Τριαντόπουλος: Ποινική δίωξη και παραπομπή στο Δικαστικό Συμβούλιο ζητά η πλειοψηφία της προανακριτικής

Την άσκηση ποινικής δίωξης στον Χρήστο Τριαντόπουλο για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος και την παραπομπή του στο Δικαστικό Συμβούλιο ζητά το πόρισμα της πλειοψηφίας που κατατέθηκε το απόγευμα στο προεδρείο της Προανακριτικής Επιτροπής.

Οι 14 βουλευτές της ΝΔ, μέλη της προανακριτικής επιτροπής, αναφέρουν στα συμπεράσματα του πορίσματος ότι «ήδη έχει διενεργηθεί προκαταρκτική εξέταση από την Εισαγγελέα Εφετών Λάρισας» και κρίνουν «ότι συντρέχουν οι όροι που απαιτεί ο νόμος στην παρούσα φάση για να προταθεί στην Ολομέλεια η άσκηση της ποινικής δίωξης και δεν καθίσταται αναγκαία η αυτοπρόσωπη εμφάνιση του κ. Τριαντόπουλου για παροχή διευκρινίσεων, δεδομένου ότι ήδη εκλήθη σε παροχή εξηγήσεων, κλήση στην οποία και ανταποκρίθηκε».

«Η επιτροπή συνεπώς κρίνει ότι το συγκεντρωθέν υλικό και οι σκέψεις που αναπτύσσονται στην Εισαγγελική Διάταξη είναι επαρκείς και δεν χρειάζεται να προβεί σε άλλες πράξεις», και συνεχίζει προτείνοντας «την άσκηση ποινικής δίωξης για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος (αρ. 259 ΠΚ) αποκλειστικά και μόνο από το συγκεντρωθέν αποδεικτικό υλικό και τις εκδοθείσες Εισαγγελικές Διατάξεις. Κατόπιν τούτου προτείνουμε την άσκηση ποινικής δίωξης για το αδίκημα του άρθρου 259 ΠΚ αναφερόμενοι στα πραγματικά περιστατικά και στη νομική υπαγωγή αυτών όπως περιγράφονται στις υπ. αριθμόν 43/2024 και 69/2024 Εισαγγελικές Διατάξεις».

Κείμενο γνώμης αντί πορίσματος από την αντιπολίτευση

Υπενθυμίζεται ότι ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά και η βουλευτής Αθηνά Λινού δεν κατέθεσαν πόρισμα, αλλά γνώμη-καταγγελία στην προανακριτική για την παραπομπή του Χρήστου Τριαντόπουλου στο Δικαστικό Συμβούλιο.

Κάνουν λόγο για «σαφή μεροληψία της πλειοψηφίας κατά τη διάρκεια των εργασιών της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής […] για να προστατέψει τον Πρωθυπουργό, ο οποίος θέλει να αποφύγει με κάθε τρόπο να βρεθεί ως μάρτυρας, προϊστάμενος του τέως Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ, απολογούμενος για το έγκλημα της συγκάλυψης». Εγκαλούν μάλιστα τη ΝΔ ότι «δημιούργησε κλίμα πόλωσης και προκάλεσε ρήγμα στη θεσμική λειτουργία της Βουλής, αρνούμενη να επιτρέψει στην επιτροπή να επιτελέσει τον ουσιαστικό ρόλο της ώστε να αποδοθούν οι ευθύνες στους πραγματικούς ενόχους όσο ψηλά κι αν βρίσκονται».

Το ΠΑΣΟΚ επίσης κατέθεσε κείμενο γνώμης, αντί πορίσματος. Τα μέλη της προανακριτικής επιτροπής Μ. Αποστολάκη, Ε. Λιακούλη και Γ. Μουλκιώτη κάνουν λόγο, μεταξύ άλλων, για «μεθόδευση της κυβερνητικής πλειοψηφίας στην Προανακριτική της Βουλής για τις ευθύνες του Χρήστου Τριαντόπουλου» και πως «με αποκλειστική ευθύνη της κυβερνητικής πλειοψηφίας της Νέας Δημοκρατίας, η Προανακριτική Επιτροπή δεν διεξήγαγε τη σύμφωνη με το Σύνταγμα και το νόμο προδικασία, δεν άσκησε τα εισαγγελικά της καθήκοντα, δεν διερεύνησε την υπόθεση ουσιαστικά, δεν εξέτασε μάρτυρες και, εν τέλει, δεν ολοκλήρωσε τη διαδικασία της προκαταρκτικής εξέτασης».

Στο κείμενο της γνώμης των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, τέλος, προτείνεται:

Να ασκηθεί ποινική δίωξη κατά του πρώην Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Χρήστου Τριαντόπουλου για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ 3.3.2023 και 6.3.2023.
Να συνεχιστεί από τις αρμόδιες Δικαστικές Αρχές η κατά Νόμο διερεύνηση τυχόν άλλων αξιόποινων πράξεων που έχουν τελεστεί από τον κ. Χρήστο Τριαντόπουλο ή από άλλα πολιτικά ή μη πρόσωπα.

Κύλιση στην κορυφή