Μιλάνο

Τέλος το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους στο Μιλάνο

Στο Μιλάνο, το να καπνίζει κανείς σε εξωτερικούς χώρους θα ανήκει σύντομα στο παρελθόν. Η ιταλική πρωτεύουσα της μόδας και της οικονομίας αποφάσισε να απαγορεύσει το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους από την 1η Ιανουαρίου. Αυτή η αλλαγή εντάσσεται στη «διάταξη για την ποιότητα του αέρα», η οποία θεσπίστηκε το 2020 και θα επεκταθεί πλήρως το 2025, περιλαμβάνοντας ακόμη και τους δρόμους.

Αντιδράσεις Πολιτών: Υπέρ και Κατά

Ο Μόργκαν Ίσακ, καπνιστής και υδραυλικός, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του:

«Ο νέος νόμος είναι υπερβολικός. Αντιλαμβάνομαι τον περιορισμό στους εσωτερικούς χώρους ή κοντά σε παιδιά, αλλά το να απαγορεύεται το κάπνισμα έξω περιορίζει την ατομική ελευθερία».

Υποστήριξη για το Μέτρο
Από την άλλη πλευρά, η Στελίνα Μαρία Ρίτα Λομπάρντο, κάτοικος Μιλάνου και εκπαιδευτικός, τάσσεται υπέρ:

«Συμφωνώ πλήρως. Το κάπνισμα προκαλεί σοβαρή μόλυνση, και σε μια εποχή που η κλιματική αλλαγή μας επηρεάζει δραματικά, είναι αναγκαίο να λάβουμε μέτρα».

Οι Όροι και τα Πρόστιμα

Η μόνη εξαίρεση στον νόμο αφορά τους απομονωμένους χώρους όπου μπορεί να τηρηθεί απόσταση τουλάχιστον 10 μέτρων από άλλους. Ωστόσο, σε μια πυκνοκατοικημένη πόλη όπως το Μιλάνο, αυτό είναι σχεδόν αδύνατο. Σημαντικό είναι ότι το μέτρο δεν αφορά τα ηλεκτρονικά τσιγάρα.

Πρόστιμα για Παραβάτες
Όσοι δεν συμμορφωθούν με την απαγόρευση θα αντιμετωπίσουν πρόστιμα, τα οποία κυμαίνονται μεταξύ 40 και 240 ευρώ. Το μέτρο είχε ήδη ξεκινήσει το 2021, περιορίζοντας το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους πρασίνου, παιδικές χαρές και στάσεις λεωφορείων.

Μιλάνο και Ατμοσφαιρική Ρύπανση

Το Μιλάνο, μια πόλη με έντονο βιομηχανικό χαρακτήρα και υψηλά επίπεδα ρύπανσης, πρωτοστατεί στον αγώνα κατά της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Η απαγόρευση καπνίσματος είναι ένα από τα μέτρα που λαμβάνονται ενόψει των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2026.

Το Κάπνισμα στην Ιταλία και τη Διεθνή Σκηνή

Η Ιταλία έχει ξεκινήσει τη μάχη κατά του καπνίσματος από το 1975, με αρχική απαγόρευση στα δημόσια μέσα μεταφοράς. Το 1995, η απαγόρευση επεκτάθηκε στον δημόσιο τομέα και το 2005 σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους.

Στατιστικά και Συγκρίσεις
Σήμερα, σχεδόν ένας στους πέντε Ιταλούς καπνίζει, σύμφωνα με τα δεδομένα του Ινστιτούτου Στατιστικής (Istat). Ετησίως, το κάπνισμα προκαλεί 93.000 θανάτους στην Ιταλία. Συγκριτικά, η Σουηδία καταγράφει μόλις 8% καπνιστές, ενώ η Βουλγαρία φτάνει το 37%.

Η απαγόρευση του καπνίσματος στους εξωτερικούς χώρους του Μιλάνου αποτελεί ένα τολμηρό βήμα για τη βελτίωση της δημόσιας υγείας και την καταπολέμηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Ωστόσο, η εφαρμογή του μέτρου δεν είναι απαλλαγμένη από προκλήσεις και διχαστικές απόψεις.

Scroll to Top