Οικονομική στήριξη ΝΑΤΟ σε Ουκρανίά

ΝΑΤΟ: 100 δις δολάρια σε βάθος πενταετίας, για στήριξη της Ουκρανίας

Ο Γενικός Γραμματέας του NATO, Jens Stoltenberg, προτείνει τη δημιουργία ενός ταμείου εισφορών αξίας 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων χρονικό διάστημα 5 ετών για την Ουκρανία. Προτείνει, το ποσό αυτό να είναι μέρος ενός ευρύτερου πακέτου και το οποίο οι ηγέτες της συμμαχίας θα πρέπει να επικυρώσουν όταν συγκεντρωθούν στην Ουάσιγκτον τον Ιούλιο.

Οι σύμμαχοι εξακολουθούν να συζητούν την πρόταση του Stoltenberg και τους μηχανισμούς με τους οποίους θα μπορέσει να επιτευχθεί, συμπεριλαμβανομένου του εάν θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η διμερής βοήθεια προς την Ουκρανία στο συνολικό ποσό, σύμφωνα με πληροφορίες από άτομα που είναι εξοικειωμένα με τις συζητήσεις.

Μπλινκεν: Σε κρίσιμη φάση η Ουκρανία

Νωρίτερα σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε ότι η Ουκρανία βρίσκεται σε μια κρίσιμη φάση στον πόλεμο της με τη Ρωσία και χρειάζεται άμεση υποστήριξη από τις δυτικές χώρες. Εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την αδυναμία προώθησης στο Κογκρέσο ενός πακέτου στρατιωτικής βοήθειας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων προς το Κίεβο.

«Είναι απολύτως απαραίτητο να δώσουμε στους Ουκρανούς αυτό που συνεχίζουν να χρειάζονται για να υπερασπιστούν τη χώρα τους, ειδικά όσον αφορά πυρομαχικά και αντιαεροπορική άμυνα», δήλωσε ο Μπλίνκεν σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στη Γαλλία.

«Για αυτό ακριβώς, το αίτημα για τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό που ο πρόεδρος (Τζο) Μπάιντεν υπέβαλε στο (αμερικανικό) Κογκρέσο πρέπει να ικανοποιηθεί όσο το δυνατόν συντομότερα».

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας έφτασε στο Παρίσι για συνομιλίες με υψηλόβαθμους αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. Αυτό έγινε λίγες ώρες μετά την επίθεση της ισραηλινής αεροπορίας στο κέντρο της Γάζας, που επλήγη μια μη κυβερνητική οργάνωση, την World Central Kitchen. Αυτό το γεγονός έχει εντείνει την πίεση προς την Ουάσινγκτον να ενισχύσει την στάση της σχετικά με τον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top