Diabitis 2

Διαβήτης τύπου 2: Το πρώιμο σημάδι που οι περισσότεροι αγνοούν, σύμφωνα με ενδοκρινολόγο

Εάν υποψιάζεστε ότι έχετε διαβήτη, καλό είναι πάντα να μιλήσετε με τον γιατρό σας. Ο διαβήτης τύπου 2 είναι εξαιρετικά συχνός: Στις ΗΠΑ, πάνω από 37 εκατομμύρια άτομα πάσχουν από διαβήτη, σύμφωνα με το CDC, και το 90 έως 95% αυτών των περιπτώσεων είναι διαβήτης τύπου 2.

Επειδή προς το παρόν δεν υπάρχει θεραπεία για τον διαβήτη τύπου 2, παρά μόνο αποτελεσματική διαχείριση, είναι σημαντικό να τον εντοπίσετε έγκαιρα για να λάβετε την κατάλληλη θεραπεία και να σταματήσετε την επιδείνωσή του.

Δυστυχώς, ο διαβήτης τύπου 2 δεν έχει πάντα εμφανή σημάδια, επομένως η τακτική εξέταση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα από τον γιατρό σας, μπορεί να σας βοηθήσει να έχετε μια ολοκληρωμένη εικόνα, κάτι που είναι καθοριστικό για την πρόληψη του διαβήτη.

Το προειδοποιητικό σημάδι του διαβήτη τύπου 2 που συχνά παραβλέπεται
Ο διαβήτης τύπου 2 συχνά συνοδεύεται από συμπτώματα που μπορεί εύκολα να παραβλέψουμε. Ένα από τα πιο συνηθισμένα πρώιμα προειδοποιητικά σημάδια είναι η κόπωση.

Η Dr. Vinita Tandon, MD, πιστοποιημένη ενδοκρινολόγος και Ιατρική Διευθύντρια της Lifeforce, εξηγεί: «Επειδή η κόπωση μπορεί να προκληθεί από διάφορες καταστάσεις ή ακόμα και από μερικές νύχτες κακού ύπνου, δεν αναγνωρίζεται πάντα ως προειδοποιητικό σημάδι διαβήτη. Όταν τα άτομα έχουν αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα λόγω προδιαβήτη ή διαβήτη, αυτό σημαίνει ότι η γλυκόζη δεν αξιοποιείται από τα κύτταρα και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την κόπωση. Αντί να λαμβάνουν οι μυς και τα εγκεφαλικά κύτταρα την ενέργεια από τη γλυκόζη, αυτή παραμένει αναξιοποίητη στην κυκλοφορία του αίματος».

Άλλα προειδοποιητικά σημάδια του διαβήτη τύπου 2
Η κόπωση δεν είναι το μοναδικό προειδοποιητικό σημάδι για διαβήτη τύπου 2. Σύμφωνα με την Dr. Tandon, σημάδια διαβήτη αποτελούν επίσης:

η αργή επούλωση πληγών και
οι επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις
«Όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι συνεχώς αυξημένα, αυτό βλάπτει την αγγειακή ακεραιότητα, την κυκλοφορία του αίματος και την υγεία των ιστών», λέει. «Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε παρατεταμένη επούλωση πληγών, όπου ακόμη και μικρά κοψίματα και εκδορές χρειάζονται πολύ περισσότερο χρόνο για να επουλωθούν».

Όσο για τις επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις, αυτές συμβαίνουν επειδή το ανοσοποιητικό σύστημα εξασθενεί από τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και είναι λιγότερο πιθανό να καταπολεμήσει με επιτυχία μια λοίμωξη. «Αυτό κάνει τους προδιαβητικούς πιο ευάλωτους σε επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις, συμπεριλαμβανομένων των ιογενών και βακτηριακών λοιμώξεων».

Ένα άλλο πράγμα που πρέπει να προσέξετε είναι το σκουρόχρωμο δέρμα στην περιοχή της μασχάλης ή στο πίσω μέρος του λαιμού. «Αυτό είναι σημάδι αντίστασης στην ινσουλίνη που θα εκδηλωθεί σε άτομα με διαβήτη τύπου 2», λέει η Dr. Tandon.

Ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί επίσης να προκαλέσει:

ανεξήγητη απώλεια βάρους,
μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στα χέρια και τα πόδια λόγω κακής κυκλοφορίας και περιφερικής νευροπάθειας,
συχνή ούρηση,
υπερβολική δίψα
«Όταν ο οργανισμός δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη και η γλυκόζη συσσωρεύεται στην κυκλοφορία του αίματος, ενεργοποιείται μια φυσιολογική απόκριση για την απομάκρυνση της περίσσιας γλυκόζης και αυτό οδηγεί σε πιο συχνή ούρηση», λέει η Dr. Tandon, σημειώνοντας ότι η μεγαλύτερη πείνα από το συνηθισμένο είναι ένα άλλο σημάδι. «Η ορμονική διαταραχή σε προδιαβητικούς ασθενείς οδηγεί σε ένα επίμονο αίσθημα πείνας».

Πώς να αποτρέψετε τον διαβήτη τύπου 2
Στην ιδανική περίπτωση, ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 μπορεί να προληφθεί πριν καν εμφανιστεί. Γι’ αυτόν τον λόγο, η Dr. Tandon τονίζει τη σημασία των τακτικών εξετάσεων με βάση το ιστορικό σας στον γιατρό σας, ειδικά εάν έχετε οικογενειακό ιστορικό διαβήτη ή έχετε προδιαβήτη.

«Οι τακτικές εξετάσεις γλυκόζης στο αίμα σε βιοδείκτες μπορούν να μας δώσουν πληροφορίες για το τι συμβαίνει στον οργανισμό μας με βάση τα δεδομένα», λέει. «Αυτό μας επιτρέπει να λάβουμε προληπτικά μέτρα σύμφωνα με τις μοναδικές ανάγκες κάθε ατόμου».

Η Dr. Tandon εξηγεί ότι υπάρχουν ορισμένα φαρμακευτικά σκευάσματα και συμπληρώματα διατροφής που διατίθενται και μπορούν να βελτιώσουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη, όπως η μετφορμίνη ή τα φυτοφαρμακευτικά, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Επιπλέον, υπάρχουν ενδείξεις ότι τα συμπληρώματα με ιχθυέλαιο μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της αντίστασης στην ινσουλίνη.

Αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν επίσης να βοηθήσουν. «Η δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες με υγιεινά λίπη και πρωτεΐνη, η αποφυγή επεξεργασμένων τροφίμων, η διατήρηση ενός υγιεινού βάρους και η σωματική δραστηριότητα είναι όλα βήματα που μπορεί να κάνει ο καθένας», λέει η Dr. Tandon.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top