Η κυβέρνηση επιστρέφει από σήμερα 7/1 σε πλήρη λειτουργία με τον πρωθυπουργό να καλείται σε συνεργασία με τους στενούς του συνεργάτες στον «πρωινό καφέ» να λάβει αποφάσεις που δεν μπορούν να καθυστερήσουν άλλο. Αύριο, Τετάρτη, ο Κυρ. Μητσοτάκης μεταβαίνει στο Κάιρο για την τριμερή Ελλάδος-Κύπρου-Αιγύπτου, η οποία θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμη λόγω και των εξελίξεων στη Συρία, με την Τουρκία να φιλοδοξεί να παίξει διευρυμένο ρόλο στην περιοχή. Μάλιστα, υπουργοί της κυβέρνησης Ερντογάν προαναγγέλλουν και μια συμφωνία για ΑΟΖ με τη Συρία, αν και το νέο καθεστώς της Δαμασκού είναι ακόμα σε φάση αναγνωριστικών κινήσεων. Την Παρασκευή 10 Ιανουαρίου θα διεξαχθεί το πρώτο υπουργικό συμβούλιο της νέας χρονιάς.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να ζητήσει από τους υπουργούς επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και πολλή δουλειά, με στόχο την υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί. Με δεδομένο πως η συνέπεια λόγων και πράξεων και η επαφή με την κοινωνική πραγματικότητα αποτελούν ύψιστη προτεραιότητα του πρωθυπουργού, θεωρώντας ότι οι όποιες ανακολουθίες δεν πλήττουν απλώς το πολιτικό πρεστίζ του ίδιου, αλλά συνιστούν και συστατικό στοιχείο των γενικότερων παθογενειών που ταλαιπωρούν επί δεκαετίες τον δημόσιο βίο.
Στο θέμα του ΠτΔ, παρά την οργιάζουσα προεδρολογία, ο πρωθυπουργός κρατά κλειστά τα χαρτιά του σε σχέση με το ποιον σκέφτεται να ανακοινώσει για την Προεδρία της Δημοκρατίας σε μόλις 10 ημέρες από σήμερα. «Παρακολουθεί και ακούει», όπως λένε συνεργάτες του. «Θα ανακοινώσω τις αποφάσεις μου την κατάλληλη χρονική στιγμή και δεν θα πω τίποτα μέχρι τότε», ξεκαθάρισε λίγο πριν από τις Χριστουγεννιάτικες διακοπές ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το τήρησε μέχρις στιγμής. Περιορίστηκε μόνο στο να δώσει τον χρόνο των ανακοινώσεων «το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου».
Σε ποιους άξονες θα κινηθεί η κυβέρνηση
Σε αυτό το περιβάλλον, η ενίσχυση των εισοδημάτων, ώστε ο μέσος μισθός να φτάσει ή να ξεπεράσει τα 1.500 ευρώ και ο κατώτατος μισθός τα 950 ευρώ το 2027, η περαιτέρω μείωση της ανεργίας και οι νέες θέσεις εργασίες, που θα δημιουργηθούν από τις επενδύσεις οι οποίες υλοποιούνται και όσες ακόμη έπονται να ανακοινωθούν, οι μειώσεις φόρων για τους πολλούς και η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, που θα σημάνει αύξηση των δημοσίων εσόδων με προοπτική να επιστρέψουν στην κοινωνία, είναι οι άξονες στους οποίους θα κινηθεί ο κυβερνητικός μηχανισμός τους επόμενους μήνες προσδοκώντας στην αλλαγή του κλίματος, όχι μόνον του δημοσκοπικού αλλά του ευρύτερου κοινωνικού, που δεν βρίσκεται και στα καλύτερά του. Κι αυτό, καθώς βάσει όλων των μετρήσεων οι πολίτες δηλώνουν απογοητευμένοι και φοβισμένοι για τις μέρες που ξημερώνουν.
Το σενάριο παραμονής της Κ. Σακελλαροπούλου
Τις τελευταίες ημέρες έχει επανέλθει από κάποιους το σενάριο επανεκλογής της Κ. Σακελλαροπούλου στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα. Σίγουρα μία τέτοια εξέλιξη θα αποτελούσε «έκπληξη» καθώς αν ήταν έτσι, ο Πρωθυπουργός θα είχε σπεύσει από νωρίς να το ξεκαθαρίσει, για να έχουμε όμως φτάσει αισίως στις 7 Ιανουαρίου χωρίς να έχει γίνει κάτι τέτοιο, ο Πρωθυπουργός φαίνεται να έχει λάβει το μήνυμα μερίδας της Κοινοβουλευτικής του ομάδας που αντιδρά και να έχει κινηθεί σε άλλες επιλογές. Παρόλα αυτά, δύο σημαίνοντα στελέχη το τελευταίο διάστημα έχουν τοποθετηθεί υπέρ μιας επανεκλογής της κ. Σακελλαροπούλου, η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ιστορικά στελέχη της παράταξης τάχθηκαν υπέρ της συγκεκριμένης προοπτικής.
Η Ντόρα Μπακογιάννη μάλιστα εξέφρασε την άποψη πως η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ σε αυτό το σενάριο θα παρέμενε αρραγής. «Η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ είναι απολύτως ενωμένη και το κλίμα το οποίο πράγματι πριν από λίγους μήνες ήταν πιο δύσκολο, ήταν λίγο “γκρινιάρικο” σήμερα το κλίμα αυτό είναι τελείως διαφορετικό. Η κοινοβουλευτική ομάδα είναι εξαιρετικά ευχαριστημένη, είδε αποτελέσματα. Είδε ότι ο πρωθυπουργός την άκουσε και προβληματίστηκε μαζί της. Το κλίμα αυτό δεν ανατρέπεται», υπογράμμισε. «Όταν οι κυβερνήσεις δεν αλλάζουν, συνήθως προτείνουν τον ίδιο Πρόεδρο…», σημείωσε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης.
Στις 15 Ιανουαρίου του 2020, ο πρωθυπουργός με βιντεοσκοπημένο μήνυμά του – όπως φαίνεται πως θα πράξει και τώρα – την ώρα των δελτίων ειδήσεων των τηλεοπτικών σταθμών πανελλήνιας εμβέλειας, είχε ανακοινώσει το όνομα της Κατερίνας Σακελλαροπούλου, το οποίο ελάχιστα είχε «παίξει» ως τότε. Ένα όνομα «έκπληξη», καθώς ήταν η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας η οποία εν τέλει ψηφίστηκε από τη ΝΔ, το ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ με συνολικά 261 ψήφους στις 22 Ιανουαρίου το 2020.
Πρόεδρος ευρείας αποδοχής
Το σίγουρο είναι ότι ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει να προτείνει ένα πρόσωπο ευρείας αποδοχής. Μία πρόταση προοδευτική, υπερκομματική και ενωτική η οποία θα «εγκλωβίσει» το ΠΑΣΟΚ και θα το αναγκάσει να υπερψηφίσει. Υπενθυμίζεται πως τότε, το μακρινό 2020, ο Πρωθυπουργός περιέγραφε τα χαρακτηριστικά που απαιτούνται για την θέση. «Πρέπει να διαθέτει γνώσεις κύρος και διεθνή εμπειρία, ώστε να συνδράμει θετικά στην εσωτερική ζωή της χώρας, αλλά και να την εκπροσωπεί με αξιοπρέπεια και αυτοπεποίθηση στο εξωτερικό». Μεγάλη αποδοχή θα έχει ο νέος Πρόεδρος μόνο αν υπερψηφιστεί και από το ΠΑΣΟΚ. Για να γίνει κάτι τέτοιο ο Πρωθυπουργός θα πρέπει να επιλέξει ένα πρόσωπο από την κεντροαριστερά, τηρώντας την παράδοση η οποία ξεκίνησε το 1995 (επιλογής προσώπου από την αντίπαλη παράταξη) αλλά και ένα πρόσωπο το οποίο θα γίνεται αποδεκτό από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ.
Άσκηση δύσκολη, υποψήφιοι ελάχιστοι καθώς ο ρόλος επιβάλει ένα πρόσωπο το οποίο αν έχει πολιτικά χαρακτηριστικά δεν θα παρεμβαίνει υπέρμετρα στην πολιτική ζωή του τόπου… Σε κάθε περίπτωση ο πρωθυπουργός επιμένει πως οι εκλογές κερδίζονται στο κέντρο, και δεν δείχνει να προτίθεται να εγκαταλείψει τη στρατηγική της διεύρυνσης. Η απόφαση για την Προεδρία της Δημοκρατίας είναι υψηλού συμβολισμού και το μήνυμα που στέλνει διαπερνά οριζόντια όλα τα πολιτικά στρώματα και ολόκληρη την κοινωνία.