Ολυμιακοί Αγώνες - Το σήμα
Ολυμιακοί Αγώνες - Το σήμα/Facebook

Παρίσι 2024: Η Ρωσία κατηγορεί τον Μπαχ για «συνωμοσία» για τον αποκλεισμό των αθλητών

Η Ρωσία κατηγόρησε σήμερα (2/4) τον Πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) Τόμας Μπαχ ότι συμμετείχε σε «συνωμοσία» με την Ουκρανία για τον αποκλεισμό των ισχυρότερων αθλητών της από τους φετινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα προχώρησε σε αυτόν τον ισχυρισμό αφού δύο Ρώσοι φαρσέρ γνωστοί ως Βοβάν και Λέξους δημοσίευσαν μια ηχογράφηση μιας συνομιλίας με τον Μπαχ, στην οποία τον οδήγησαν ψευδώς να πιστέψει ότι μιλούσε σε έναν αφρικανικό αξιωματούχο αθλητισμού.

Ο Μπαχ είπε ότι η ΔΟΕ είχε δημιουργήσει μια ειδική επιτροπή για να παρακολουθεί τα μέσα ενημέρωσης και το διαδίκτυο και να διασφαλίσει ότι οι Ρώσοι αθλητές που είχαν κάνει πολιτικές δηλώσεις υπέρ της κυβέρνησής τους δεν θα μπορούσαν να λάβουν μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

«Έχουμε ζητήσει επίσης στην ουκρανική πλευρά να μας παράσχουν τις γνώσεις τους για τη συμπεριφορά τέτοιων (Ρώσων) αθλητών ή αξιωματούχων», ακούγεται να λέει ο Μπαχ στα αγγλικά στην ηχογράφηση.

Η Ζαχάροβα ανάρτησε στο Telegram ότι ο Μπαχ είχε «εμπλακεί σε μια πολιτική-διοικητική και, προφανώς, εγκληματική συνωμοσία με ένα συγκεκριμένο κόμμα» – εννοώντας την Ουκρανία – «για να αποκλείσει ισχυρούς αθλητές από διεθνείς διοργανώσεις».

Και πρόσθεσε: «Η σχέση του προέδρου της ΔΟΕ Μπαχ με την Εθνική Ολυμπιακή Επιτροπή της Ουκρανίας και τους αξιωματούχους της και η παραδοχή ενός «αιτήματος παρακολούθησης Ρώσων αθλητών» θα πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο ενδελεχούς έρευνας».

Οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και ΔΟΕ επιδεινώθηκαν απότομα ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων, στους οποίους Ρώσοι και Λευκορώσοι αθλητές θα αγωνιστούν ως ουδέτεροι, χωρίς τις σημαίες και τους ύμνους τους, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, ενώ επίσης τους έχει απαγορευτεί η συμμετοχή στην παρέλαση της τελετής έναρξης.

Προλαμβάνοντας τη δημοσίευση της κλήσης φάρσας, η ΔΟΕ είπε τον περασμένο μήνα ότι ο Μπαχ έπεσε θύμα φάρσας.

Η ΔΟΕ ανακοίνωσε δημόσια τη σύσταση επιτροπής αναθεώρησης για να αξιολογήσει την επιλεξιμότητα κάθε Ρώσου ή Λευκορώσου αθλητή για το Παρίσι. Για να μπορέσουν να αγωνιστούν, οι αθλητές δεν πρέπει να έχουν υποστηρίξει ενεργά τον πόλεμο στην Ουκρανία και δεν πρέπει να είναι συμβεβλημένοι με καμία στρατιωτική υπηρεσία ή υπηρεσία ασφαλείας.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *