Η απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να διαγράψει τον Αντώνη Σαμαρά από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, μετά τη συνέντευξη του πρώην πρωθυπουργού στο «Βήμα της Κυριακής», προκάλεσε έντονη πολιτική συζήτηση και αντιδράσεις τόσο εντός όσο και εκτός του κυβερνώντος κόμματος. Η κίνηση αυτή συνοδεύτηκε από τρεις ευθείες ή έμμεσες τοποθετήσεις του πρωθυπουργού, που σκιαγράφησαν τη νέα κατεύθυνση της κυβέρνησης.
Θετικά υποδέχθηκαν τη διαγραφή οι πολίτες
Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΪ, το 42% των ερωτηθέντων αξιολόγησε θετικά τη διαγραφή του κ. Σαμαρά, έναντι του 35% που την είδε αρνητικά. Στους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας, οι θετικές απόψεις φτάνουν το 49%, έναντι 27% αρνητικών.
Έμμεσες αιχμές για τον Σαμαρά
Στην τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο κ. Μητσοτάκης έστειλε το πρώτο έμμεσο μήνυμα, υπογραμμίζοντας την ανάγκη ενότητας και προβολής της «κοινωνικής, προοδευτικής και πατριωτικής ταυτότητας» της Νέας Δημοκρατίας, αφήνοντας αιχμές για τη στάση του κ. Σαμαρά.
Από τη Λευκωσία, ο πρωθυπουργός συνέχισε τις έμμεσες αναφορές, υπογραμμίζοντας τη σημασία του «ήπιου κλίματος» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τη συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου. Απαντώντας εμμέσως στις δηλώσεις Σαμαρά για τα «ήρεμα νερά», ο κ. Μητσοτάκης τόνισε τη σημασία της αυτοπεποίθησης και του διαλόγου.
Κατηγορηματική απόρριψη «θεωριών»
Στη συνέντευξή του στον Alpha, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ξεκάθαρα στη συνέντευξη του κ. Σαμαρά, χαρακτηρίζοντας τις δηλώσεις του «απαράδεκτες» και απορρίπτοντας κάθε αναφορά σε «μυστική διπλωματία» και «χαριεντίσματα». «Δεν μπορώ να επιτρέπω να διακινούνται τέτοιες θεωρίες», δήλωσε, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος αποχωρήσεων από τη Νέα Δημοκρατία για τη δημιουργία νέου πολιτικού σχηματισμού από τον Αντώνη Σαμαρά.
Αντιδράσεις και προοπτικές
Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, αν και δεν αναφέρθηκε ευθέως στον Αντώνη Σαμαρά, υπερασπίστηκε τη σημασία της διαφορετικής άποψης. Ο κ. Μητσοτάκης, ωστόσο, υπεραμύνθηκε της απόφασής του, τονίζοντας ότι η ενέργειά του προστατεύει την παράταξη και την κυβέρνησή του.
Επιστροφή στην κυβερνητική ατζέντα
Μετά την ένταση που προκάλεσε η διαγραφή, ο πρωθυπουργός επικεντρώνεται στην υλοποίηση της κυβερνητικής ατζέντας. Οι συναντήσεις με τον πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου της Κίνας και οι δράσεις για την ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου υπογραμμίζουν τη δέσμευση της κυβέρνησης στις μεταρρυθμίσεις.