O υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντασ σήμερα στον ΣΚΑΙ τόνισε πως με τον αναπτυξιακό νόμο στηρίζουμε τις παραμεθόριες και τις πιο αδύναμες οικονομικά περιοχέςενώ παράλληλα επιβεβαίωσε πως στις 7 Απριλίου θα κάνει πρεμιέρα το «καλάθι του Πάσχα».
«Στρέφουμε τον αναπτυξιακό νόμο σε επενδύσεις στις παραμεθόριες και τις πιο αδύναμες οικονομικά περιοχές και κυρίως στη βιομηχανία και την μεταποίηση» τόνισε και πρόσθεσε: «Στόχος μας είναι να ενδυναμώσουμε τη βιομηχανία, να εκσυγχρονίσουμε την αγροτική παραγωγή και να επενδύσουμε στην έρευνα και την καινοτομία που προσφέρουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα». Όπως επισήμανε «τη Δευτέρα ξεκινά η διαβούλευση και η υποβολή των σχεδίων θα γίνει το διάστημα Μαΐου – Ιουνίου. «Μας ενδιαφέρει να έρθουν νέες τεχνολογίες και παραγωγικές μονάδες εργασίας που θα δημιουργήσουν χιλιάδες καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας ώστε να κρατήσουμε τους νέους στον τόπο τους».
Σε ό,τι αφορά στις προκαταβολές σε σχέδια παλαιών αναπτυξιακών νόμων που δεν ολοκληρώθηκαν, ανέφερε πως πρόκειται για ποσά που αθροιστικά ξεπερνούν το μισό δισ. ευρώ. «Δεν είναι αποδεκτό σε καμία περίπτωση χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων να μην έχουν αξιοποιηθεί για τον σκοπό που δόθηκαν θα διεκδικήσουμε να επιστρέψουν ένα προς ένα. Διαφάνεια παντού για τους πάντες και τα πάντα ο καθένας δίνει δείγματα γραφής θα κυνηγήσουμε και το τελευταίο ευρώ» τόνισε ο Υπουργός Ανάπτυξης και διευκρίνισε ότι τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν ανάλογα με τον νόμο υπαγωγής είτε θα κατευθυνθούν για αναπτυξιακούς σκοπούς ή σε κοινωνικές δράσεις μέσω του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους.
«Με μία οικονομία που θα στηρίζεται μόνο στον τουρισμό, την κτηματαγορά και την κατανάλωση θα έχουμε πληθωριστικές πιέσεις. Όταν εισάγουμε το 80% του κρέατος που καταναλώνουμε δεν μπορεί κανείς να ελέγξει τις τιμές πρέπει να στραφούμε στην ανάπτυξη» σημείωσε ο κ. Θεοδωρικάκος και επισήμανε ότι με σκληρά μέτρα το τελευταίο εξάμηνο το Υπουργείο Ανάπτυξης πέτυχε να συγκρατηθεί ο πληθωρισμός τροφίμων πέριξ του μηδενός. «Όμως, το ζητούμενο είναι να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός και να είναι ενημερωμένος ο καταναλωτής», υπογράμμισε.
Για την αύξηση του κατώτατου μισθού και την ακρίβεια ο κ. Θεοδωρικάκος ανέφερε πως «πριν 10 χρόνια η Ελλάδα παραλίγο να βγει από την ευρωζώνη και είναι μόλις 5 τα χρόνια που έχουμε απαλλαγεί από την σκληρή εποπτεία του ΔΝΤ. Μέσα στα τελευταία 5 χρόνια ο κατώτατος μισθός έχει αυξηθεί πάνω από 30%. Είμαι ο τελευταίος που θα ισχυριστώ πως επειδή αυξήθηκε ο μισθός 30% οι άνθρωποι που ζουν με τον κατώτατο, μπορούν να ζήσουν. Την ίδια περίοδο έχουν αυξηθεί τόσο και τα τρόφιμα. Το τελευταίο 6μηνο έχουμε πετύχει να έχουμε πληθωρισμό στα τρόφιμα γύρω στο 0% μέσα από πολύ σκληρά μέτρα ελέγχου των τιμών, τα οποία στην πραγματικότητα μειώνουν και τις συνθήκες του ανταγωνισμού. Εξαπλασιάσαμε τα πρόστιμα, κάναμε μια σειρά από πολύ σοβαρές προσπάθειες, οι οποίες μπορούν να έχουν για πολύ συγκεκριμένο διάστημα την απόδοσή τους. Πηγαίνουμε μήνα με τον μήνα. Αν θέλουμε να σταθεροποιηθούν τα πράγματα θα πρέπει να δουλέψει ο ανταγωνισμός, οι ίδιοι οι καταναλωτές να έχουν το νου τους και να προσέχουν τις επιλογές τους και το κυριότερο είναι να πετύχουμε η οικονομική μας ανάπτυξη να είναι σταθερή, ισχυρή και βιώσιμη και να αφορά το σύνολο της κοινωνίας».
Ο Τάκης Θεοδωρικάκος σημείωσε πως «οι τιμές δεν θα πέσουν. Καθορίζονται στην αγορά ανάλογα με την προσφορά και την ζήτηση», ενώ για τα αμνοερίφια, ενόψει και του Πάσχα ανέφερε «ξέρετε πόσο κρέας παράγει η Ελλάδα; 120.000 τόνους, ξέρετε πόσο καταναλώνουμε; 600.000 τόνους. Όταν η Ελλάδα εισάγει το 80% μπορεί κανένας να κοντρολάρει τις τιμές των αμνοεριφίων και να τις ρίξει;».
Ο υπουργός συνέχισε λέγοντας πως «δεν έχουμε σηκώσει τα χέρια ψηλά. Έχουμε ακολουθήσει πάρα πολύ σκληρά μέτρα, τα οποία δεν έχει ακολουθήσει καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα και αυτά τα μέτρα έχουν φέρει αποτέλεσμα. Και όταν πέρυσι τέτοια εποχή είχαμε πληθωρισμούς που κυμαίνονταν από 5-10%, αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στα πιο χαμηλά επίπεδα της ευρωζώνης. Οφείλω να είμαι ειλικρινής, πως αυτά τα επίπεδα είναι υψηλά και αν θέλουμε προοπτικά να δώσουμε μια καλύτερη πορεία στους νεότερους ανθρώπους και τις επόμενες γενιές και να σταθεροποιήσουμε το επίπεδο ζωής της μεσαίας τάξης και πάλι, θα πρέπει να δούμε το είδος της οικονομίας που έχουμε και το είδος της ανάπτυξης που έχουμε. Μια οικονομία που θα στηρίζεται μόνο στον τουρισμό, το real estate, την ναυτιλία και την κατανάλωση θα οδηγεί σε νέα πληθωριστικά κύματα. Θα είναι εξαιρετικά δύσκολο τους επόμενους μήνες να κρατηθεί ο πληθωρισμός στα τρόφιμα πέριξ του μηδενός μέσα στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον που ζούμε και μέσα σε αυτό που προδιαγράφεται σε ένα ευρύτερο πεδίο».