Γιώργος Γεραπετρίτης

Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα δεν πρόκειται να συζητήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα

Σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, ξεκαθάρισε ακόμη μία φορά τις θέσεις τις Ελλάδας και την προσήλωση στο διεθνές δίκαιο. Ο υπουργός ανέφερε πως η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να συζητήσει ή να δεχθεί συμβουλές σχετικά με την άσκηση της κυριαρχίας της, ενώ σημείωσε πως «δεν πρόκειται να απεμπολήσουμε κανένα μας δικαίωμα».

Παράλληλα ξεκαθάρισε πως το μόνο θέμα στο οποίο η Ελλάδα πρόκειται να συζητήσει με την Τουρκία είναι αυτό της οριοθέτησης ΑΟΖ και πως όλα τα υπόλοιπα ζητήματα είναι θέσεις της Τουρκίας οι οποίες έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία 30 χρόνια. «Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή έχει ένα υψηλότατο επίπεδο αυτοπεποίθησης, στο οποίο επενεργεί και η ενίσχυση της εθνικής της άμυνας και η καλή οικονομική της κατάσταση», ανέφερε ο υπουργός. Η κυβέρνηση έχει επιλέξει να προχωρήσει στη βάση μίας θετικής ατζέντας η οποία θα χτίσει την εμπιστοσύνη των δύο κυβερνήσεων και λαών. Όπως σημείωσε, η Ελλάδα σήμερα βρίσκεται στο υψηλότερο πεδίο διπλωματικού κεφαλαίου, με ένα διεθνές αποτύπωμα πολύ μεγάλο και στρατηγικές συμμαχίες με μεγάλες χώρες.

«Έχουμε την τιμή από την 1η Ιανουαρίου να είμαστε μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ουσιαστικά συμπαράγοντας τη διεθνή αρχιτεκτονική ασφαλείας. Η Ελλάδα έχει ένα μεγάλο διπλωματικό κεφάλαιο. Αυτό προφανώς ενοχλεί», σημείωσε. Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως η Ελλάδα είναι μία χώρα που πάντοτε επιχειρεί να έχει φιλικές γειτονικές σχέσεις. Εξάλλου, αυτό αποτυπώθηκε και με τη Διακήρυξη των Αθηνών, την οποία υπέγραψαν Αθήνα και Άγκυρα τον Δεκέμβριο του 2023.

Το περιστατικό στην Κάσο

Ερωτηθείς για το περιστατικό στην Κάσο ανέφερε ότι «το ιταλικό πλοίο βγήκε σε διεθνή ύδατα, τα οποία αφορούν ελληνική υφαλοκρηπίδα, όπως έχει καθοριστεί και από την ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία». «Πράγματι, υπήρξε μία μακρόθεν παρεμπόδιση από τουρκικά πολεμικά πλοία, τα οποία προσήλθαν στην περιοχή. Δεν υπήρξε καμία άδεια του πλοίου, δεν ζητήθηκε ποτέ από την ελληνική κυβέρνηση άδεια και δεν δόθηκε ποτέ. Δεν υπήρξε καμία αναγνώριση κυριαρχικού δικαιώματος της Τουρκίας. Το πλοίο συνέχισε κανονικά σύμφωνα με τον προγραμματισμό του την έρευνα», σημείωσε.

Στα θέματα εξωτερικής πολιτικής υπάρχουν τρεις δρόμοι, ανέφερε: «Υπάρχει ο δρόμος του διαλόγου. Συζητούμε με την Τουρκία και μπορούμε, μολονότι εκφράζονται οι διαφωνίες μας και εκφράζονται με έναν τρόπο ο οποίος είναι ανοιχτός και εν πολλοίς ειλικρινής, παρά ταύτα, να μπορούμε να συνεργαζόμαστε για να προλαμβάνουμε κρίσεις και να χτίζουμε τουλάχιστον σε αυτά, τα οποία μας ενώνουν. Είναι σημαντικό σε ένα ασταθές γεωπολιτικό περιβάλλον να μπορούμε να συζητούμε και να διαμορφώνουμε μια γειτονιά ηρεμίας και ειρήνης».

Ο δεύτερος δρόμος, ανέφερε είναι αυτός της αδράνειας, «ο οποίος μας λέει ότι δεν συζητούμε, δεν προάγουμε διάλογο. Και στην περίπτωση αυτή το μόνο που κάνουμε είναι να αναμένουμε την επόμενη ένταση και κρίση, η οποία νομοτελειακά θα έρθει. Δεν είναι η άποψη της κυβέρνησης και δεν είναι η δική μου άποψη».

Αναφερόμενος στο θέμα της επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια, επανέλαβε πως η Ελλάδα έχει το εκ του διεθνούς δικαίου δικαίωμα να το πράξει, οποτεδήποτε η ίδια το κρίνει σκόπιμο και επιφυλάσσεται να ασκήσει το δικαίωμα αυτό, όταν η ίδια το κρίνει σκόπιμο. «Το γιατί δεν γίνεται αυτό, γιατί δεν επεκτείνεται, είναι κάτι, το οποίο έχει να κάνει προφανώς και με την πολιτική διάσταση των πραγμάτων. Καταλαβαίνουμε όλοι ότι η επέκταση των χωρικών υδάτων δημιουργεί ιδιαίτερες συνθήκες. Προφανώς θα γίνει η επέκταση των χωρικών υδάτων, όταν αυτό κριθεί σκόπιμο. Το καταλαβαίνουμε όλοι. Δεν θα επηρεαστούμε από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα», σημείωσε.

Scroll to Top