ΕΦΕΤ: Τι πρέπει να προσέχετε όταν αγοράζετε αυγά

 Σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ, όλα τα αυγά κατηγορίας Α πρέπει να φέρουν πάνω στο κέλυφος, με καθαρά γράμματα, τον κωδικό παραγωγού σε μορφή ΑΑ/ΒΒ/ΚΚ/ΧΧΧ.

Συγκεκριμένα:

  • ΑΑ: Ο κωδικός αριθμός της μεθόδου εκτροφής:
  • 0 = Βιολογικά
  • 1 = Ελεύθερης βοσκής
  • 2= Αχυρώνα ή δαπέδου με στρωμνή
  • 3= Κλωβοστοιχίας
  • ΒΒ: Την χώρα προέλευσης, που για την Ελλάδα αναγράφεται ως GR
  • ΚΚ: Τον κωδικό αριθμό που αντιστοιχεί σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα
  • ΧΧΧ: Τον κωδικό αριθμό ταυτοποίησης της μονάδας ωοπαραγωγών ορνίθων

Επιπλέον, στα καταστήματα όλα τα αυγά πρέπει να είναι συσκευασμένα. Υποχρεωτικά, τόσο στις μεγάλες όσο και στις μικρές συσκευασίες, πρέπει να φέρουν στην εξωτερική όψη της συσκευασίας, τις προβλεπόμενες ενδείξεις (πέραν εκείνων που υπάρχουν στο κέλυφος του αβγού):

  • Ονομασία πώλησης
  • Όνομα, εμπορική επωνυμία και διεύθυνση ΥΕΤ
  • Κατηγορία ποιότητας
  • Κατηγορία βάρους (XL / L / M / S)
  • Ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας (η μέγιστη δυνατή ημερομηνία είναι 28 μέρες από την ημερομηνία ωοτοκίας)
  • Αριθμό αυγών/ανά συσκευασία
  • Ένδειξη της μεθόδου εκτροφής
  • Ιδιαίτερες συνθήκης διατήρησης
  • Σήμα αναγνώρισης
  • Κωδικός παραγωγού και διευκρίνηση της έννοιας αυτού
  • Ένδειξη «αυγά διαφόρων μεγεθών» ή ισοδύναμοι όροι

Οι καταναλωτές θα πρέπει επίσης να προσέχουν:
– Την ημερομηνία λήξης και τις ενδείξεις στη συσκευασία (όπως η ημερομηνία συσκευασίας ή ωοσκόπησης), ώστε να διαπιστώνουν τη νωπότητα και καταλληλότητα των αβγών.
– Το χρώμα του κελύφους συνδέεται με τη φυλή της ωοπαραγωγού όρνιθας και δεν έχει σχέση με την ποιότητά του.
– Ο χρωματισμός του κρόκου εξαρτάται από τη διατροφή και δεν επηρεάζει τη θρεπτική και βιολογική αξία του αυγού.

Κύλιση στην κορυφή