Το Βατικανό γιόρτασε την Κυριακή του Πάσχα χωρίς τον Πάπα Φραγκίσκο, καθώς ο 88χρονος ποντίφικας συνεχίζει να αναρρώνει από τη διπλή πνευμονία που πέρασε, η οποία κόντεψε να του στοιχίσει τη ζωή. Αντί για τον Πάπα τη λειτουργία ενώπιον χιλιάδων πιστών στην πλατεία του Αγίου Πέτρου τέλεσε ο καρδινάλιος Άντζελο Κομάστρι αρχιερέας της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου, ο οποίος εκφώνησε και την ομιλία που είχε ετοιμάσει ο Φραγκίσκος.
Ο Πάπας Φραγκίσκος έκανε μια σύντομη εμφάνιση για να ευλογήσει τους χιλιάδες ανθρώπους στην Αγία Τράπεζα, μετά τη λειτουργία. «Αδελφοί και αδελφές, Ευτυχισμένο Πάσχα!» Ο Φραγκίσκος είπε ότι η φωνή του ακούγεται ισχυρότερη από ό,τι έχει μετά τη νοσηλεία του. «Viva il Papa!» (Ζήτω ο Πάπας), το πλήθος απάντησε. Το σύντομο μήνυμά του είχε ως βασικό θέμα την κατάσταση στη Γάζα.
Pope Francis refused to attend the official meeting with genocidal Zionist JD Vance. Here is what he has said about the ongoing genocide: "I continue to receive very serious and painful news from Gaza. Unarmed civilians are subjected to bombings and shootings. It is terrorism." pic.twitter.com/GK5qasbNzK
— ☀️👀 (@zei_squirrel) April 20, 2025
Ο 88χρονος πάπας εμφανίστηκε στο μπαλκόνι πάνω από την είσοδο της βασιλικής για περισσότερα από 20 λεπτά. Οι χιλιάδες άνθρωποι κάτω ξέσπασαν σε επευφημίες καθώς μια στρατιωτική μπάντα ξεκίνησε να παίζει ύμνους της Αγίας Έδρας.
Ο Άγιος Πέτρος ήταν πλημμυρισμένος από λουλούδια που δώρισε η Ολλανδία για αυτό το δροσερό αλλά ηλιόλουστο ανοιξιάτικο πρωινό. Ο Πάπας Φραγκίσκος πέρασε να χαιρετίσει το πλήθος που τον επευφημούσε με εγκαρδιότητα.
Watch as Pope Francis greets crowds in St Peter's Square on Easter Sunday.
— Sky News (@SkyNews) April 20, 2025
This is the Pontiff's first significant public appearance since his illness.https://t.co/FaahW71v0h
📺 Sky 501, Virgin 602, Freeview 233 and YouTube pic.twitter.com/jmTp3pSlM2
Ο Φραγκίσκος έχει εμφανιστεί δημοσίως λίγες φορές από τότε που επέστρεψε στο Βατικανό στις 23 Μαρτίου μετά από 38 ημέρες παραμονής στο νοσοκομείο. Παρέλειψε τις επίσημες ακολουθίες της Μεγάλης Παρασκευής και του Μεγάλου Σαββάτου, αλλά αναμενόταν να εμφανιστεί την Κυριακή, σύμφωνα με το φυλλάδιο της Θείας Λειτουργίας και τα σχέδια που δημοσίευσε το Βατικανό.
Φέτος, το Πάσχα γιορτάζεται την ίδια μέρα από Καθολικούς και Ορθόδοξους Χριστιανούς.
Στο γραπτό μήνυμά του και την ευλογία «Urbi et Orbi» («προς την Πόλη και τον Κόσμο») ο Πάπας μεταξύ των άλλων υπογραμμίζει: «Αδελφές και αδελφοί, ιδίως εσείς που ζείτε με πόνο και αγωνία, η σιωπηλή κραυγή σας εισακούσθηκε, τα δάκρυά σας περισυνελλέγησαν, ούτε ένα δεν πήγε χαμένο. Με το πάθος και τον θάνατο του Ιησού, ο Θεός σήκωσε το βάρος όλου του κακού που υπάρχει στον κόσμο και με το απεριόριστο έλεός του, το νίκησε».
«Χριστός Ανέστη. Στην αναγγελία αυτή περικλείεται όλη η σημασία της ύπαρξής μας, η οποία δεν είναι φτιαγμένη για τον θάνατο, αλλά για την ζωή. Το Πάσχα είναι η γιορτή της ζωής», προσθέτει ο Φραγκίσκος, στο μήνυμά του.
Ο ποντίφικας αναφέρθηκε στην «τόση βούληση θανάτου που διαπιστώνουμε, κάθε μέρα, στις τόσες συρράξεις που αφορούν πολλές περιοχές του πλανήτη» όπως και «στη βία που διαπιστώνουμε στις οικογένειες, σε βάρος των γυναικών και των παιδιών». Καταδίκασε, παράλληλα, την έλλειψη σεβασμού προς τους ασθενέστερους, τους μετανάστες, τους περιθωριοποιημένους.
«Από τον Πανάγιο Τάφο, ναό της Αναστάσεως, όπου φέτος το Πάσχα γιορτάζεται την ίδια ημέρα από Ορθόδοξους και Καθολικούς, ας διαδοθεί το φως της ειρήνης σε όλους τους Αγίους Τόπους και σε ολόκληρο τον κόσμο. Είμαι στο πλευρό των χριστιανών που υποφέρουν, στην Παλαιστίνη και στο Ισραήλ, όπως και στο πλευρό ολόκληρου του ισραηλινού και παλαιστινιακού λαού», σημειώνει ο ποντίφικας.
Ο Φραγκίσκος υπογράμμισε ότι «προκαλεί ανησυχία το αυξανόμενο κλίμα αντισημιτισμού που διαδίδεται σε όλο τον κόσμο». Παράλληλα, δεν παρέλειψε να προσθέτει ότι «με την σκέψη μου είναι κοντά στον λαό και, ιδίως, στην χριστιανική κοινότητα της Γάζας όπου η τρομερή σύρραξη συνεχίζει να παράγει θάνατο και καταστροφή και να δημιουργεί μια δραματική και απαράδεκτη ανθρωπιστική κατάσταση».
Ο Αργεντινός πάπας ζήτησε και πάλι κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση των ομήρων, όπως και να «παρασχεθεί βοήθεια στον κόσμο, ο οποίος πεινάει και προσμένει ένα μέλλον ειρήνης».
Στο μήνυμά του, ο Φραγκίσκος εκφράζει την ελπίδα να επικρατήσει μια δίκαιη και διαρκής ειρήνη στην Ουκρανία, όπως και η σταθερότητα στο Λίβανο και στην Συρία. Αναφερόμενος, δε, στα Δυτικά Βαλκάνια, τόνισε: «το φως του Πάσχα ας εμπνεύσει διαθέσεις ομόνοιας στα Δυτικά Βαλκάνια, και ας στηρίξει τους πολιτικούς, ώστε να δραστηριοποιηθούν με στόχο να μην οξυνθούν οι εντάσεις και οι κρίσεις, όπως και τους εταίρους της περιοχής, για να απορρίψουν επικίνδυνες και αποσταθεροποιητικές συμπεριφορές».
«Καμία ειρήνη δεν είναι δυνατή, όπου δεν υπάρχει θρησκευτική ελευθερία, όπως και ελευθερία λόγου και σκέψης. Καμία ειρήνη δεν είναι δυνατή, χωρίς έναν πραγματικό αφοπλισμό. Η ανάγκη του κάθε λαού να φροντίσει για την άμυνά του, δεν μπορεί να μετατραπεί σε μια γενική, ξέφρενη πορεία προς τους εξοπλισμούς» καταλήγει στο μήνυμα του ο πάπας Φραγκίσκος.