Βουλη

Βουλή: Τήρηση ενός λεπτού σιγής για την επέτειο του Πολυτεχνείου

Σε ειδική συνεδρίασή της η Ολομέλεια της Βουλής, τίμησε την επέτειο της 17ης Νοεμβρίου για την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Τόσο ο παριστάμενος υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, όσο και οι εκπρόσωποι όλων των κομμάτων που πήραν το λόγο, στάθηκαν -ο καθένας με τη δική του ιδεολογική οπτική- στην αξία της εξέγερσης των νέων του Πολυτεχνείου ενάντια στη διδακτορία με το σύνθημα «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία», συμφωνώντας παράλληλα όλοι ότι το μήνυμά τους είναι διαχρονικό και η κατοχύρωση της πραγματικής δημοκρατίας θέλει διαρκή αγώνα και επαγρύπνηση.

Ο Γ’ Αντιπρόεδρος του Σώματος, Θανάσης Μπούρας, χαρακτήρισε «ιστορική την 17η Νοεμβρίου», τονίζοντας ότι «η μαζική εξέγερση του Πολυτεχνείου με το σύνθημα «ψωμί, παιδεία, ελευθερία» σηματοδότησε την αρχή του τέλους της επτάχρονης δικτατορίας.

Κ. Πιερρακάκης: Η εξέγερση του ’73 μας υπενθυμίζει ότι η δημοκρατία είναι ένας διαρκής αγώνας

«Το μήνυμα της εξέγερσης είχε καθολική αποδοχή. Ένωσε όλες τις πολιτικές πτέρυγες. Στο πρόσωπο των φοιτητών εκφράστηκε η ελπίδα ολόκληρου του ελληνικού λαού για την ανατροπή του άνομου καθεστώτος και την εδραίωση του δημοκρατικού κοινοβουλευτικού πολιτεύματος. Το μήνυμα τους, πρέπει να φτάνει ξεκάθαρο στις επόμενες γενιές, χωρίς κομματικές στρεβλώσεις και συνοψίζεται στην ανάγκη προάσπισης της δημοκρατίας και των θεσμών της. Μας υπενθυμίζει ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο και πως η δημοκρατία και η ελευθερία απαιτούν συνεχή εγρήγορση», επεσήμανε ο κ. Μπούρας.

Ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, που εκπροσώπησε την κυβέρνηση, τόνισε ότι «η εξέγερση του Πολυτεχνείου κατέδειξε ότι καμία εξουσία δεν μπορεί να σταθεί όρθια για πολύ χωρίς την ισχύ της δημοκρατικής νομιμοποίησης».

«Το Πολυτεχνείο είναι μια θεαματική απόδειξη ότι η ειρηνική αντίσταση και η ελευθερία της σκέψης, δεν μπορεί να νικηθεί από τα όπλα αλλά αντίθετα επιβάλλεται στα όπλα. Ήταν μια συλλογική πράξη αποκατάστασης της εθνικής αξιοπρέπειας. Η εξέγερση του 1973, μας υπενθυμίζει ότι η δημοκρατία είναι ένας διαρκής αγώνας, ότι η ενίσχυση της είναι μια αέναη προσπάθεια αλλά πάνω από όλα ότι ήταν και είναι μια φωνή που μας προκαλεί να σκεφτούμε το αδύνατο, που απαιτεί να αφαιρούμε το δεν από το δεν γίνεται», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πιερρακάκης.

Και συμπλήρωσε πως «Αν ο λόγος είναι η ψυχή της δημοκρατίας, και αυτό το γνωρίζουμε πολύ καλά σε αυτή την αίθουσα της Βουλής, τότε το βαθύτερο μήνυμα του Πολυτεχνείου είναι ότι ο λόγος, ποτέ δεν μπορεί να χειραγωγηθεί για πολύ. Η σκέψη πάντα αντιστέκεται σε όποιον επιχειρήσει να την χειραγωγήσει. Από αυτή την άποψη το μήνυμα του Πολυτεχνείου είναι ένα μήνυμα αισιοδοξίας και δημιουργίας κόντρα στην παρένθεση, τον πεσιμισμό, τον κυνισμό, τον συμβιβασμό».

Ν. Παππάς: Πενήντα ένα χρόνια μετά τα μηνύματα του Πολυτεχνείου είναι απολύτως ζωντανά

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, επεσήμανε ότι «τη λάμψη της εξέγερσης του Πολυτεχνείου το1973, με το σύνθημα “ψωμί, παιδεία, ελευθερία”, για την ανατροπή της δικτατορίας των συνταγματαρχών, όσο και αν κάποιοι προσπαθούν να την θαμπώσουν αγγίζει και σήμερα όσους αγωνίζονται για τις ίδιες αξίες». «Έστειλε ένα ανεξίτηλο μήνυμα για τις διεκδικήσεις μιας καλύτερης ζωής, μιας κοινωνίας που θα διαπνέεται, θα διαπερνάται, από ισότητα και δικαιοσύνη. Πενήντα ένα χρόνια μετά, τα μηνύματα του Πολυτεχνείου είναι απολύτως ζωντανά, γιατί μεγάλο μέρος της κοινωνίας μας δυσκολεύεται να βγάλει τον μήνα, γιατί βασικά αγαθά αποτελούν πολυτέλεια και εμπορευματοποιούνται από μια εξουσία που δεν ανταποκρίνεται δυστυχώς στα προσδοκώμενα», ανέφερε ο κ. Παππάς. Και κατέληξε, λέγοντας πως «Είναι πιο επιτακτική από ποτέ, στην μεταπολιτευτική περίοδο, η ανάγκη, οι προοδευτικές δυνάμεις να υψώσουν ένα τείχος απέναντι σε οποιαδήποτε προσπάθεια ιστορικού αναθεωρητισμού».

Ζ. Κωνσταντοπούλου: Η δημοκρατία θέλει εγρήγορση, δεν είναι ένα κεκτημένο στα χαρτιά αλλά είναι πράξη

«Η δημοκρατία θέλει εγρήγορση, δεν είναι ένα κεκτημένο στα χαρτιά αλλά είναι πράξη, και διαρκώς πρέπει να καταχτιέται και να επιβεβαιώνεται», υπογράμμισε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου. Όπως είπε, «η εμβληματική εξέγερση των νέων του Πολυτεχνείου, είναι η απόδειξη ότι η αντίσταση στην απολυταρχία, στην κατάλυση της δημοκρατίας δεν είναι υπόθεση ούτε των κομμάτων ούτε του πολιτικού συστήματος». «Οι νέοι ήταν εκείνοι που έγραψαν τη λαμπρότερη σελίδα της ιστορίας, διεκδικώντας ψωμί, παιδεία, ελευθερία. Οι αγώνες για την δημοκρατία και την ελευθερία, διαχρονικά, δεν γίνονται με συμβόλαιο επιτυχίας και εγγυήσεις τελεσφόρησης», είπε.

Παράλληλα η κ. Κωνσταντοπούλου επανέφερε το αίτημα του κόμματός της «να ανακηρυχθεί η επέτειος του Πολυτεχνείου ως επίσημη εθνική αργία του κράτους αναγνωρίζοντας την ως κορυφαία πράξη αντίστασης των νέων και των εργαζομένων απέναντι στη διδακτορία». «Έτσι θα αποδώσουμε το πραγματικό, ουσιαστικό, τολμηρό μήνυμα της ιστορικής αυτής εξέγερσης για πραγματική, ουσιαστική ελευθερία και δικαιοσύνη», κατέληξε.

Δ. Μάντζιος: Το αφήγημα ανελεύθερης αλλά αναπτυγμένης χώρας είναι επίπλαστο

«Η εξέγερση του Πολυτεχνείου και ο εμβληματικός αγώνας των νέων, που αφύπνισε έναν ολόκληρο λαό, είναι το σημείο καμπής για τη συνείδηση των πολιτών, με καθοριστική, καταλυτική συμβολή στην απονομιμοποίηση της χούντας, και έστειλε το μήνυμα ότι δεν είναι ησυχία η τυραννία, ότι δεν είναι νοικοκυροσύνη η καταστολή και πως το αφήγημα ανελεύθερης αλλά αναπτυγμένης χώρας είναι επίπλαστο», επεσήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Μάντζος.

«Η αντικειμενική ιστορία έχει πολλά να γράψει και θα τα γράψει, ό,τι και αν συμβαίνει στο επίπεδο της κομματικής διαπάλης, χωρίς πολιτικά φίλτρα και μάσκες προστασίας», είπε και κατέληξε: «Η θυσία των παιδιών του Πολυτεχνείου δεν ήταν μάταιη, και το μήνυμα του για την σύγχρονη Ελλάδα παραμένει πολυδιάστατο και επίκαιρο και φτάνει ως εμάς. Το σύνθημα “ψωμί, παιδεία, ελευθερία” αντικατοπτρίζει τα διαχρονικά αιτήματα της κοινωνίας για καλύτερες συνθήκες ζωής, εκπαίδευση, πολιτική ελευθερία και παραμένουν ζωντανά. Η δημοκρατία εξακολουθεί να απειλείται και για αυτό δεν θα είναι ποτέ μια απλή ιστορική αναφορά».

Π. Δάγκα: Aποτελούν πηγή έμπνευσης και διδαγμάτων οι αγώνες των νέων και του λαού

Η βουλευτής του ΚΚΕ, Παρασκευή Δάγκα, υπογράμμισε ότι «τα μηνύματα του Πολυτεχνείου, 51 χρόνια, μετά παραμένουν επίκαιρα όσο ποτέ, ιδιαίτερα φέτος». Όπως είπε, «αποτελούν πηγή έμπνευσης και διδαγμάτων οι αγώνες των νέων και του λαού ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα που επιβάλλεται με βία και ανελευθερία».

Σ. Ασημακοπούλου: Η δημοκρατία βάλλεται σήμερα και δεν αρκεί να λέμε ότι έχουμε δημοκρατία, χρειάζεται να την διατηρήσουμε

Η βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Σοφία – Χάιδω Ασημακοπούλου, χαρακτήρισε «θεμέλιο λίθο την παιδεία καθώς είναι ο μόνος δρόμος για την ελευθερία». «Η δυναμικότητα των νέων να παλεύουν για τις αξίες και τα ιδανικά είναι διαχρονική και βασίζεται στη δράση και τη συμπεριφορά τους στο πλαίσιο ενός δημοκρατικού κράτους. Η δημοκρατία βάλλεται σήμερα και δεν αρκεί να λέμε ότι έχουμε δημοκρατία. Χρειάζεται να την διατηρήσουμε, να την προστατεύσουμε, να τη διαφυλάξουμε. Απαιτείται συνεχής επαγρύπνηση για την διασφάλισή της», ανέφερε.

Ν. Ηλιόπουλος: Το Πολυτεχνείο θα μιλά για πάντα τη γλώσσα της ελευθερίας

«Δεν μπορείς να κάνεις μνημόσυνο για το Πολυτεχνείο γιατί το Πολυτεχνείο έρχεται από το μέλλον, γιατί συνεχίζει να έχει όλους τους σωστούς αντιπάλους και όλους τους σωστούς φίλους και θα μιλά για πάντα τη γλώσσα της ελευθερίας, της δημοκρατίας και του δικαίου», τόνισε από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς, Νάσος Ηλιόπουλος.

«Αποτέλεσε, στα 51 χρόνια δημοκρατίας, ένας από τους αντιπάλους τόσο της συντηρητικής παράταξης όσο και των νέων πρόσφατα ενταγμένων ακροκεντρώων φίλων της. Το Πολυτεχνείο θα είναι ένα διαρκές κάλεσμα ενάντια στο λιγότερο και στο αδύνατο που μπορεί να γίνει δυνατό και να διεκδικήσουμε μία διαφορετική ζωή. Πενηνταένα χρόνια μετά, όσο και αν κάποιοι επίδοξοι “Τραμπ” προσπαθούν να μας επαναφέρουν στο πατρίς, θρησκεία, οικογένεια, το ψωμί, παιδεία, ελευθερία, θα συνεχίσει να ορίζει τις μάχες μας. Γιατί όπως μας θυμίζει ο Μανώλης Αναγνωστάκης “σαν πρόκες πρέπει να καρφώνονται οι λέξεις να μην τις παίρνει ο άνεμος», κατέληξε ο κ. Ηλιόπουλος.

Α. Κουρουπάκη: Χρειάζεται η προστασία της δημοκρατίας και της εθνικής ανεξαρτησίας ώστε να μην χρειαστούν νέα Πολυτεχνεία

Η βουλευτής του κόμματος ΝΙΚΗ, Ασπασία Κουρουπάκη, ανέφερε ότι «οι προσδοκίες για εθνική ανεξαρτησία, λαϊκή κυριαρχία έμειναν ανεκπλήρωτες», προσθέτοντας ότι «δεν έχει νόημα να εκφωνούμε ομιλίες όταν από τον κόσμο λαμβάνουμε μηνύματα δυσαρέσκειας και απαξίας γιατί βλέπει ότι οι προσδοκίες του για πραγματική εθνική ανεξαρτησία έμειναν ανεκπλήρωτες». «Χρειάζεται η προστασία της δημοκρατίας και της εθνικής ανεξαρτησίας ώστε να μην χρειαστούν νέα Πολυτεχνεία και νέες μεταπολιτεύσεις. Δεν είμαστε εδώ για να εκφωνούμε επετειακά λογύδρια μιας δημοκρατίας, από καιρό απονεκρωμένης, αλλά για να πάρουμε σωστές αποφάσεις χθες, αν ήταν δυνατόν, γιατί αύριο μπορεί να είναι αργά», είπε.

Ι. Κόντης: Τα μηνύματα του αγώνα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου δεν υπάρχουν στον απόλυτο βαθμό που θα έπρεπε

Ο βουλευτής των «Σπαρτιατών», Ιωάννης Κόντης, ανέφερε ότι «δεν αρκεί να τιμούμε κάθε χρόνο την επέτειο και να λέμε ότι κάποιοι, πριν από 51 χρόνια, πάλεψαν για να φύγει ένα καθεστώς και ότι σήμερα φτάσαμε στην απόλυτη καταξίωση της δημοκρατίας, όταν τα μηνύματα του αγώνα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου για “ψωμί, παιδεία, ελευθερία” δεν υπάρχουν στον απόλυτο βαθμό που θα έπρεπε».

Δ. Καιρίδης: Ο αγώνας είναι διαρκής, ιδίως για τους υπεύθυνους πολιτικούς εκπροσώπους

Τέλος, ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Καιρίδης ανέφερε ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μετά το 1973 και την αποκατάσταση της δημοκρατίας, πολλοί επιχείρησαν να ιδιοποιηθούν τη μνήμη του Πολυτεχνείου και στην πορεία την εργαλειοποίησαν και την κακοποίησαν». «Είναι αλήθεια ότι η δημοκρατία μας σήμερα δεν κινδυνεύει από τανκς, στρατιωτικά πραξικοπήματα και πραξικοπηματίες, όμως οι κίνδυνοι παραμένουν και θα ήταν λάθος να τους προσπεράσουμε. Ο αγώνας είναι διαρκής, ιδίως για τους υπεύθυνους πολιτικούς εκπροσώπους και έχουμε συναίσθηση της ιστορικής μας ευθύνης ως εκπρόσωποι του μέτρου των δημοκρατικών αρχών. Εμπνεόμαστε από το Πολυτεχνείο και τους αγώνες της νεολαίας μας τότε, χωρίς ωραιοποιήσεις και καλλωπισμούς», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Καιρίδης.

Scroll to Top