Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν υπέστη μια άνευ προηγουμένου ήττα στις δημοτικές εκλογές έναντι του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εν μέσω ανεξέλεγκτου πληθωρισμού και υψηλού κόστους δανεισμού, από τότε που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, πριν από δύο δεκαετίες, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg, εξηγώντας τους λόγους που οδήγησαν το κυβερνών κόμμα στην απώλεια εκατοντάδων σημαντικών πόλεων.
Τα εκλογικά αποτελέσματα έδειξαν ότι οι ψηφοφόροι στράφηκαν εναντίον του κυβερνώντος κόμματος σε μεγάλο μέρος της χώρας, αλλά η αλλαγή ήταν πιο δραματική στις αστικές περιοχές, με τον Ιμάμογλου τον οποίο χαρακτηρίζει «νέμεσις» του Ερντογάν, να επανεκλέγεται δήμαρχος στην Κωνσταντινούπολη με διαφορά 11 ποσοστιαίες μονάδες από τον αντίπαλό του και εκλεκτό του Τούρκου προέδρου, Μουράτ Κουρούμ.
«Αυτό οφειλόταν κυρίως στον επίμονα υψηλό πληθωρισμό ακόμη και όταν ο κ. Ερντογάν επέτρεψε στην κεντρική τράπεζα να αυξήσει το βασικό επιτόκιο της χώρας στο 50%, στο υψηλότερο επίπεδο από τότε που το κυβερνών κόμμα ανέλαβε για πρώτη φορά την εξουσία το 2002», σημειώνει το διεθνές ειδησεογραφικό μέσο, παραθέτοντας δηλώσεις του διευθυντής για την Ευρώπη του Eurasia Group Εμρέ Πεκερ που αναφέρει πως «οι ψηφοφόροι φαίνεται να τιμώρησαν το κόμμα του και τους υποψηφίους του για οικονομικές δυσκολίες».
Οι 5 λόγοι της ήττας Ερντογάν
Συνεχίζοντας την ανάλυσή του το Bloomberg παραθέτει πέντε λόγους που οδήγησαν σε αυτό το εκλογικό αποτέλεσμα:
Οι ψηφοφόροι τιμώρησαν τον Ερντογάν για τα προβλήματα της οικονομίας. Εδώ και χρόνια η Τουρκία αντιμετωπίζει νομισματική κρίση, ο πληθωρισμός είναι στη στρατόσφαιρα, οι τιμές των ειδών πρώτης ανάγκης έχουν εκτοξευτεί στα ύψη. «Οι συνταξιούχοι και αυτοί που πλήττονται από τον πληθωρισμό μετακινήθηκαν στο ισλαμιστικό Νέο Κόμμα Ευημερίας (YRP)» του Φατίχ Ερμπακάν, γιου του πρώην πρωθυπουργού και ιστορικού ηγέτη του τουρκικού πολιτικού Ισλάμ, Νετζμετίν Ερμπακάν, «για να τιμωρήσουν την κυβέρνηση για τους πενιχρούς μισθούς τους», δήλωσε στέλεχος του AKP.
O Ερντογάν και οι εκλεκτοί του δέχθηκαν επίθεση εκ δεξιών. Σε δύο τουρκικές επαρχίες, τη Σανλιούρφα και το Γιοζγκάτ – προπύργια μέχρι τώρα του AKP, επικράτησε το YRP, οι επικεφαλής του οποίου ήταν αντιεμβολιαστές και ζήτησαν να επιβληθεί μποϊκοτάζ σε ισραηλινά προϊόντα για τον πόλεμο του Ισραήλ κατά της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. «Ο Ερντογάν έχασε ψήφους προς όλες τις κατευθύνσεις», δήλωσε ο πολιτικός επιστήμονας Μπερκ Εσέν σημειώνοντας τη διάσπαση του δεξιού στρατοπέδου. Και σχολιάζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα είπε ότι «προφανώς είναι αρχή του τέλους» του.
Ο ίδιος τόνισε ότι «έχει σημασία ποιος κατεβαίνει υποψήφιος», σημειώνοντας ότι στις περσινές προεδρικές εκλογές ο Ερντογάν βρήκε απέναντί του τον τότε πρόεδρο του CHP, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, έναν «μη δημοφιλή, μη χαρισματικό και ανίκανο», πολιτικό, όπως είπε ο Εσέν. Με τον Ιμάμογλου ή τον Γιαβάς ως πιθανό προεδρικό υποψήφιο η εικόνα μπορεί να αλλάξει, σημείωσε.
Επίσης, μέρος της ήττας του Ερντογάν είναι και η απόφαση του ισλαμιστικού κόμματος Ευημερίας να κατεβάσει δικούς του υποψήφιους, βάζοντας έτσι ένα τέλος στη συμμαχία του με το ΑΚΡ. Οι υποψήφιοι του Κόμματος Ευημερίας, που επέκριναν την οικονομική πολιτική Ερντογάν αλλά και τη συνέχιση του εμπορίου με το Ισραήλ, συγκέντρωσαν περισσότερο από το 6% των ψήφων.
Η ανανέωση του CHP. Μετά την ήττα του ο Κιλιτσντάρογλου, μολονότι στύλωσε για ικανό διάστημα τα πόδια, αναγκάστηκε τελικά να παραδώσει τη σκυτάλη στον κατά πολύ νεότερό του, τον 49χρονο Οζγκούρ Οζέλ, ο οποίος χαρακτήρισε το χθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα «ιστορικό», αφού δείχνει ότι οι ψηφοφόροι θέλουν μια νέα πολιτική για την Τουρκία.
Το διακύβευμα της χθεσινής αναμέτρησης ήταν μικρότερο απ’ ό,τι στις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές, αφού ένας δήμαρχος δεν μπορεί να λάβει κρίσιμες αποφάσεις για την οικονομία ή την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας κι αυτό επηρέασε αρκετούς ψηφοφόρους, που επί δεκαετίες ψήφιζαν Ερντογάν.