Υπουργείο Υγείας: Τη Δευτέρα ξεκινά η αξιολόγηση των 127 νοσοκομείων

Τον τρόπο με τον οποίο θα γίνεται η αξιολόγηση των νοσοκομείων από τους ίδιους τους ασθενείς με το «Ψηφιακό εργαλείο αξιολόγησης της εμπειρίας του εσωτερικού ασθενή στα νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ.» που ξεκινά τη Δευτέρα παρουσιάζουν ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου

Στόχος είναι να δώσουμε φωνή στους χρήστες ανέφερε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης τονίζοντας παράλληλα πώς θα έχουμε τη δυνατότητα με αυτό τον τρόπο να συλλέγουμε δεδομένα από τα 127 νοσοκομεία και στη συνέχεια θα βγάζουμε ένα σκορ ανά νοσοκομείο και αν κλινική.

Με τον τρόπο αυτό τόνισε ο υπουργός Υγείας, τα νοσοκομεία που έχουν καλές επιδόσεις θα ανταμείβονται και όσα δεν τα πηγαίνουν καλά θα καταβάλλεται προσπάθεια να βελτιωθούν.

«Το εργαλείο αξιολόγησης δεν είναι μια δημοσκόπηση, είναι εργαλείο διοίκησης γιατί δίνεται λόγος στους ασθενείς και εμείς αποκτούμε μια πολύτιμη πληροφορία που μας μεταφέρει σε πραγματικό χρόνο από αυτόν που αξιοποίησε την υπηρεσία τις συνθήκες του νοσοκομείου όπως τις έχει βιώσει» υποστήριξε από την πλευρά του ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Από την πλευρά της η Γενική γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Λίλιαν Βιλδιρίδη επισήμανε πως η φωνή του πολίτη θα γίνει σύμμαχος του υπουργείου Υγείας, με το οποίο θα μοιράζεται την εμπειρία του στο ΕΣΥ.

Στην αξιολόγηση του ΕΣΥ θα συμμετέχουν όσοι είναι άνω των 18 ετών, θα είναι ανώνυμο, ενώ η πρόσβαση σε αυτό θα γίνεται με τους κωδικούς taxisnet. Το ερωτηματολόγιο θα είναι διαθέσιμο έως και 7 ημέρες μετά το εξιτήριο, ενώ η συμπλήρωσή του δεν αναμένεται να διαρκέσει περισσότερο από 3 λεπτά.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι ασθενείς να είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση και να έχουν νοσηλευτεί τουλάχιστον μια ημέρα. Με την είσοδο στον σύνδεσμο θα ζητείται ο ΑΜΚΑ, όμως  αν διαπιστωθεί πώς δεν αντιστοιχεί σε ασθενή που έχει νοσηλευθεί, τότε η πρόσβαση στο ερωτηματολόγιο δεν θα είναι δυνατή.

Τα δεδομένα που θα συλλέγονται δεν θα περιλαμβάνουν προσωπικά στοιχεία ή πληροφορίες που μπορούν να αποκαλύψουν την ταυτότητα του ασθενούς.

«Εξετάζεται η πρόσβαση στις υπηρεσίες, η οργάνωση και η διαχείριση της φροντίδας και η αλληλεπίδραση με το προσωπικό, η υποστήριξη στους ασθενείς. Αξιολογείται η υγιεινή, η καθαριότητα και η ποιότητα της σίτισης. Ζητείται και μια γενική αξιολόγηση όπως τη βίωσε ο ασθενής» είπε η κυρία Βιλδιρίδη

Οι ερωτήσεις που θα κληθούν να απαντήσουν οι ασθενείς που νοσηλεύτηκαν αφορούν κυρίως την επάρκεια του προσωπικού, την αναμονή, την εξυπηρέτηση, την καθαριότητα και τη σίτιση

Για όσους είχαν προγραμματισμένη εισαγωγή, θα ζητούνται πληροφορίες σχετικά με τον χρόνο αναμονής μέχρι την εισαγωγή.

Αν η εισαγωγή έγινε μέσω ΤΕΠ (Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών), θα ζητηθεί η εκτίμηση του χρόνου αναμονής από την άφιξη έως την εισαγωγή.

Πώς θα αξιοποιείται η αξιολόγηση
Όπως ανέφερε η κ. Βιλδιρίδη, όλα τα δεδομένα θα καταχωρούνται σε μια ενιαία βάση, η οποία θα δίνει τη δυνατότητα παρακολούθησης της απόδοσης των κλινικών και των νοσοκομείων σε βάθος χρόνου.

Πρόσβαση σε αυτές τις πληροφορίες θα έχουν το υπουργείο Υγείας, οι κατά τόπους Υγειονομικές Περιφέρειες (για τα νοσοκομεία της περιοχής ευθύνης τους) και οι διοικήσεις των ίδιων των νοσοκομείων (για τα δεδομένα που αφορούν τα δικά τους ιδρύματα).

Με τον τρόπο αυτό, όπως σημείωσε, καθίσταται δυνατός ο άμεσος εντοπισμός δυσλειτουργιών, ενώ παράλληλα διασφαλίζεται η αποδοτικότερη αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων. Επιπλέον, διευκολύνεται η σύγκριση της απόδοσης μεταξύ διαφορετικών κλινικών και νοσοκομείων σε διοικητικό επίπεδο.

Να σημειωθεί εδώ, ότι από την αξιολόγηση εξαιρούνται σε πρώτη φάση τα παιδιατρικά και ογκολογικά νοσοκομεία «γιατί χρειάζεται διαφορετική μεθοδολογία για τη συλλογή των δεδομένων».

Πηγή:healthreport.gr

Κύλιση στην κορυφή