Τις τεκτονικές αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό καταγράφει δημοσκόπηση της PULSE για λογαριασμό του ΣΚΑΪ. Στην πανελλαδική έρευνα, που παρουσίασε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του σταθμού με τη Σία Κοσιώνη ο διευθύνων σύμβουλος της Pulse Γιώργος Αράπογλου, η ΝΔ διατηρεί προβάδισμα 10 μονάδων στην πρόθεση ψήφου και 12,5 στην εκτίμηση με την αναγωγή των αναποφάσιστων, φτάνοντας μια ανάσα από το 30%.
Το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται ενισχυμένο με 14% στην πρόθεση ως 17% με την αναγωγή, χωρίς όμως να καταγράφει εντυπωσιακή άνοδο. Στον αντίποδα, ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφεται στο χαμηλότερο ποσοστό που έχει καταγράψει ποτέ η συγκεκριμένη εταιρεία και μάλιστα με πτωτικές τάσεις, καθώς κινείται από 6,5% έως 8%. Το νεοσύστατο κίνημα Κασσελάκη, στην πρώτη του μέτρηση από την Pulse, εμφανίζεται να περνά το όριο εισόδου στη Βουλή.
Ως προς τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά, στην οποία αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στον Alpha, οι «γαλάζιοι» ψηφοφόροι φαίνεται ότι την είχαν προεξοφλήσει, καθώς δεν στοιχίζει δημοσκοπικά στη Νέα Δημοκρατία.
Αναλυτικά τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης:
Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 24% (μόλις μισή μονάδα κάτω από την προηγούμενη μέτρηση), το ΠΑΣΟΚ 14% (από 13%), το ΚΚΕ 7,5%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο 6,5%, όσο και η Ελληνική Λύση. Η Φωνή Λογικής και το Κίνημα Δημοκρατίας του Στ. Κασσελάκη συγκεντρώνουν από 4%, η Πλεύση Ελευθερίας 3,5%, το ΜέΡΑ25 2,5%, η Νέα Αριστερά 2%.
Οι αναποφάσιστοι ανέρχονται στο 15% και μαζί με την αποχή/λευκό/άκυρο, που είναι στο 3%, συναπαρτίζουν μια «γκρίζα ζώνη» του 18%.
Pulse: Εκτίμηση ψήφου
Στην εκτίμηση ψήφου η ΝΔ εμφανίζεται ενισχυμένη σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση, φτάνοντας στο 29,5% (από 28,3%). Το ΠΑΣΟΚ ακολουθεί 12,5 μονάδες πίσω, με 17%. Τρίτο το ΚΚΕ με 9%, ΣΥΡΙΖΑ και Ελληνική Λύση στο 8%, Κόμμα Κασσελάκη και Φωνή Λογικής από 5%. Το γράφημα με τη διαχρονική πρόθεση ψήφου της Pulse είναι ενδεικτικό ιδίως ως προς τη μάχη ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ για τη δεύτερη θέση.
Από το 14,5% των ευρωεκλογών του Ιουνίου, ο ΣΥΡΙΖΑ κατακρημνίζεται διαρκώς ως το 6,5%. Το ΠΑΣΟΚ με πιο ήπια εξέλιξη είναι αναμφίβολα ανοδικό, ιδίως μετά τις εσωκομματικές εκλογές και την ανάδειξη του Νίκου Ανδρουλάκη εκ νέου στην ηγεσία του.
Pulse: Συσπειρώσεις και μετακινήσεις
Η ΝΔ καταγράφει εντυπωσιακή συσπείρωση ψηφοφόρων (ούτε καν στο μέσο της δεύτερης τετραετίας) στο 80%, χάνοντας 8% προς την «γκρίζα ζώνη» και 4% προς το ΠΑΣΟΚ. Ο… πολυτραυματίας ΣΥΡΙΖΑ έχει συσπείρωση μόλις στο 40%, χάνοντας 20% προς το κόμμα Κασσελάκη, 14% προς την γκρίζα ζώνη, 9% προς ΠΑΣΟΚ, 4% προς ΚΚΕ, 4% προς Νέα Αριστερά και 3% προς τη Νέα Δημοκρατία!
Τέλος, στο ΠΑΣΟΚ η συσπείρωση κινείται στο 74%. Έχει διαρροές 7% στην «γκρίζα ζώνη», 6% προς ΝΔ, 3% προς ΣΥΡΙΖΑ, 3% προς ΚΚΕ και 3% προς το ΚΚΕ.
Pulse: Πώς αξιολογούν οι ψηφοφόροι της ΝΔ τη διαγραφή Σαμαρά
Το σύνολο των ψηφοφόρων κρίνει θετικά σε ποσοστό 42% τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά, έναντι 35% που την κρίνει αρνητικά. Ακόμη πιο σημαντικό είναι, φυσικά, το γεγονός ότι οι ψηφοφόροι της ΝΔ συμφωνούν και μάλλον συμφωνούν με το συντριπτικό ποσοστό της τάξης του 76%!
Pulse: Τι σημαίνει η απώλεια του ρόλου της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή για τον ΣΥΡΙΖΑ;
Ενδιαφέρον έχει το εύρημα ότι οι μισοί σχεδόν ψηφοφόροι επί του συνόλου (ποσοστό 49%) θεωρούν ότι μετά την εκλογή νέας ηγεσίας οι ευκαιρίες για τον ΣΥΡΙΖΑ έχουν τελειώσει -προφανώς και ο ιστορικός του κύκλος-, έναντι 26% που εκτιμά ότι είναι η τελευταία ευκαιρία για το κόμμα και 11% που εκτιμά ότι θα έχει κι άλλες στο μέλλον.
Χαμηλότερο αλλά εξαιρετικά υψηλό ποσοστό (32%) ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει ότι οι ευκαιρίες για το κόμμα έχουν τελειώσει, ενώ το 39% απαντά ότι οι εσωκομματικές εκλογές είναι η τελευταία ευκαιρία του.
Pulse: Ήταν σωστή ή λάθος η απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη για δημιουργία νέου κόμματος;
Το 38% του συνόλου συμφωνεί με τη δημιουργία νέου κόμματος από τον Στέφανο Κασσελάκη, έναντι 35% που διαφωνεί. Οι ψηφοφόροι ΣΥΡΙΖΑ με μεγάλη πλειοψηφία, της τάξης του 62%, συμφωνούν επίσης με την κίνηση Κασσελάκη.
Επιπλέον, ένα 11% από το σύνολο του δείγματος απαντά ότι είναι αρκετά και πολύ πιθανό να ψηφίσει το Κίνημα Δημοκρατίας του κ. Κασσελάκη, έναντι 75% που απαντά ότι είναι λίγο έως ελάχιστα πιθανό. Το ποσοστό αυτό στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ ανεβαίνει στο 40%, έναντι 12% που απαντούν ότι είναι μέτρια πιθανό να τον ψηφίσουν και 41% που απαντά ελάχιστα ή λίγο πιθανό.