Ο Μιχάλης Σάλλας πρώην Πρόεδρος της Πειραιώς και πρόεδρος της Lyktos μίλησε στην παρουσίαση του βιβλίου του Παναγιώτη Ρουμελιώτη «Ο κατακερματισμός του κόσμου». Κατά την ομιλία του ο κ. Σάλλας έθεσε δε το ζήτημα της πράσινης μετάβασης, η οποία, όπως αποκάλυψε, θα απαιτήσει από την Ελλάδα δαπάνες 456 δις ευρώ και 15-16 τρισ. από την ΕΕ συνολικά μέχρι το 2050 χωρίς να υπάρχει καν πρόταση για την αντιμετώπιση του θέματος.
Ο κ. Σάλλας επισήμανε ότι χρειάζονται κεντρικά εργαλεία για την αντιμετώπιση του ζητήματος της χρηματοδότησης και πρότεινε την έκδοση 30ετών oμολόγων, 500-600 δισ. ευρώ τον χρόνο, τα οποία θα απευθύνονται στην Παγκόσμια αγορά και ιδιαίτερα στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Η εξυπηρέτηση τους ετησίως θα μπορεί να γίνεται με την έκδοση ομολογιακών δανείων, μη τακτής λήξης (perpetual), κατάλληλα για αποθεματικά ασφαλιστικών εταιρειών. Εξέφρασε όμως την καχυποψία του αν η Ευρωπαϊκή γραφειοκρατία, ιδιαίτερα αυτή της Γερμανίας, είναι έτοιμες να αποδεχθούν τέτοιες προτάσεις.
Για την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ολόκληρη η Ευρώπη, ανέφερε πως η περίπτωση της Ελλάδας «ξεχωρίζει γιατί υστερεί σημαντικά στην Δημόσια Διοίκηση, η οποία λειτουργεί χωρίς οργανωμένη επιστημονική υποστήριξη και περιθωριοποιημένη από το πελατειακό πολιτικό σύστημα. Πρώτος κλάδος της χώρας σε τζίρο, υπερδιπλάσιος και των supermarket, τα τυχερά παιχνίδια».
Σημείωσε επίσης ότι, «είναι πολύ θετικό το ότι υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον από ιδιωτικούς φορείς του εξωτερικού για επενδύσεις στη χώρα μας. Αντίθετα, το λυπηρό είναι ότι υποδομές όπως επικοινωνίες, λιμάνια, αεροδρόμια, περνάνε σε διαχείριση και ιδιοκτησία κρατικών εταιρειών άλλων χωρών, απόδειξη της διαχειριστικής ανεπάρκειας του Ελληνικού κράτους.
Δυστυχώς, είμαστε ουραγοί από πλευράς οικονομικών δεικτών και αισιοδοξίας των πολιτών μας ακόμα και σε αυτή την Ευρώπη. Νομίζω ότι πολύ δύσκολα θα μπορέσουμε να βρούμε το δικό μας δρόμο, τον δρόμο που θα κάνει την Ελλάδα μια σοβαρή, ισχυρή χώρα.
Η σημερινή Κυβέρνηση έχει αποκαταστήσει σε σημαντικό βαθμό το διεθνές κύρος της χώρας και την διακρίνει, σε σχέση με το παρελθόν, μια συνεπής δημοσιονομική πολιτική στηριγμένη κυρίως στην υπερφορολόγηση αγαθών και υπηρεσιών. Χρειάζεται όμως μεγαλύτερη προσπάθεια για να προσεγγίσουμε τις ανάγκες της Χώρας και να σχεδιάσουμε την κατεύθυνση που πρέπει ανταγωνιστικά να πάρει», ανέφερε στην ομιλία του.