Τζο Μπάιντεν/ΑΠΕ - ΜΠΕ
Τζο Μπάιντεν/ΑΠΕ - ΜΠΕ

Τζο Μπάιντεν: Σύμφωνα με τους New York Times, εξετάζει το ενδεχόμενο απόσυρσης από την προεδρική κούρσα των ΗΠΑ

Ακόμη και ο ίδιος ο Τζο Μπάιντεν φαίνεται να προβληματίζεται από την αρνητική του εμφάνιση στο ντιμπέιτ με τον Ντόναλντ Τραμπ την περασμένη Πέμπτη. Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, ο Αμερικανός πρόεδρος φέρεται να σκέφτεται την απόσυρσή του.

Ο Μπάιντεν, σύμφωνα με το δημοσίευμα, φέρεται να είπε σε έναν βασικό του σύμμαχο ότι γνωρίζει πως ίσως δεν θα μπορέσει να διατηρήσει την υποψηφιότητά του αν δεν καταφέρει να πείσει το κοινό τις επόμενες ημέρες για την καταλληλότητά του για τη θέση.

Παρά την αφοσίωσή του στη μάχη για επανεκλογή, ο Μπάιντεν κατανοεί τη σημασία των επόμενων εμφανίσεών του ενόψει του εορταστικού Σαββατοκύριακου. Στο πρόγραμμά του περιλαμβάνεται συνέντευξη την Παρασκευή στον Τζορτζ Στεφανόπουλο του ABC News, καθώς και προεκλογικές εκδηλώσεις στην Πενσιλβάνια και το Ουισκόνσιν.

«Ξέρει ότι αν έχει άλλες δύο παρόμοιες εμφανίσεις, θα βρεθούμε σε διαφορετική κατάσταση μέχρι το τέλος του Σαββατοκύριακου», δήλωσε στους New York Times ο σύμμαχός του, ο οποίος ζήτησε να παραμείνει ανώνυμος.

Η αναφορά αυτή είναι η πρώτη ένδειξη ότι ο Τζο Μπάιντεν εξετάζει σοβαρά αν μπορεί να ανακάμψει μετά την εμφάνισή του στο ντιμπέιτ. Η αμερικανική κοινωνία ήδη εκφράζει ανησυχίες τόσο για τη βιωσιμότητά του ως υποψήφιος όσο και για το αν μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της θέσης του προέδρου για άλλα τέσσερα χρόνια.

Ένας κορυφαίος σύμβουλος του Μπάιντεν, που επίσης ζήτησε να παραμείνει ανώνυμος, δήλωσε ότι ο πρόεδρος «γνωρίζει καλά την πολιτική πρόκληση που αντιμετωπίζει». Οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου δεν απάντησαν άμεσα σε αίτημα για σχόλιο.

Οι αξιωματούχοι της προεκλογικής εκστρατείας παρακολουθούν με νευρικότητα τις δημοσκοπήσεις, αναγνωρίζοντας ότι τα αρνητικά αποτελέσματα θα μπορούσαν να επιδεινώσουν την κρίση. Μια δημοσκόπηση του CBS News την Τετάρτη έδειξε ότι ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προηγείται του Μπάιντεν με 50% έναντι 48% σε εθνικό επίπεδο.

Ο Μπάιντεν προσεγγίζει σταδιακά τους Δημοκρατικούς εκλεγμένους αξιωματούχους και έχει προγραμματίσει συνάντηση με Δημοκρατικούς κυβερνήτες το βράδυ της Τετάρτης. Παράλληλα, συνεχίζει να συμβουλεύεται ανθρώπους που εμπιστεύεται εδώ και καιρό και έχει δηλώσει τουλάχιστον σε ένα άτομο ότι είναι ανοιχτός στο ενδεχόμενο ότι τα σχέδιά του να εστιάσει στον Τραμπ για να ξεχαστεί η εμφάνισή του στο ντιμπέιτ μπορεί να μην αποδώσουν.

Αρκετοί σύμμαχοι του Μπάιντεν, που συσκέπτονται με την οικογένεια και τους συμβούλους του μετά το ντιμπέιτ της Πέμπτης, υπογραμμίζουν ότι ο πρόεδρος εξακολουθεί να δίνει τη μάχη της πολιτικής του ζωής. Ο ίδιος βλέπει αυτή τη μάχη και ως ευκαιρία για να επανέλθει, κάτι που έχει κάνει πολλές φορές στην καριέρα του που μετρά μισό αιώνα.

Συνεχίζει να προσπαθεί να πείσει τους ψηφοφόρους, τους χρηματοδότες και τους πολιτικούς ότι η εμφάνισή του στο ντιμπέιτ ήταν μεμονωμένο περιστατικό.