Η SpaceX του Ίλον Μασκ θα κατασκευάσει ένα σκάφος που θα ρυμουλκήσει τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και θα τον συντρίψει στον ωκεανό, σύμφωνα με πληροφορίες του SkyNews.
Σημειώνεται ότι η NASA ζήτησε την ανάπτυξη ενός διαστημικού σκάφους από τη SpaceX με σκοπό την άρση του Διεθνή Διαστημικού Σταθμού (ISS) το 2030, μια σύμβαση αξίας έως και 843 εκατ. δολαρίων.
Λίγες λεπτομέρειες για το «U.S. Deorbit Vehicle», όπως αποκαλεί η NASA το διαστημικό σκάφος, έχουν δοθεί μέχρι στιγμής στη δημοσιότητα. Ωστόσο, η NASA διευκρίνισε ότι το διαστημικό σκάφος θα διαφέρει από τα υπόλοιπα.
Υπενθυμίζεται πως από το 1998, οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Ιαπωνία, η Ευρώπη και ο Καναδάς διατηρούν διαφορετικά τμήματα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού. Οι συμφωνίες για την από κοινού λειτουργία του διαστημικού σταθμού σηματοδότησαν μια νέα εποχή παγκόσμιας συνεργασίας μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.
Συντριβή στον ωκεανό μακριά από κατοικημένες περιοχές
«Το τροχιακό εργαστήριο παραμένει ένα σχέδιο για την επιστήμη, την εξερεύνηση και τις συνεργασίες στο διάστημα προς όφελος όλων», δήλωσε ο Κεν Μπάουερσοξ, αναπληρωτής διοικητής της NASA για τη Διεύθυνση Αποστολών Διαστημικών Επιχειρήσεων.
Ενώ η SpaceX θα αναπτύξει το διαστημικό σκάφος που θα τεθεί σε τροχιά, η NASA θα αναλάβει την ιδιοκτησία του μετά την ανάπτυξη και θα το λειτουργεί καθ’ όλη τη διάρκεια της αποστολής του. Αλλά μόλις καταστραφεί ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός, η χαμηλή τροχιά δε θα μείνει κενή.
Ιδιωτικές εταιρείες όπως η SpaceX, η Axiom, η Blue Origin και η Vast αναπτύσσουν εμπορικούς διαστημικούς σταθμούς που θα μπορούσαν να εκτοξευθούν ήδη από το επόμενο έτος. «[Η επιλογή του οχήματος εξόδου από την τροχιά] υποστηρίζει τα σχέδια της NASA για μελλοντικούς εμπορικούς προορισμούς και επιτρέπει τη συνεχή χρήση του διαστήματος κοντά στη Γη», δήλωσε ο Μπάουερσοξ.
Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός κόστισε στις διάφορες διαστημικές υπηρεσίες σχεδόν 100 δισ. ευρώ για τη λειτουργία του, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος, σε διάστημα 30 ετών. Η NASA δήλωσε ότι ο οργανισμός μεταβαίνει σε «εμπορικά ελεγχόμενους διαστημικούς προορισμούς πιο κοντά στην πατρίδα μας».