Ζελένσκι: “Είμαι έτοιμος να ανταλλάξω εδάφη με τη Ρωσία”

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι εάν γίνονταν διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, θα πρότεινε να ανταλλάξει εδάφη που ελέγχουν τα ουκρανικά στρατεύματα στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας με αντάλλαγμα την επιστροφή ουκρανικών εδαφών που κατέχει σήμερα η Ρωσία.

«Θα ανταλλάξουμε το ένα έδαφος με το άλλο», δήλωσε ο Ζελένσκι σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα Guardian που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Ο Ζελένσκι δεν διευκρίνισε ποια ουκρανικά εδάφη θα ζητήσει. «Δεν ξέρω, θα το δούμε. Αλλά όλα τα εδάφη μας είναι σημαντικά, δεν υπάρχει προτεραιότητα», πρόσθεσε.

Η Ρωσία κατέχει σήμερα περίπου το 20% του ουκρανικού εδάφους στα ανατολικά και νότια της χώρας, καθώς η πλήρους κλίμακας εισβολή που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου πλησιάζει στην τρίτη επέτειό της.

Η Ουκρανία πραγματοποίησε αιφνιδιαστική επίθεση στην περιοχή Κουρσκ της δυτικής Ρωσίας τον περασμένο Αύγουστο και εξακολουθεί να κατέχει μέρος του εδάφους που είχε αρχικά καταλάβει, αν και το μέγεθός του έχει μειωθεί κατά τη διάρκεια των ρωσικών αντεπιθέσεων

Η συνάντηση με τον Τραμπ

Ο Τραμπ δήλωσε την Παρασκευή ότι πιθανότατα θα συναντηθεί με τον Ζελένσκι αυτή την εβδομάδα για να συζητήσουν τον τερματισμό του πολέμου. 

«Υπάρχουν φωνές που λένε ότι η Ευρώπη θα μπορούσε να προσφέρει εγγυήσεις ασφαλείας χωρίς τους Αμερικανούς. Εγώ απαντάω πάντα όχι. Οι εγγυήσεις ασφαλείας χωρίς την Αμερική δεν είναι πραγματικές εγγυήσεις ασφαλείας», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος. 

Αν ο Ντόναλντ Τραμπ αποσύρει την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών προς την Ουκρανία, η Ευρώπη από μόνη της δεν θα μπορέσει να καλύψει το κενό, εκτίμησε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Guardian από το προεδρικό μέγαρο στο Κίεβο.

Το σενάριο αποστολής Ευρωπαίων στρατιωτών

Ο Ουκρανός πρόεδρος κλήθηκε επίσης να σχολιάσει την πρόταση του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν να αναπτυχθεί ευρωπαϊκή ειρηνευτική δύναμη στην Ουκρανία κάποια στιγμή μετά από μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

«Οσον αφορά την ιδέα του Εμανουέλ, εάν είναι μέρος [μιας εγγύησης ασφαλείας] τότε ναι, εάν θα υπάρχουν 100-150.000 Ευρωπαίοι στρατιώτες, τότε ναι. Αλλά ακόμη και τότε δεν θα είμαστε στο ίδιο επίπεδο στρατευμάτων με τον ρωσικό στρατό που μας αντιμάχεται», δήλωσε ο Ζελένσκι τονίζοντας ότι μια πιο ήπια ειρηνευτική αποστολή θα ήταν απίθανο να λειτουργήσει αν δεν συνοδεύεται από εγγυήσεις ότι θα σταθεί απέναντι στη Ρωσία αν η Μόσχα επαναλάβει τις εχθροπραξίες.

«Θα είμαι ειλικρινής μαζί σας, δεν νομίζω ότι τα στρατεύματα του ΟΗΕ ή οτιδήποτε παρόμοιο έχει βοηθήσει πραγματικά κανέναν στην ιστορία. Σήμερα δεν μπορούμε πραγματικά να υποστηρίξουμε αυτή την ιδέα. Είμαστε υπέρ ενός [ειρηνευτικού] αποσπάσματος εάν αυτό αποτελεί μέρος μιας εγγύησης ασφαλείας, και θα ήθελα να τονίσω και πάλι ότι χωρίς την Αμερική αυτό είναι αδύνατο», πρόσθεσε.

Κύλιση στην κορυφή