Πολιτικό «διαζύγιο» με τη Νέα Δημοκρατία πήρε ο Μάριος Σαλμάς, που διαγράφηκε και από μέλος του κόμματος, με απόφαση της Γραμματέως της Πολιτικής Επιτροπής της γαλάζιας παράταξης, Μαρίας Συρεγγέλα.
Νωρίτερα, η Επιτροπή Δεοντολογίας αποφάσισε τη διαγραφή του Μάριου Σαλμά από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, ύστερα από παραπομπή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοατάκη στη «σκιά» των αιχμηρών δηλώσεων του κατά της Λίνας Μενδώνη, του Κωστή Χατζηδάκη και του Άδωνι Γεωργιάδη.
Η διαγραφή του από την ΚΟ της παράταξης του Κυριάκου Μητσοτάκη επισφραγίστηκε στην Επιτροπή Δεοντολογίας, όπου ο ίδιος παρευρέθηκε μόλις λίγα λεπτά το μεσημέρι της Δευτέρας (23.09.24) και στη συνέχεια αποχώρησε, ενώ νωρίτερα είχε συναντήσει τον Σταύρο Καλαφάτη.
Ο κ. Σαλμάς που δεν παραδίδει την έδρα του, στις δηλώσεις του στις τηλεοπτικές κάμερες, αμέσως μετά τη διαγραφή του από την ΚΟ της ΝΔ, εξαπέλυσε επίθεση κατά του πρωθυπουργού για τη διαγραφή του.
«Αν με διαγράφει ο κύριος Μητσοτάκης γιατί αντέδρασα για τις περιουσίες που χάνονται για τα κόκκινα δάνεια, επειδή αντιτάχθηκα στην γουόκ ατζέντα για τα ομόφυλα, επειδή του ζήτησα να ελέγξει τα καρτέλ στην ακρίβεια, τότε είναι τιμή μου.
Αν όμως το κάνει για να στείλει μήνυμα σε άλλους, είναι απαράδεκτο.
Αν χρησιμοποιείται ως πρόφαση το ότι ανέδειξα φωτογραφικό διαγωνισμό του υπουργείου Πολιτισμού που σκανδαλωδώς ανατέθηκε σε εταιρεία, τότε να δηλώσω και να θυμίσω ότι ο έλεγχος των βουλευτών και η απεριόριστη ελευθερία λόγου είναι συνταγματικό δικαίωμα και δεν είναι λόγος διαγραφής».
Σε ερώτηση των δημοσιογράφων για το αν θα παραδώσει την έδρα του, ο κ. Σαλμάς δήλωσε: «Νομίζετε πως πρέπει να σταματήσω να αγωνίζομαι για τους πολλούς;».
Σύμφωνα με τον κ. Σαλμά, ο ίδιος ρώτησε την Επιτροπή γιατί διαγράφεται κα η απάντηση ήταν: «πες μας εσύ».
Κατά τον ίδιο, στη συνέχεια, του έδωσαν το άρθρο 20, με βάση το οποίο παραπέμπεται, με τον κ. Σαλμά να ρωτά σε ποιό σημείο η συμπεριφορά του ήταν «αντισυναδελφική ή αντικοινοβουλευτική», αλλά δεν έλαβε απάντηση.
Από την πλευρά του, ο Σταύρος Καλαφάτης δήλωσε στις κάμερες: « Ο κ. Σαλμάς με την εν γένει συμπεριφορά του έθεσε εαυτόν εκτός ΚΟ ΝΔ».
Η σταγόνα που έφερε το «διαζύγιο» με τη ΝΔ
Ο κ. Σαλμάς εδώ και καιρό ακροβατούσε σε τεντωμένο σχοινί.
Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν οι νέες δηλώσεις του κατά της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, την οποία κατηγόρησε για φωτογραφικούς διαγωνισμούς στην εκμετάλλευση κυλικείων και εστιατορίων, σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Σαλμάς, μαζί με άλλους 10 βουλευτές της ΝΔ, προ λίγων ημερών κατέθεσαν ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη για τα κόκκινα δάνεια, με το μήνυμα, των περισσότερων εξ αυτών, προς το Μέγαρο Μαξίμου να είναι ότι θα συνεχίσουν να παρεμβαίνουν για διορθωτικές κινήσεις σε καίριας σημασίας προβλήματα για τους πολίτες,
Είχε δυναμιτίσει το κλίμα από τον Ιούλιο, όταν στην πρώτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας μετά τις ευρωεκλογές είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι «εξυπηρετεί τους λίγους έναντι των πολλών», προκαλώντας τότε την αντίδραση του πρωθυπουργού, ο οποίος έλαβε το λόγο για να διαψεύσει τις αιτιάσεις του. «Δεν δέχομαι τέτοιου είδους υπονοούμενα. Δεν πήραμε το 41% επειδή ήμασταν με τους λίγους» είχε πει με έμφαση, φανερά εκνευρισμένος.
Νωρίτερα, ο κ. Σαλμάς είχε αποστείλει επιστολή στον πρωθυπουργό με την οποία ζητούσε να συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα για την ανάλυση του «δυσμενούς εκλογικού αποτελέσματος», όπως έγραφε χαρακτηριστικά.
Πέραν των αιχμών προς την Λίνα Μενδώνη, ο κ. Σαλμάς είχε αφήσει αιχμές για αυξήσεις στα φάρμακα, στοχοποιώντας τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, και πρόσφατα και προς τον υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη για κερδοσκοπία στις τράπεζες.