Ο Νίκος Αλιβιζάτος
Ο Νίκος Αλιβιζάτος/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αλιβιζάτος: πιθανόν να μη συμμετάσχουν οι Σπαρτιάτες στις ευρωεκλογές

Στην υπόθεση των Σπαρτιατών μετά την παραγγελία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου για άσκηση ποινικής δίωξης μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας 91,6 και 105,8 ο Νίκος Αλιβιζάτος, ομότιμος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών.

«Έχει ο νόμος για το εκλογοδικείο μια διάταξη που λέει σε περίπτωση που ακυρωθεί η εκλογή ενός βουλευτού, αν αυτό συνεπιφέρει συνέπειες στην εκλογή άλλων βουλευτών, τότε το δικαστήριο είναι υποχρεωμένο να απαγγείλει διά της αποφάσεως του τας συνεπείας αυτάς, λέει ένας παλιός νόμος του 1976. Δηλαδή, το δικαστήριο, εάν καταλήξει ότι πίσω από τους Σπαρτιάτες κρυβόταν πρόσωπο καταδικασμένο για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, όπως εν προκειμένω είναι ο Ηλίας Κασιδιάρης, τότε δεν θα έπρεπε να είχαν ανακηρυχθεί υποψήφιοι όλοι οι βουλευτές. Εγώ προσωπικά δεν σας κρύβω ότι πολιτικά με ενοχλεί λίγο και ηθικά. Όταν έχουν ψηφίσει υπέρ αυτών 250.000 άνθρωποι, να σβήσεις τελείως αυτές τις 250.000 ψήφους. Αλλά το λέει ο νόμος και ο νόμος αυτός δεν έχει κριθεί αντισυνταγματικός», είπε ο κ. Αλιβιζάτος στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα.

Αλιβιζάτος: Πολύ πιθανόν να μη συμμετάσχουν οι Σπαρτιάτες στις εκλογές της 9ης Ιουνίου

«Αν το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο πει ότι είναι παράρτημα του Ηλία Κασιδιάρη, οπωσδήποτε αυτό θα βαρύνει πάρα πολύ στον Άρειο Πάγο, το πρώτο τμήμα του οποίου θα κληθεί, όπως και πέρυσι, να πει αν οι Σπαρτιάτες μπορούν να κατεβάσουν υποψηφίους ή όχι. Αν δεν έχει βγει απόφαση, το πρώτο τμήμα του Αρείου Πάγου μπορεί να το πει με βάση τα μέχρι σήμερα δεδομένα και βεβαίως μπορεί να το πει, όπως το είχε πει πέρυσι για το κόμμα Κασιδιάρη, τους Έλληνες, υποθέτω με βάση και άλλα στοιχεία. Η παραγγελία είδα ότι είναι πολύ λιτή, δεν λέει πολλά πράγματα, αλλά υποθέτω ότι έχει σημασία κάποιος φάκελος με βάση την προκαταρκτική εξέταση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου. Το βλέπω, λοιπόν, πολύ πιθανόν να μην έχουν συμμετοχή στις ευρωπαϊκές εκλογές οι Σπαρτιάτες», είπε ο κ. Αλιβιζάτος.

Ο κ. Νίκος Αλιβιζάτος σχετικά με τη συζήτηση που γίνεται για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα και την κριτική που δέχεται η κυβέρνηση είπε:

«Ο κ. Μητσοτάκης είπε χθες, αν δεν κάνω λάθος, μιλώντας στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, ότι υπάρχουν σκοτεινές σελίδες-μάλιστα έχει ομολογήσει ότι η υπόθεση των υποκλοπών είναι μια από τις πιο κραυγαλέες-αλλά όσο και να τις βάλεις όλες μαζί, δεν αλλοιώνουν τη γενική εικόνα ότι υπάρχει κράτος δικαίου στην Ελλάδα. Νομίζω ότι κατ’ αρχήν αυτή η τοποθέτηση είναι σωστή. Αν πολλαπλασιαστούν βέβαια οι εστίες της ανομίας και της έλλειψης αντίστοιχων περιστατικών και δεν αναφέρομαι μόνο σε υποκλοπές, αναφέρομαι και σε άλλα ζητήματα, τα οποία εμένα προσωπικά όλα αυτά τα χρόνια με έχουν απασχολήσει, από την ατιμωρησία των αστυνομικών μέχρι την ανάδειξη των ανεξάρτητων αρχών ή οτιδήποτε άλλο, αντιλαμβάνεστε ότι άμα μαζευτούν πολλά τέτοια περιστατικά η εικόνα θα ανατραπεί. Νομίζω ότι απέχουμε ακόμα από το να θεωρηθούμε κράτος Ορμπάν. Όσοι το λένε δεν ξέρουν τι σημαίνει κράτος Ορμπάν».

«Θα έλεγα ότι δεν υπηρετούμε, αν θέλετε-επειδή πιστεύω ότι όσοι τα λένε αυτά έχουν την αγωνία να υπάρχει κράτος δικαίου στην Ελλάδα-αυτή την ιδέα λέγοντας ότι εξισώνοντας παθολογίες όπως οι δικές μας, τις οποίες περιέγραψα -και υπάρχουν και σοβαρές, οι υποκλοπές είναι μια τέτοια- με τέτοιου είδους πρακτικές. Έχω την εντύπωση ότι δίνοντας την έμφαση που δίνουν σε τέτοια περιστατικά, για να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει κράτος δικαίου στην Ελλάδα, βάζουν βούτυρο στο ψωμί της ακροδεξιάς, η οποία σου λέει τι κράτος είναι αυτό», τόνισε.

Τέλος, αναφερόμενος στον κ. Κασσελάκη και τις δηλώσεις του σχετικά με το να υπάρχουν παρατηρητές στις εκλογές είπε ότι «αυτά τα πράγματα δεν είναι σοβαρά και ότι κάνουν κακό».

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *