Περιπολικό της αστυνομίας

Χαλκιδική: Έως και 20.000 ευρώ χρέωναν τις παράνομες πολεοδομικές άδειες

Τον «τιμοκατάλογο» και τα πρόσωπα της εγκληματικής οργάνωσης που φέρεται να εμπλέκεται σε παράνομες πολεοδομικές άδειες στην περιοχή της Χαλκιδικής και εξαρθρώθηκε σήμερα μετά από εκτεταμένη επιχείρηση των «ράμπο» της υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων, φέρνει στο φως της δημοσιότητας το protothema.gr.

Για την υπόθεση που αφορά τις πολεοδομίες της Προποντίδα και της Σιθωνίας, έχουν συλληφθεί συνολικά 21 άτομα, μεταξύ των οποίων έξι υπάλληλοι και οι διευθυντές των Πολεοδομιών, δύο συγγενείς τους που εμπλέκονται στην υπόθεση, 13 ιδιώτες – μηχανικοί και τοπογράφοι που συνεργάζονταν με τα θύματα και τις πολεοδομίες – αλλά και πρώην δήμαρχος ο οποίος, μάλιστα, βρίσκεται και σε δικαστική διαμάχη με τη Δημοτική Αρχή για παρόμοιες υποθέσεις.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ σε μετρητά και όπως αποκαλύπτει το protothema.gr, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης ζητούσαν και λάμβαναν από εκατοντάδες έως και χιλιάδες ευρώ προκειμένου να προχωρήσουν στις παράνομες ενέργειές τους αλλά και να εξυπηρετήσουν τους… πελάτες τους.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, τα μέλη της οργάνωσης έπαιρναν από 250 έως 1.000 ευρώ για το λεγόμενο «γρηγορόσημο», ενώ τα ποσά που απαιτούσαν ανέβαιναν σημαντικά για έκκριση παράνομης κατασκευής ή ενέργειας (τοπογραφικά κλπ.) καθώς ξεκινούσαν από 1.000 ευρώ και έφταναν ακόμα και τις 20.000 ευρώ.

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, η έρευνα των Αρχών ξεκίνησε από τον περασμένο Μάιο και ήδη έχουν ταυτοποιηθεί αρκετές περιπτώσεις που βαραίνουν την εγκληματική οργάνωση. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, το κύκλωμα δρούσε για χρόνια με τον ίδιο τρόπο και τους ίδιους υπαλλήλους που αναλάμβαναν να φέρουν εις πέρας συγκεκριμένες… εργασίες, ενώ τα τελευταία χρόνια φαίνεται ότι προστέθηκε μόλις μία υπάλληλος ως νέο μέλος της οργάνωσης.

Σχετικά με το ένα εκατομμύριο ευρώ που εντόπισαν οι αστυνομικοί κατά τη διάρκεια των ερευνών, τα 600.000 ευρώ φαίνεται ότι εντοπίστηκαν και ανήκουν στους έξι υπαλλήλους που συνελήφθησαν. Οι συλληφθέντες, τόσο στελέχη της πολεοδομίας όσο και ιδιώτες (μηχανικοί και αρχιτέκτονες) μετείχαν σε συμβούλια αρχιτεκτονικής στα οποία αποφασίζεται η χορήγηση ή μη μίας άδειας αναλόγως τις διατάξεις που ισχύουν για την εκάστοτε περιοχή.

Πώς αποκαλύφθηκε η εγκληματική οργάνωση

Η υπόθεση ήρθε στο φως ύστερα από ενδελεχή έρευνα που αποκάλυψε τη δράση του κυκλώματος, το οποίο φέρεται να εκμεταλλευόταν τη διαδικασία έκδοσης πολεοδομικών αδειών, προσφέροντας «διευκολύνσεις» έναντι χρηματικής αμοιβής. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του protothema.gr, οι εγκρίσεις για τις άδειες δινόταν από το αρμόδιο συμβούλιο, στο οποίο συμμετείχαν αρκετά από τα άτομα που συνελήφθησαν.

Η εγκληματική οργάνωση φαίνεται πως παρείχε υπηρεσίες που κάλυπταν από την έγκριση πολεοδομικών αδειών που δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις, μέχρι την πλήρη διεκπεραίωση παράνομων αιτημάτων. Με την κατάλληλη χρηματική αμοιβή, τα μέλη της οργάνωσης εξασφάλιζαν την ταχεία διεκπεραίωση υποθέσεων, παρακάμπτοντας γραφειοκρατικές και νομικές διαδικασίες.

Η δράση τους περιλάμβανε συνεργασία με πολεοδόμους που φέρονται να αλλοίωναν έγγραφα ή να εγκρίνουν παράνομα αιτήματα, δημιουργώντας έτσι ένα δίκτυο που εκμεταλλευόταν πλήρως το πολεοδομικό σύστημα. Οι πολίτες που επιθυμούσαν να εκδώσουν άδειες οικοδομής ή να «κλείσουν» αυθαίρετες υποθέσεις προσέφευγαν στο κύκλωμα, καταβάλλοντας σημαντικά χρηματικά ποσά για τις υπηρεσίες αυτές.

Scroll to Top