Οι δηλώσεις του Υπουργού Εθνικής Άμυνας ότι η αντιαεροπορική ασπίδα στο Αιγαίο θα υποκαταστήσει την ναυτική παρουσία είναι μία ατυχής δήλωση τουλάχιστον για την επιχειρησιακή ετοιμότητα των ΕΔ
1. Μέσα στο ιδιαίτερο επιχειρησιακό περιβάλλον του Αιγαίου και ΝΑ Μεσογείου η παρουσία αεροναυτικών δυνάμεων του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ) και της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ) εξασφαλίζουν την συνέχεια της Ελλάδας (Κρήτη, Σύμπλεγμα Νησιών Καστελόριζου, Κυπριακή Δημοκρατία).
2. Εάν δεν υπάρχει η επιχειρησιακή θαλάσσια παρουσία μέσα στον χώρο του Αιγαίου και της ΝΑ Μεσογείου χάνεται εντελώς η δυνατότητα Νέου Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδας Κύπρου.
3. Η παρουσία των νέων φρεγατών belharra και των μαχητικών αεροσκαφών 4,5ης και 5ης γενιάς ( Rafale, F16 viper, F35) δύνανται να υπερασπιστούν και να στηρίξουν την Κυπριακή Δημοκρατία με την τεράστια εμβέλειά τους (Η ΚΥΠΡΟΣ ΚΕΙΤΑΙ ΚΟΝΤΑ)
4. Επιπλέον η επιτήρηση όλων των θαλάσσιων περιοχών της τεράστιας Ελληνικής Επικράτειας είναι επιβεβλημένη στο Αιγαίο πέλαγος, στο Ιόνιο Πέλαγος (βάση της Τουρκίας στην Αλβανία), στο Κρητικό Πέλαγος (μεγάλα προγράμματα υδρογονανθράκων στο Νότιο και Δυτικό Κρητικό πέλαγος) και φυσικά το Θρακικό Πέλαγος με την δημιουργία νέας Ταξιαρχίας Πεζοναυτών στην Ίμβρο όπου δεν υπάρχει καμία παρουσία του ΠΝ παρά μόνο σε ασκήσεις.
5. Η παρουσία του Ελληνικού ΠΝ σε όλη την ΝΑ Μεσόγειο ήταν και ο λόγος της επιχειρησιακής σχεδίασης για την απόφαση του ΚΥΣΕΑ το 2021 ώστε να γίνει η μεταστάθμευση του μισού ΠΝ στην Σούδα και φυσικά δεν εφαρμόστηκε ποτέ.
Καλό θα ήταν να μελετηθεί η σκοπιμότητα της απόφασης του ΚΥΣΕΑ που δεν εφαρμόσθηκε ποτέ
6. Οι φρεγάτες 3 + 1 Belharra δεν αποκτήθηκαν για ειρηνευτικές αποστολές ή να βρίσκονται στην Σαλαμίνα. Οι φρεγάτες αυτές αποκτήθηκαν (θα παραδοθούν σε 2 χρόνια) για να απειλούν την Τουρκία.
Εάν δεν απειλείται η Τουρκία από τα νησιά μας και από τις φρεγάτες μας, οι scalp naval των 1.000 χιλιομέτρων χάνουν τις δυνατότητας υποστήριξης αεροναυτικών επιχειρήσεων μεταξύ Ελλάδας Κυπριακής Δημοκρατίας.
Συμπερασματικά, το ΠΝ πρέπει να έχει συνεχή θαλάσσια παρουσία ΠΑΝΤΟΥ, εκφράζοντας την αποφασιστικότητα, την επίδειξη ισχύος της Ελληνικής ναυτοσύνης, δίνοντας μια ασφάλεια και προστασία στις εκατοντάδες παραμεθόριες νήσους – μικρονήσους εξαλείφοντας απειλές εν τη γενέσει
Όσο περισσότερο έχουμε θαλάσσια παρουσία, όσο περισσότερο απειλείται η Τουρκία, τόσο ισχυρότερη και συνεχή αποτροπή θα έχει η χώρα μας
Αντιστράτηγος εα Κούσαντας Κωνσταντίνος *
Ο Αντιστράτηγος ε.α. Κωνσταντίνος Κούσαντας (γεν.1962), αποφοίτησε από την Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων το έτος 1983 και είναι απόφοιτος της Ανωτάτης Διακλαδικής Σχολής Πολέμου και της Σχολής Εθνικής Άμυνας.
Είναι κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών MSc στην Διεθνή Ασφάλεια (Plymouth) και Διεθνείς Σχέσεις (Brussels).
Έχει τελειώσει το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.
Έχει υπηρετήσει στο Βέλγιο και την Ισπανία στο ΝΑΤΟ (2006 – 2009) και (2011 – 2013) αντίστοιχα
Είναι Ανώτερος Επιστημονικός Συνεργάτης (Senior Fellow) του Κυπριακού Κέντρου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας από το 2022