Πανικός έχει δημιουργηθεί στις χρηματαγορές μετά τις ανακοινώσεις του Τραμπ για τους νέους δασμούς που θα επεκταθούν σε όλη την παγκόσμια αγορά. Στη Γουολ Στριτ όλοι οι δείκτες καταγράφουν σημαντική πτώση με την έναρξη της συνεδρίασης: ο Standard & Poor’s 500 υποχωρούσε κατά 3,28% γύρω στις 16.40 (ώρα Ελλάδας), ο Nasdaq των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας κατά 4,59% και ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατά 3,59%.
Στη Γουόλ Στριτ, ο τεχνολογικός τομέας βρίσκεται στο κόκκινο, με τη μετοχή της Apple να υποχωρεί κατά 9,10%, λόγω των δασμών στην Κίνα, που συνδυαστικά φτάνουν το 54%, αφού στη χώρα αυτή κατασκευάζεται το μεγαλύτερο μέρος των iPhone της εταιρείας. Η μετοχή της Nvidia πέφτει επίσης κατά 5,45%, της Dell κατά 16,96%, της Broadcom κατά 6,03%, της Microsoft κατά 3%.
Ο τομέας της ένδυσης παρουσιάζει εξάλλου σημαντική κάμψη, με τη μετοχή ορισμένων εταιρειών, να καταγράφει πτώση άνω του 10%: η Gap υποχωρεί κατά 16%, η Ralph Lauren κατά 12,10%, η Lululemon κατά 12,20%, η Nike κατά 11,08%. Τα περισσότερα από τα προϊόντα αυτών των εταιρειών κατασκευάζονται στην Κίνα ή το Βιετνάμ, όπου επιβλήθηκαν δασμοί 34% και 46% αντιστοίχως.
Το δολάριο υποχωρούσε επίσης έναντι του ευρώ κατά 2,36%, στο 1,1089 δολάριο ανά ευρώ.
Στην Ευρώπη επίσης, η τάση είναι πτωτική: το Χρηματιστήριο της Φραγκφούρτης καταγράφει πτώση 2,12%, του Μιλάνου 2,73%, του Λονδίνου 1,30%. Στο Παρίσι, ο δείκτης CAC-40 υποχωρεί κατά 2,92%, αφού νωρίτερα κατέγραφε απώλειες άνω του 3%.
Η τιμή του πετρελαίου πέφτει γύρω στο 7% στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, αφού οι επενδυτές εκτιμούν ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα είναι στο μέλλον πιο αδύναμη, κάτι που συνεπάγεται ότι και η ζήτηση θα είναι μικρότερη. Σε αυτό το αβέβαιο πλαίσιο, οι επενδυτές στρέφονται στον χρυσό, που έφτασε σε νέα υψηλά επίπεδα, στα 3.067 δολάρια ανά ουγγιά.
Πετρέλαιο: Αύξηση παραγωγής ζητάει ο ΟΠΕΚ+
Αιφνιδιαστική απόφαση έλαβε ο ΟΠΕΚ+ για αύξηση της παραγωγής ώστε να εντείνει τις πιέσεις στην αγορά. Τα προθεσμιακά συμβόλαια πετρελαίου στις ΗΠΑ κατρακύλησαν κατά 7%, κλείνοντας στα 66,52 δολάρια το βαρέλι, στη χειρότερη ημερήσια επίδοση από τον Ιούλιο του 2022. Αντίστοιχα, το μπρεντ, το διεθνές σημείο αναφοράς, σημείωσε πτώση 6%.
Αιφνιδιαστικά, ο ΟΠΕΚ+ ανακοίνωσε πως η Σαουδική Αραβία, η Ρωσία και έξι ακόμη χώρες-μέλη συμφώνησαν να επιταχύνουν τις προγραμματισμένες αυξήσεις παραγωγής, αρχής γενομένης από τον Μάιο, σε μια απόφαση που ενίσχυσε τις ανησυχίες για υπερπροσφορά σε μια στιγμή εύθραυστης ζήτησης.
Ανησυχία για διατάραξη της ζήτησης
Η απροσδόκητη κίνηση του ΟΠΕΚ σε συνδυασμό με την κλιμάκωση των δασμών από την Ουάσινγκτον φούντωσε τους φόβους για ύφεση, πληθωρισμό και αύξηση της ανεργίας. «Είναι ένα γεγονός που καταστρέφει τη ζήτηση και θα διαταράξει την εφοδιαστική αλυσίδα», δήλωσε στο CNN ο Ρόμπερτ Γιάουγκερ, διευθυντικό στέλεχος της επενδυτικής Mizuho Securities. «Η αγορά ανησυχεί για τον κίνδυνο ύφεσης, τον πληθωρισμό και την ανεργία».
Καθώς ο εμπορικός πόλεμος περιορίζει τις ροές αγαθών και υπηρεσιών, αναμένεται και μείωση της ζήτησης για ενέργεια, όπως το πετρέλαιο, προειδοποιούν οι ειδικοί.
Παρά τη ραγδαία πτώση των τιμών, οι αναλυτές υπογραμμίζουν ότι τα οφέλη για τους καταναλωτές μπορεί να είναι περιορισμένα. «Τα καλά νέα είναι ότι η τιμή στο πρατήριο θα πέσει. Αλλά αν πάμε σε ύφεση, δεν θα πηγαίνετε συχνά στο πρατήριο», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Γιάουγκερ.
Εμπιστοσύνη στον Τραμπ δηλώνει ο Λευκός Οίκος
Εμπιστοσύνη στον Τραμπ κάλεσε να δείξουν οι Αμερικανοί η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Καρολάιν Λέβιτ, αντιδρώντας στην κατακόρυφη πτώση των αμερικανικών μετοχών μετά την επιβολή των δασμών. Στο ίδιο μήκος κλίματος και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς συνέστησε υπομονή ενόψει «μιας μεγάλης αλλαγής στην οικονομία».
«Σε όποιον βρίσκεται στη Wall Street σήμερα το πρωί, θα έλεγα ότι εμπιστεύομαι τον Πρόεδρο Τραμπ» δήλωσε η Καρολάιν Λέβιτ. Η ίδια όταν ρωτήθηκε από το CNNi εάν ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσε να επανεξετάσει οποιονδήποτε από τους δασμούς πριν τεθούν σε ισχύ στις 5 Απριλίου απάντησε ότι οι δασμοί «δεν μπαίνουν σε διαπραγμάτευση».
«Είναι πάντα πρόθυμος να σηκώσει το τηλέφωνο για να απαντήσει στις κλήσεις, αλλά εξήγησε χθες το λόγο που προέβη σε αυτή την απόφαση», είπε.
Υπομονή συστήνει στους Αμερικανούς ο Τζέι Ντι Βανς
Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος Τζέι Ντί Βανς προέτρεψε τους Αμερικανούς να είναι υπομονετικοί καθώς οι ΗΠΑ προετοιμάζονται για τον αντίκτυπο των δασμών του Τραμπ, λέγοντας: «Ναι, αυτή είναι μια μεγάλη αλλαγή. Δεν πρόκειται να την αποφύγουμε, αλλά χρειαζόμασταν μια μεγάλη αλλαγή».
Μιλώντας στο Fox News, προειδοποίησε τους Αμερικανούς που ζουν με περιορισμένο προϋπολογισμό ότι τα πράγματα δεν είναι πιθανό να βελτιωθούν «εν μία νυκτί».
«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε την παγκοσμιοποίηση του Τζο Μπάιντεν όπου έχουμε χρέη και ελλείμματα 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων εν καιρώ ειρήνης. Για 40 χρόνια, είχαμε μια οικονομία που ανταμείβει τους ανθρώπους που στέλνουν αμερικανούς σε θέσεις εργασίας στο εξωτερικό και αυξάνει τους φόρους στους Αμερικανούς εργάτες και αυτό το ανατρέπουμε».
Οι Αμερικανοί πρόσθεσε «θα επωφεληθούν επίσης από το γεγονός ότι οι ξένες χώρες δεν μπορούν πλέον να μας εκμεταλλεύονται. Αυτό σημαίνει ότι οι δουλειές των αμερικανών θα είναι πιο ασφαλείς».