Έκρηξη στο Ισραήλ - Χαμάς
Έκρηξη στο Ισραήλ - Χαμάς/Twitter Israeli Foreign Ministry

Συνελήφθη η αδερφή του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια

Οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν την αδελφή του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στο Τελ Σέβα, ως ύποπτη για σχέσεις με τη Χαμάς και για συμμετοχή σε υποκίνηση της τρομοκρατίας, ανέφεραν τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης και η ισραηλινή αστυνομία το πρωί της Δευτέρας.

Η ανακοίνωση της αστυνομίας προσδιόρισε τη συλληφθείσα ως στενή συγγενή ανώτερου μέλους της Χαμάς. Οι αναφορές των μέσων ενημέρωσης σημείωσαν ότι πρόκειται για τη 57χρονη Ζέμπα Αμπντέλ Σαλέμ Χανίγια, ωστόσο η αστυνομία δεν έχει κατονομάσει τη συλληφθείσα.

Η κοινή επιχείρηση της αστυνομίας και της Σιν Μπετ κορυφώθηκε με τη σύλληψη της Χανίγια σε πρωινή επιδρομή που πραγματοποιήθηκε από την αστυνομία, τη συνοριακή αστυνομία, τις IDF και την εναέρια μονάδα της ισραηλινής αστυνομίας, αναφέρει η Jerusalem Post.

Στοιχεία στο σπίτι της αδελφής του ηγέτη της Χαμάς

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης στο σπίτι της Χανίγια, οι δυνάμεις ασφαλείας φέρεται να βρήκαν έγγραφα, τηλέφωνα και άλλα αποδεικτικά στοιχεία που υποδεικνύουν τη συμμετοχή της σε σοβαρά αδικήματα ασφαλείας.

«Δεκάδες πτώματα στο Σίφα – Αποσύρθηκε ο Ισραηλινός Στρατός»

Το υπουργείο Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας, όπου κυβερνά το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, ανακοίνωσε σήμερα πως ο ισραηλινός στρατός απέσυρε άρματα μάχης και άλλα οχήματα που είχαν αναπτυχθεί μέσα στο νοσοκομείο Σίφα, προπολεμικά τη μεγαλύτερη δομή υγείας του θυλάκου, όπου διεξήγαγε επιχείρηση τις τελευταίες δύο εβδομάδες, προσθέτοντας πως κατόπιν εντοπίστηκαν «δεκάδες πτώματα».

Ο ίδιος ο ισραηλινός στρατός δεν έχει επιβεβαιώσει πως απέσυρε τις δυνάμεις του από το νοσοκομείο ως αυτό το στάδιο.

Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου και αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν πως είδαν άρματα μάχης και άλλα τεθωρακισμένα να φεύγουν από το συγκρότημα, υπό πυρά κάλυψης του πυροβολικού και της αεροπορίας.

«Δεκάδες πτώματα μαρτύρων, ορισμένα σε κατάσταση αποσύνθεσης, βρέθηκαν μέσα στο νοσοκομείο Σίφα και γύρω από αυτό», σημείωσε το υπουργείο Υγείας της Χαμάς σε ανακοίνωσή του, προσθέτοντας πως οι υλικές ζημιές είναι «πολύ μεγάλες» στο σύνολο των κτιρίων της εγκατάστασης, καθώς οι δυνάμεις που αποσύρθηκαν «πυρπόλησαν τα κτίρια του συγκροτήματος και το έθεσαν εντελώς εκτός λειτουργίας».

Γιατρός είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως καταμετρήθηκαν πάνω από 20 πτώματα. Σύμφωνα με τον ίδιο, ορισμένα συνθλίφτηκαν από ισραηλινά στρατιωτικά οχήματα καθώς αποχωρούσαν.

Ο στρατός του Ισραήλ, που κατηγορεί μαχητές της Χαμάς πως κρύβονται μέσα σε νοσοκομεία, εξαπέλυσε τη 18η Μαρτίου αυτή που περιέγραψε ως «επιχείρηση ακριβείας» στο Σίφα, στην πόλη της Γάζας, στο βόρειο τμήμα της παλαιστινιακής περιοχής.

Στην πορεία, διαβεβαίωσε πως «εξάλειψε περίπου 200 τρομοκράτες» στον τομέα. Η επιχείρηση έγινε ενώ εκατοντάδες εκτοπισμένοι είχαν βρει καταφύγιο στη δομή υγείας.

Χθες Κυριακή, ο διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ο Δρ. Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους, τόνισε μέσω X πως 21 ασθενείς πέθαναν στο νοσοκομείο Σίφα αφότου άρχισε η ισραηλινή επιχείρηση.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στο νοσοκομείο παραμένουν 107 ασθενείς, ανάμεσά τους 4 παιδιά και 28 άνθρωποι σε κρίσιμη κατάσταση. «Πολλοί έχουν μολυσμένες πληγές και είναι αφυδατωμένοι» και από προχθές Σάββατο «δεν απομένει πλέον παρά ένα μπουκάλι νερό για κάθε 15 ανθρώπους».

Ο ισραηλινός στρατός είχε ήδη διεξαγάγει παρόμοια επιχείρηση στο Σίφα τον Νοέμβριο, κατηγορώντας τη Χαμάς, που το διαψεύδει, πως χρησιμοποιούσε το νοσοκομείο ως κέντρο διοίκησης.

Σχεδόν μισό χρόνο μετά το ξέσπασμα του πολέμου, με έναυσμα την άνευ προηγουμένου επίθεση του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου, οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις αντιποίνων συνεχίζονται χωρίς ανάσα στην υπό σχεδόν απόλυτη πολιορκία Λωρίδα της Γάζας, όπου ο απολογισμός δεν σταματά να γίνεται ολοένα πιο βαρύς, έχει φθάσει τους τουλάχιστον 32.782 νεκρούς, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, κατά το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος. Χωρίς να λογαριάζεται η ισοπέδωση μεγάλου μέρος του θυλάκου και η ανθρωπιστική καταστροφή.

Στην επίθεση του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς στην ισραηλινή επικράτεια έχασαν τη ζωή τους πάνω από 1.160 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένο σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα.

Κατά ισραηλινές πηγές, άλλοι 250 και πλέον άνθρωποι απήχθησαν και οδηγήθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας, από τους οποίους πιστεύεται πως εξακολουθούν να κρατούνται στον θύλακο πάνω από 130 – όμως οι 34 εξ αυτών πιστεύεται πως είναι νεκροί.

Σε αντίποινα, η πολιτικοστρατιωτική ηγεσία του Ισραήλ ορκίστηκε να αφανίσει τη Χαμάς, κίνημα που χαρακτηρίζει, όπως και οι ΗΠΑ και η ΕΕ, «τρομοκρατική» οργάνωση και εξαπέλυσε αρχικά εκστρατεία εντατικών βομβαρδισμών από αέρα, γη και θάλασσα και από τα τέλη Οκτωβρίου χερσαίες επιχειρήσεις, που πλέον έχουν φθάσει στον νότο, πολύ κοντά στη Ράφα.

Ο ισραηλινός στρατός έδωσε σήμερα νεότερο επίσημο απολογισμό, ανακοινώνοντας ότι έχουν χάσει τη ζωή τους 600 μέλη του από την 7η Οκτωβρίου 2023, τα 256 στη Λωρίδα της Γάζας.

Χθες ο θύλακος επλήγη από σειρά νέων ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών, μια από τις οποίες είχε στο στόχαστρο νοσοκομείο, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, που αποτελεί μέρος του ΟΗΕ, ανέφερε ότι «σκηνή στο προαύλιο του νοσοκομείου χτυπήθηκε σε ισραηλινό βομβαρδισμό. Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και (άλλοι) 17 τραυματίστηκαν».

Ομάδα του οργανισμού βρισκόταν στη στιγμή του βομβαρδισμού σε αποστολή στο νοσοκομείο αυτό, στη Ντέιρ αλ Μπάλα, σύμφωνα με τον Δρα Τέντρος.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε από την πλευρά του μέσω X ότι αεροσκάφος του προχώρησε σε πλήγμα «ακριβείας» που είχε στόχο «κέντρο διοίκησης του Παλαιστινιακού Ισλαμικού Τζιχάντ και τρομοκράτες (…) στην αυλή του νοσοκομείου Αλ Ακσά στην περιοχή Ντέιρ αλ Μπάλα».

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *