Δημήτρης Καιρίδης
Δημήτρης Καιρίδης/facebook

Καιρίδης από Δελφούς: Δεν θέλουμε ανοιχτά σύνορα

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης, ξεκίνησε την παρέμβασή του σήμερα στο Οικονομικό φόρουμ Δελφών από το πολιτικό πλαίσιο τονίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι ενάντια στη μετανάστευση γενικά όπως η άκρα δεξιά, αλλά υπέρ της οργάνωσης.

Όπως είπε ο Δημήτρης Καιρίδης, στο Οικονομικό φορουμ Δελφών, δεν θέλουμε ανοιχτά σύνορα, είμαστε υπέρ μίας μέσης λύσης, μίας μετανάστευσης οργανωμένης.

Για τη στρατηγική του μεταναστευτικού μίλησε ο Δ. Καιρίδης

Στη συνέχεια, ανέλυσε την στρατηγική για να δοθεί η δυνατότητα νόμιμης εργασίας σε παράνομους μετανάστες και πρόσθεσε ότι η πρωτοβουλία αυτή πέρασε με μεγάλη πλειοψηφία από τη Βουλή – και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Βέβαια, όπως εξήγησε, αυτή η πρωτοβουλία δεν λύνει το πρόβλημα των ελλείψεων εργαζομένων, γι’ αυτό και «θέλουμε να συνεχίσουμε την άψογη συνεργασία μας με το ΔΟΜ για να καλύψουμε τις ανάγκες για εργαζομένους. Πρέπει να σκεφτούμε αντισυμβατικά και να δώσουμε λύσεις στο πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης που να είναι λειτουργικές» τόνισε ο υπουργός Μετανάστευσης.

Η Ugochi Daniels, Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια Λειτουργιών του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης στην Ελβετία, ξεκίνησε την παρέμβασή της τονίζοντας ότι «η μετανάστευση έχει διαμορφώσει τους παγκόσμιους πολιτισμούς» χαρακτηρίζοντάς τη κάτι θετικό, καθώς πάνω απ’ όλα βοηθάει να καλυφθούν εκατομμύρια θέσεις εργασίας που είναι κενές. Το δεύτερο σημαντικό σημείο είναι το δημογραφικό. Πολλά μέρη ανά τον κόσμο γερνάνε ανησυχητικά, τα συστήματα ασφάλισης δεν θα μπορούν να στηρίξουν αυτόν τον πληθυσμό. Και βέβαια η κ. Daniels τόνισε τις επιπτώσεις που έχει η κλιματική κρίση και οι πόλεμοι. Εκατομμύρια άνθρωποι φεύγουν και θα φύγουν από τις χώρες τους εξαιτίας των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης.

Αναφερόμενη στην Ελλάδα είπε ότι η χώρα μας είδε σημαντική αύξηση των ροών ενώ παράλληλα τόνισε τη σημασία της οργάνωσης της μετανάστευσης, καθώς ο ΔΟΜ έχει τα απαραίτητα στοιχεία για να συνδυάσει τις χώρες προέλευσης με τις χώρες προορισμού. Ο ΔΟΜ, εξήγησε, βοηθάει τις χώρες να οργανώσουν τη μετανάστευση. «Προσπαθούμε να κάνουμε την ενσωμάτωση να λειτουργήσει για τις ανάγκες των μεταναστών, αλλά και των χωρών», είπε χαρακτηριστικά η κα. Daniels.

Ο Fabio Himenez, επικεφαλής του τομέα κινητικότητας για την εργασία και τις αγορές του ΔΟΜ, τόνισε ότι ο ΔΟΜ είναι ο σημαντικότερος διακυβερνητικός οργανισμός για τη μετανάστευση, καθώς εργάζεται όχι μόνο σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, αλλά και σε κανονικές καταστάσεις που αφορούν την κινητικότητα πληθυσμού. «Για μας, προτεραιότητα είναι να σωθούν ζωές. Προσπαθούμε να διευκολύνουμε τους μετανάστες να βρίσκουν δουλειές και αν ενσωματώνονται στις τοπικές κοινωνίες», ανέφερε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε ότι η παράνομη μετανάστευση αυξάνεται, αλλά «το θέμα για μας δεν είναι μόνο να έχουμε αρκετούς ανθρώπους που θέλουν οι τοπικές κοινωνίες, αλλά να έχουν και τις κατάλληλες δυνατότητες». Αναφέρθηκε σε στοιχεία της Eurostat, σύμφωνα με τα οποία οι εταιρείες σε ολόκληρη την Ευρώπη λένε ότι το δυσκολότερο είναι να βρουν εργαζομένους με τα κατάλληλα προσόντα.

Ο Pablo Ariel Acosta, επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας στις ΗΠΑ, αναφέρθηκε στην τελευταία έρευνα της Παγκόσμιας Τράπεζας, που αναλύει πώς η κλιματική αλλαγή επιδρά στην κινητικότητα του παγκόσμιους πληθυσμού. Όπως είπε, η αντίληψη είναι ότι υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση, ωστόσο μόλις το 3% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε άλλη χώρα και το νούμερο αυτό είναι σταθερό τις τελευταίες δεκαετίες. Βέβαια, όπως τόνισε, οι χώρες προορισμού μπορούν να επωφεληθούν σημαντικά από τους μετανάστες ενώ αποκάλυψε ότι ο παγκόσμιος πληθυσμός έχει φτάσει στην κορυφή και τις επόμενες δεκαετίες θα δούμε μείωση του, λόγω της μείωσης γεννήσεων, Σημειώνεται ότι το πρόβλημα στην Ευρώπη θα είναι μεγάλο λόγω της γήρανσης του πληθυσμού.

Ο Aleksander Pociej, Γερουσιαστής στο Κοινοβούλιο της Πολωνίας, χαρακτήρισε τη μετανάστευση ως πολιτισμικό και πολιτικό πρόβλημα και αναφέρθηκε στην αμφιλεγόμενη πολιτική που έχει ακολουθήσει τα προηγούμενα χρόνια η χώρα του. Είπε ότι «ξαφνικά χάρη στην οικονομική μας ανάπτυξη, γίναμε χώρα με μετανάστες ενώ ήμασταν χώρα χωρίς μετανάστες» και διευκρίνισε ότι «υποδεχόμαστε μετανάστες υψηλής μόρφωσης και εξειδίκευσης».

«Όταν κατηγορηθήκαμε για push backs ήταν κάτι που ήθελε η κοινωνία. Η κοινωνία ζητούσε να την προστατεύσουμε από αυτούς τους ανθρώπους», είπε ο Γερουσιαστής, αλλά παράλληλα διευκρίνισε ότι «όταν ξέσπασε η κρίση στην Ουκρανία, υποδεχτήκαμε 3 εκατομμύρια πρόσφυγες από την χώρα». Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «πρέπει να διευκολύνουμε τις νόμιμες διαδικασίες και ταυτόχρονα να σταματήσουμε τους εξτρεμιστές που προσπαθούν να μπουν παράνομα στη χώρα μας».

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *