να έχουμε εικόνα του ομίλου. Η επιτροπή Κεφαλαιαγοράς μας πρότεινε να διαγράψουμε τα διαθέσιμα που δεν είχαμε στην Ασία και να προχωρήσουμε. Εγώ δεν το κατάλαβα ποτέ αυτό» είπε ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος για να εκτοξεύσει στη συνέχεια «πυρά» κατά πάντων ακόμη και κατά της Alvarez & Marsal και της PwC. «Ξεκίνησε η Alvarez στον έλεγχο να ελέγξει και να βγάλει πόρισμα. Τελικά εκ των υστέρων το λέω ήταν πολύ πιο περίπλοκο. Ακόμη και σήμερα δεν μπορώ να καταλάβω. γιατί γίνονταν όλες αυτές οι λογιστικές παρατυπίες στην Ασία. Έδωσα ανοιχτή γραμμή στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να ζητεί στοιχεία και να μιλάει με την Alvarez. Μας πίεζε να τελειώνουν γρήγορα. Έτσι το Σεπτέμβριο η Alvares έβγαλε αυτή τη πρώτη έκθεση στην οποία αποτύπωσε απλώς τις λογιστικές παρατυπίες».

Ο κατηγορούμενος μίλησε στη συνέχεια για «σοκ» το οποίο υπέστη όταν διάβασε το πόρισμα του ελεγκτικού οίκου. Είπε χαρακτηριστικά: «Ήταν ένα σοκ όταν είδα αυτή την έκθεση, τη δημοσιεύσαμε την επόμενη ημέρα. Αισθάνθηκα θυμό και αγανάκτηση δεν μπορούσα να φανταστώ ότι γίνονταν τέτοιες παρατυπίες ακόμη περισσότερο όταν είδα ότι υπήρχαν και πλαστά έγγραφα. Επικοινώνησα με το πατέρα μου και μου έλεγε δεν είναι αυτή η εικόνα. Διαβάζοντας το πόρισμα αυτό κατάλαβα και εγώ» είπε ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος για να τονίσει πως λόγω της πίεσης αποφασίστηκε να η ανάθεση στην εταιρεία Deloitte κάνει ένα business plan «για να πάμε στην επόμενη και παράλληλα περιμέναμε την PwC για το διαχειριστικό έλεγχο».

«Ένιωσα αγανάκτηση»

Ο κατηγορούμενος υποστήριξε ότι η έκθεση της PwC με τα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας εκδόθηκε ενώ εκείνος βρίσκονταν φυλακή. «Για μια ακόμη φορά ένιωσα αγανάκτηση. Αν το δείτε ένα κομμάτι του αφορά στην Ασία που ήταν το κυρίως θέμα. Και το πιο βασικό για την Ασία είναι ότι δεν μετρήθηκαν εμπορεύματα, ούτε οι λογαριασμοί και η ροή των χρημάτων. Γιατί τα νούμερα που ανέφεραν δεν έβγαιναν. Όταν έχεις 3 χιλιάδες υπάλληλος αυτό είναι μισθοί. Είπαν ότι όλα είναι εικονικά, υπήρχαν όμως λογαριασμοί και πηγαινοέρχονταν χρήματα. Διακινήθηκαν 80 εκα. μέσα σε ένα εξάμηνο. Δεν μπορεί επί δέκα χρόνια να μην υπάρχουν οι λογαριασμοί από την PwC. Είναι το πρώτο πράγμα. Είχαν εμμονή με το όνομα Κουτσολιούτσος. Διακινήθηκαν πολλά χρήματα το ήξερα και από τον πατέρα μου. Εμείς αυτές τις εταιρείες τις χειριζόμαστε σαν θυγατρικές και αυτή η ροή χρημάτων δεν έχει εμφανιστεί πουθενά μέχρι στιγμής. Σίγουρα δεν είναι αυτή η παραποίηση που λένε» υποστήριξε ο κατηγορούμενος

«Ήρθα σε ρήξη με τον πατέρα μου»

Ακολούθως ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος αναφέρθηκε στην περιβόητη «ωραιοποίηση» των οικονομικών στοιχείων της Ασίας για να πει: «Έλαβα ένα mail ίσως από τον Tonio (σ.σ. στέλεχος της Ασίας) ο οποίος χρησιμοποίησε την ίδια λέξη με τον πατέρα μου. Είπε για «ωραιοποίηση», η οποία θα ήταν παροδική. Κάποια στιγμή το 2015 μου έρχεται και πάλι ένα mail και εκεί ανακαλύπτω ότι όλο αυτό συνεχίζεται. Εγώ ήξερα για το 2009. Έγινε ένας κακός χαμός. Θυμάμαι δύο λόγια του πατέρα μου: «Είσαι ο γιος μου αυτό και αυτό το μαγαζί είναι δικό μου και θα το κάνω ότι θέλω». Οι σχέσεις μας διαταράχθηκαν, σκέφτηκα ακόμη και να φύγω. Αν έφευγα ένιωθα ότι θα πρόδιδα όλο αυτό που έχει χτιστεί. Είμαι μοναχογιός. Το να αποχωρήσει ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου και μοναχογιός, το αντίκτυπο χρηματιστηριακά θα ήταν δεκαπλάσιο από αυτό που υπήρξε με την QCM.» είπε ο κατηγορούμενος για να προσθέσει: «Ένιωθα εγκλωβισμένος. Δεν δέχθηκα καμία άλλη όχληση ούτε από τον πατέρα μου ούτε από την Ασία. Στο μεσοδιάστημα επανήλθαν οι αγορές στην Ασία και κάπου σκέφτηκα ότι αυτό έχει τελειώσει».

«Σφυροκόπημα» από την έδρα

Στην συνέχεια ο κατηγορούμενος δέχθηκε δεκάδες ερωτήσεις από την έδρα. Ενδεικτικά κάποιες από αυτές έχουν ως εξής:
Πρόεδρος: Από ποιον τέθηκε το θέμα της ωραιοποίησης του τζίρου στην Ασία; Κατηγορούμενος: Από τον πατέρα μου.
Πρόεδρος: Ποιος είχε την οικονομική διαχείριση της Ασίας;
Κατηγορούμενος: Εδώ έχουμε να κάνουμε με λογιστικές παρατυπίες. Το λογιστικό κομμάτι είναι οικονομικό κομμάτι.
Πρόεδρος: Ποιοι είχαν το οικονομικό κομμάτι;
Κατηγορούμενος: Ο Τonio και ο Μπεγέτης.
Πρόεδρος: Ο Μπεγέτης ποιανού επιλογή ήταν;
Κατηγορούμενος: Εγώ είχα τότε άλλους ρόλους, δεν ξέρω…
Πρόεδρος: Ο πατέρας σας δεν είχε λόγο ποιος θα πάει στην Ασία;.
Κατηγορούμενος: Φαντάζομαι ….
Πρόεδρος: Αφήστε τα φαντάζομαι φτάσαμε στο 2024…
Κατηγορούμενος: Δεν ξέρω..
Πρόεδρος: Αυτό το πράγματα δηλαδή μέχρι σήμερα δεν το έχετε συζήτηση με τον πατέρα σας;
Κατηγορούμενος: Όχι
Πρόεδρος: Εσείς με τον όμιλο της Ασίας τι σχέση είχατε;
Κατηγορούμενος: Όταν ανοίγει μια θυγατρική εθίστε και κάποιος να μπαίνει από τα κεντρικά. Με είχε βάλλει ο πατέρας μου τυπικά director χωρίς αμοιβή. Δεν έχω υπογράψει τίποτα δεν είχα καμία συμμετοχή
Πρόεδρος. Πως γίνονταν η διαδικασία των οικονομικών καταστάσεων; Ποιος επιλαμβάνονταν πρώτα από τους συγκατηγορούμενους σας;
Κατηγορούμενος: Να ρωτήσετε τους ίδιους. Νομίζω όμως ο κ. Αλαβάνος, ο οποίος είναι διευθυντής λογιστήριο.
Πρόεδρος: Έπαιρνε τις καταστάσεις και τι τις έκανε;
Κατηγορούμενος: Σίγουρα υπάρχει μια επεξεργασία.
Πρόεδρος: Αυτή την ωραιοποίηση την γνωρίζουν οι συγκατηγορούμενοί σας;
Κατηγορούμενος: Κανένας δεν ήξερε τίποτα.

Πρόεδρος: Η μητέρα σας;
Κατηγορούμενος: Ρωτήστε και την ίδια ….Υπήρχε ναι ένταση και τριβές με τον πατέρα μου αλλά για άλλα θέματα…. Η μητέρα μου ήταν κάτι ξεχωριστό , είχε να κάνει με την εικόνα της εταιρείας, ήταν επικεφαλής του δημιουργικού.
Πρόεδρος: Αυτό το πορτοκαλί που επιλέξατε στο σήμα ποιανού ιδέα ήταν;.
Κατηγορούμενος: Αυτό το πορτοκαλί ήταν φανταστικό …
Πρόεδρος: Αφήστε το φανταστικό και πείτε μας….
Κατηγορούμενος: Έγινε καβγάς για αυτό το χρώμα και το λογότυπο αυτό ήταν ομόφωνη απόφαση των γονιών μου.
Καίτη Κουτσολιούτσου: Να μη τα πω εγώ;
Πρόεδρος: Θα τα πείτε ήταν έρθει η ώρα σας…..
Πρόεδρος. Το γεγονός ότι εσείς γνωρίζεται ότι υπογράφεται αυτές τις καταστάσεις ενώ γνωρίζατε ότι υπάρχει ωραιοποίηση σας λέει κάτι; Και περαιτέρω δημοσιεύονται αυτές οι καταστάσεις και ήρθαν εδώ οι επενδυτές και είπαν ότι λάμβαναν υπόψη τους αυτή τη δημοσιοποίηση. Ενώ εσείς και ο πατέρας σας γνωρίζετε …..
Κατηγορούμενος: Αυτή η ωραιοποίηση δεν αλλοίωνε την εικόνα ή τα μεγέθη της εταιρείας.
Πρόεδρος: Τα αλλοίωνε. Φαίνεται ο όμιλος της Ασίας να έχει αυξημένο τζίρο και αυτός συνδέεται με την μητρική ….
Κατηγορούμενος: Όταν λέμε 6 εκατ. στο τζίρο της Ασίας όταν αυτό το αναγάγεις στον όμιλο είναι κάτι πολύ μικρό. Σίγουρα όμως ακόμη και ένα ευρώ είναι μια αλλοίωση….
Πρόεδρος. Έχετε το 2009 αυτό το θέμα της «ωραιοποίησης» και λέτε ότι είχατε διαφωνία με τον πατέρα σας. Έναν οικονομικό σύμβουλο δεν είχατε;
Κατηγορούμενος: Ότι και να του έλεγα δεν με άκουγε. Είχε αποφασίσει και είχε τους συμβούλους υο στη Ασία.
Πρόεδρος: Με τον Μπεγιέτη είχατε επικοινωνία;
Κατηγορούμενος: Καμία επαφή. Μετά ανακάλυψα ότι είχε διατηρήσει το μισθό του και στην Ελλάδα ….Δεν θυμάμαι πόσα έπαιρνε, πάνω από 5, 000 ευρώ σίγουρα. Τώρα δεν ξέρω αν ήταν 8 η 9.000 ευρώ. Του στείλαμε εξώδικο για να σταματήσει ο μισθός της Ελλάδας και οι σχέσεις μας ψυχράνθηκαν γρήγορα
Πρόεδρος: Και ο πατέρας σας τι είπε για αυτό;
Κατηγορούμενος: Δεν το συζητήσαμε.
Πρόεδρος: Καλά δεν του είπατε τι συμβαίνει με το βασικό του συνεργάτη στην Ασία;

Κατηγορούμενος: Εμένα δεν ήταν η ασχολία μου τι θα γίνει με την Ασία ή με το Μπεγιέττη
Πρόεδρος: Και μετά ποια είναι η σχέση σας;
Κατηγορούμενος: Τυπική, μιλούσα με τον πατέρα μου.
Πρόεδρος: Εδώ κατηγορείστε προσκαλέσετε μια πλαστογραφία στον Μπεγιέτη με τα τραπεζικά εξτρέ….
Κατηγορούμενος: Εξεπλάγην.
Πρόεδρος: Είπατε ότι η Επιτροπή κεφαλαιαγοράς ήταν σκληρή απέναντι σας. Γνωρίζετε όμως ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής είναι κατηγορούμενος γιατί άργησε. Τι έπρεπε να κάνει για εσάς;
Κατηγορούμενος: Εγώ δεν μπορώ να το ξέρω…
Πρόεδρος: Το 2009 αν δεν επιλέγατε αυτή την ωραιοποίηση θα φτάνατε σε αυτή τη θέση;
Κατηγορούμενος: Το ντόμινο που έγινε με όλη τη στοχοποιήση της εταιρείας έφερε τραγικά αποτέλεσμα. Το ότι δεν έχει αποτιμηθεί από κανένα η πραγματική της αξία… Η στοχοποίηση αυτού του ομίλου δεν είχε προηγούμενο
Πρόεδρος: Και που οφείλεται αυτή η στοχοποίηση;
Κατηγορούμενος: Θεωρώ ότι μια μεριά σίγουρα από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αυτά που ζητούσαν δεν έχουν ξαναγίνει. Και ανταγωνιστές που βρήκαν την ευκαιρία και τροφοδοτούν τον Τύπο.
Πρόεδρος: Ποιοι ήταν οι ανταγωνιστές σας;
Κατηγορούμενος: Δεν θέλω να πω ονόματα. Μετά μας στοχοποίσαν οι τράπεζες. Ήθελαν τα αττικά πολυκαταστήματα βρήκαν ευκαιρία και τα πήραν.

«Έχω καταστραφεί»

Στη συνέχεια ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος δέχθηκε ερωτήσεις από την πρόεδρο για τη σημερινή του οικογενειακή κατάσταση.
Πρόεδρος: Ποια είναι η οικογενειακή και οικονομική σας κατάσταση;
Κατηγορούμενος: Έχω δύο κόρες και έχω χωρίσει με τη γυναίκα μου. Με στήριξε όταν ήμουν στη φυλακή, έχουμε καλές σχέσεις. Έχουμε δυο σπίτια στην Κηφισιά. Με το που έγινε αυτή η ιστορία έμεινα διευθύνων σύμβουλος μέχρι το 2018 και μετά έγινα απλό μέλος. Οι αποδοχές μου μειώθηκαν πολύ. Και μετά ήρθε η εφορία και μου είπε να καταθέτω το μισθό στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Πρόεδρος: Και πώς ζείτε;

Κατηγορούμενος: Με βοήθεια φίλων. Αυτή τη στιγμή είμαι σε πολύ δύσκολη θέση γιατί τα πρόστιμα που μου έχουν επιβληθεί είναι 30 εκατ. ευρώ και οι προσαυξήσεις ημερησίως μπορεί να φτάνουν και 10. 000 ευρώ. Έχω καταστραφεί οικονομικά ισόβια.
Πρόεδρος: Οι γονείς σας πως ζουν;
Κατηγορούμενος: Με βοήθεια φίλων. Μετά από ένα τέτοιο γεγονός καταλαβαίνεις ποιοι είναι οι πραγματικοί σου φίλοι.
Πρόεδρος: Υπογράφοντας αυτές τις ωραιοποιημένες καταστάσεις εσείς και ο πατέρας σας, δεν σκεφτήκατε ότι θα συμπαρασύρατε και άλλους;
Κατηγορούμενος: Εγκλωβίστηκα, πίστευα ότι αυτό είναι παροδικό και πως τελείωνε.
Πρόεδρος: Δηλαδή είχατε άγνοια κινδύνου;
Κατηγορούμενος: Νόμιζα ότι θα ήταν διαχειρίσιμο όπως και θα έπρεπε να είναι. Πραγματικά πίστευα ότι το 2015 είχε τελειώσει. Εγκλωβίστηκα, δεν ήθελα ποτέ να βλάψω κάποιον.

Η απολογία του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου θα συνεχιστεί αύριο.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *