Κομισιόν Βρυξέλλες

Κομισιόν: Ολοκληρώνονται οι ζυμώσεις για το νέο Επίτροπο – 15 κράτη έχουν ήδη ανακοινώσει τα πρόσωπα – Τζιτζικώστας, Κεραμέως τα φαβορί για την Ελλάδα

Οι ευρωπαϊκές χώρες προχωρούν στην επιλογή των εκπροσώπων τους για τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την Ελλάδα να αναμένεται σύντομα να ανακοινώσει τη δική της επιλογή. Μέχρι στιγμής, πάνω από το 50% των μελών της νέας Κομισιόν έχουν οριστικοποιηθεί, καθώς 15 από τα 27 κράτη-μέλη έχουν ανακοινώσει τις προτάσεις τους, εκ των οποίων δέκα είναι άνδρες. Αυτό αποτελεί πρόκληση για την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία επιθυμεί ισορροπία μεταξύ των φύλων.

Οι πιθανές επιλογές για την Ελλάδα περιλαμβάνουν τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα και την Υπουργό Εργασίας Νίκη Κεραμέως. Ωστόσο, δεν έχουν δοθεί λεπτομέρειες από την ελληνική κυβέρνηση, καθώς ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξετάζει προσεκτικά την τελική απόφαση, σε συνεννόηση με την Φον Ντερ Λάιεν.

Μέχρι στιγμής, γνωρίζουμε τους εκπροσώπους αρκετών χωρών: η Αυστρία έχει επιλέξει τον Υπουργό Οικονομικών Μάγκους Μπρούνερ, η Ολλανδία τον Βόπκε Χούκστρα, η Ιρλανδία τον Μάικλ Μακ Γκραθ και η Τσεχία τον Γιόζεφ Σίκελα. Η Εσθονία αναμένεται να προτείνει την Κάγια Κάλας για τη θέση του Ύπατου Εκπροσώπου για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας. Η Φινλανδία έχει επιλέξει την πρώην Υπουργό Εσωτερικών Χένα Βιρκούνεν και η Ισπανία επιδιώκει το χαρτοφυλάκιο της Ενέργειας με την Τερέσα Ριμπέρα. Ο Εμμανουέλ Μακρόν επιθυμεί να διατηρήσει τον Τιερί Μπρετόν, ενώ η Σλοβακία φαίνεται να επιμένει στον Μάρος Σέφτσοβιτς.

Ο Βίκτορ Όρμπαν της Ουγγαρίας θα προτείνει τον Ολιβερ Βάρχελι για τη θέση του Επιτρόπου Διεύρυνσης, ενώ η Μάλτα έχει προτείνει τον Γκλεν Μικάλεφ και η Σλοβενία τον Τόμαζ Βέσελ. Ακούγεται ότι η Κροατία θα επανεπιλέξει την Ντούμπραβκα Σούιτσα.

Η Ελλάδα επιδιώκει να εξασφαλίσει ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο, όπως το νέο χαρτοφυλάκιο Άμυνας, που φαίνεται να πηγαίνει στην Πολωνία, ή τα χαρτοφυλάκια Μεταφορών ή Στέγασης. Επίσης, η Ελλάδα ενδιαφέρεται για το χαρτοφυλάκιο της Διεύρυνσης, που αφορά τα Δυτικά Βαλκάνια και την Ουκρανία, καθώς και για τα χαρτοφυλάκια της Ενέργειας και της Έρευνας και Καινοτομίας.

Scroll to Top