Η κηδεία του πρώην προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζίμι Κάρτερ, θα πραγματοποιηθεί στις 9 Ιανουαρίου στον Εθνικό Καθεδρικό Ναό της Ουάσινγκτον. Ο Τζίμι Κάρτερ, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 100 ετών την Κυριακή, υπήρξε μια από τις πλέον χαρακτηριστικές μορφές της αμερικανικής πολιτικής σκηνής του 20ού αιώνα.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, κήρυξε την ημέρα της κηδείας, την 9η Ιανουαρίου, ως ημέρα εθνικού πένθους. Ο ίδιος ο Μπάιντεν θα εκφωνήσει τον επικήδειο κατά την κρατική τελετή, που θα συνοδευτεί από οκτώ ημέρες τιμητικών εκδηλώσεων στη μνήμη του Τζίμι Κάρτερ στην Τζόρτζια, τη γενέτειρά του, και την Ουάσινγκτον.
Βιογραφία του Τζίμι Κάρτερ
Ο Τζέιμς Έρλ Κάρτερ Τζούνιορ, γνωστός ως Τζίμι Κάρτερ, γεννήθηκε στις 1 Οκτωβρίου 1924 στο Πλέινς της Τζόρτζια. Μεγαλωμένος σε μια αγροτική οικογένεια, ο Κάρτερ ανέπτυξε από νωρίς μια ισχυρή ηθική στάση και αφοσίωση στις αξίες της δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης. Μετά την αποφοίτησή του από τη Ναυτική Ακαδημία των Ηνωμένων Πολιτειών, υπηρέτησε ως αξιωματικός στον πολεμικό ναυτικό και επέστρεψε στη γενέτειρά του για να ασχοληθεί με τη γεωργία.
Η πολιτική του καριέρα ξεκίνησε από τη θέση του γερουσιαστή της Πολιτείας της Τζόρτζια και κορυφώθηκε με την εκλογή του ως 39ου Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών το 1976. Η προεδρική του θητεία (1977-1981) χαρακτηρίστηκε από βαθιές μεταρρυθμίσεις, ανθρωπιστική προσέγγιση στην πολιτική και μια άνευ προηγουμένου έμφαση στα ανθρώπινα δικαιώματα.
Μεγαλύτερες Μεταρρυθμίσεις και Συνεισφορά
Στις Ηνωμένες Πολιτείες:
- Ενεργειακή Πολιτική: Ο Κάρτερ έθεσε ως προτεραιότητα τη μείωση της εξάρτησης της χώρας από το πετρέλαιο, ενισχύοντας τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Δημιούργησε το Υπουργείο Ενέργειας και ξεκίνησε ένα από τα πιο φιλόδοξα προγράμματα ενεργειακής εξοικονόμησης.
- Ανθρώπινα Δικαιώματα: Εστίασε στην προστασία των πολιτικών ελευθεριών εντός και εκτός συνόρων, αναβαθμίζοντας τη θέση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη διεθνή πολιτική ατζέντα.
- Μεταρρυθμίσεις στον Κρατικό Μηχανισμό: Εργάστηκε για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, εισάγοντας αλλαγές στη δομή και τις λειτουργίες της.
- Προσιτή Στέγαση και Κοινωνική Δικαιοσύνη: Υποστήριξε προγράμματα που ενίσχυσαν τη στέγαση χαμηλού κόστους και την οικονομική στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.
Στον Κόσμο:
- Συμφωνίες του Καμπ Ντέιβιντ (1978): Ο Κάρτερ διαδραμάτισε καταλυτικό ρόλο στη διαπραγμάτευση ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ Ισραήλ και Αιγύπτου, ένα επίτευγμα που παραμένει ορόσημο στη διπλωματική ιστορία.
- Αποκατάσταση Σχέσεων με την Κίνα: Εξομάλυνε τις διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, ανοίγοντας τον δρόμο για την παγκόσμια οικονομική συνεργασία.
- Ανθρωπιστική Διπλωματία: Η έμφαση του Κάρτερ στα ανθρώπινα δικαιώματα επηρέασε τη στάση των ΗΠΑ απέναντι σε καθεστώτα που παραβίαζαν τα δικαιώματα των πολιτών τους, σηματοδοτώντας μια νέα εποχή διεθνούς ηθικής πολιτικής.
Τζίμι Κάρτερ: Κληρονομιά και Μεταπροεδρική Δράση
Μετά την ολοκλήρωση της θητείας του, ο Τζίμι Κάρτερ αφιερώθηκε σε ανθρωπιστικό έργο μέσω του Ιδρύματος Κάρτερ, το οποίο ιδρύθηκε το 1982. Το ίδρυμα αυτό εργάστηκε για την εξάλειψη της φτώχειας, την πρόληψη ασθενειών και την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παγκοσμίως. Μία από τις πιο εμβληματικές πρωτοβουλίες του ήταν η καταπολέμηση της παρασιτικής νόσου “Guinea Worm,” που σχεδόν εξαλείφθηκε πλήρως χάρη στις προσπάθειές του.
Η δέσμευση του Κάρτερ στη δημοκρατία και την ειρήνη αναγνωρίστηκε παγκοσμίως με την απονομή του Νόμπελ Ειρήνης το 2002.
Η κληρονομιά του Τζίμι Κάρτερ αντικατοπτρίζει την ισχυρή του πεποίθηση ότι η πολιτική μπορεί να είναι ένα εργαλείο για τη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων. Ενώ η προεδρία του υπήρξε αμφιλεγόμενη σε πολλά επίπεδα, η συμβολή του στον τομέα της διπλωματίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και στον κόσμο, τον καθιστά μια από τις πλέον σεβαστές προσωπικότητες της σύγχρονης ιστορίας. Η κηδεία του θα είναι μια στιγμή αναστοχασμού για τη ζωή και το έργο ενός ηγέτη που αφιέρωσε τη ζωή του στην υπηρεσία του ανθρωπισμού.