Συζήτηση σχετικά με τον απολογισμό της φετινής αντιπυρικής περιόδου πραγματοποιείται αυτή την ώρα στη Βουλή, ύστερα από τα αιτήματα ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ. Στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση, ο Πρωθυπουργός κάνει ενημέρωση σχετικά με τον απολογισμό του Σώματος για τον απολογισμό της εφετινής αντιπυρικής περιόδου και τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης αναφορικά με τη στήριξη των πληγέντων, την αποκατάσταση των υποδομών και την περαιτέρω ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας.
Επίσης, θα γίνουν δύο κύκλοι τοποθετήσεων του κ. Μητσοτάκη και των αρχηγών των κομμάτων, και η συζήτηση θα κλείσει με τριτολογία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η σχετική συζήτηση, που αναμένεται να επεκταθεί σε όλα τα θέματα πολιτικής επικαιρότητας, θα διεξαχθεί με βάση το άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής (Ανακοινώσεις και δηλώσεις της Κυβέρνησης ενώπιον της Βουλής). Προτάσεις για τη διεξαγωγή «προ ημερησίας διατάξεως» συζήτηση, είχαν καταθέσει το ΠΑΣΟΚ «για τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές» στις 14 Αυγούστου, και ο ΣΥΡΙΖΑ «για ζητήματα Πολιτικής Προστασίας» στις 7 Οκτωβρίου 2024.
Κυριάκος Μητσοτάκης: 4+1 πυλώνες με πρώτο την πρόληψη
«Όσον αφορά τις πυρκαγιές, η εφετινή χρονιά ήταν η δυσκολότερη των τελευταίων 40 ετών, αυτό αποδεικνύεται και από τα στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Οι συνθήκες ήταν ιδιαίτερα προβληματικές και το γνωρίζαμε αυτό εξαρχής», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης στην πρωτολογία του. «Βρεθήκαμε σε βαθμό επικινδυνότητας επιπέδου 4 και 5 νωρίτερα από άλλες χρονιές. Ο κρατικός μηχανισμός ήταν σε εγρήγορση για ένα εξάμηνο», υπογράμμισε
«Η Μεσόγειος είναι στο επίκεντρο της κλιματικής κρίσης και θα δοκιμάζεται τα επόμενα χρόνια» επανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι «το σχέδιό μας είναι σε 4+1 πυλώνες με πρώτο την πρόληψη». Συγκεκριμένα ανέφερε πως «διατέθηκαν 400 εκατ. ευρώ σε δράσεις πρόληψης με αντιπυρικές ζώνες, καθαρισμό οικοπέδων, παρεμβάσεις σε περιαστικά δάση. Για πρώτη φορά δρομολογήθηκε ένα τέτοιο πρόγραμμα παρέμβασης στα δάση που είχε πραγματικό αποτύπωμα και βοήθησε πολύ στις δύσκολες πυρκαγιές που αντιμετωπίσαμε φέτος το καλοκαίρι».
Σε αυτή την προσπάθεια όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης οι πολίτες χρειάζονται ως σύμμαχοι, για να φροντίζουν και οι ίδιοι τις περιουσίες τους. «Η πλατφόρμα για τον καθαρισμό των οικοπέδων είχε ως αποτέλεσμα πάνω από 830.000 ιδιοκτήτες να δηλώσουν ότι καθάρισαν τα οικόπεδα τους, είχαμε 8.000 καταγγελίες για ακαθάριστες περιοχές στον περιαστικό ιστό. Ήταν μια συλλογική επιτυχία της χώρας και μια αναγνώριση της κοινωνίας ότι σε αυτή την προσπάθεια» είπε χαρακτηριστικά και τόνισε: «Δεν μπορούμε να τα περιμένουμε όλα από το κράτος».
Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι «δίνουμε κίνητρα για να ασφαλίζουν οι πολίτες τα σπίτια τους έναντι φυσικών καταστροφών και γι’ αυτούς ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται στο 10%».
«Το 112 έχει σώσει πολλές ζωές»
Ο κ. Μητσοτάκης συνέχισε μιλώντας για την κατάσβεση και αναφερόμενες στις δύο πρωτοβουλίες που λήφθηκαν σε αυτό το πεδίο: «Την αξιοποίηση της τεχνολογίας για την επιτήρηση, τον άμεσο εντοπισμό και τη γρήγορη κατάσβεση της πυρκαγιάς».
«Για πρώτη φορά είχαμε στην Αττική drones που πετούσαν 24 ώρες το 24ωρο. Για πρώτη φορά τις επικίνδυνες ημέρες του καλοκαιριού είχαμε έμφορτα αεροσκάφη και ελικόπτερα για να κάνουν προσβολές σε πρώτο χρόνο μια φωτιά πριν να πάρει μεγάλες διαστάσεις. Με τον τρόπο αυτό σβήσαμε τη συντριπτική πλειοψηφία, άνω του 98% σβήστηκε όταν ήταν ακόμα μικρές» σημείωσε.
Και συνέχισε: «Ελπίζουμε ότι η χώρα έχει αποκτήσει κουλτούρα εκκενώσεων που θέτει σε απόλυτη προτεραιότητα την ανθρώπινη ζωή. Το 112 είναι δοκιμασμένος μηχανισμός που αξιοποιήθηκε όποτε έπρεπε, έχει σώσει πολλές ζωές. Να σταματήσετε να λέτε ότι είναι άλλοθι για όσα υποτίθεται ότι δεν γίνονται. Είναι άδικο και λάθος να ακυρώνετε για λόγους μικροκομματικής αντιπαράθεσης».
Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι πλέον υπάρχει καλύτερος συντονισμός από προηγούμενα χρόνια μεταξύ Πυροσβεστικής, Αυτοδιοίκησης, Δασικών υπηρεσιών εθελοντών και τόνισε τη σημαντικότητα της μεταρρύθμισης πριν από 2 χρόνια της μεταφοράς της επίβλεψης των δασικών υπηρεσιών από το υπουργείο Εσωτερικών στο υπουργείο Περιβάλλοντος, «ώστε να υπάρχει οριζόντιος έλεγχος και να υλοποιείται μια συγκροτημένη δασική πολιτική. Το γεγονός ότι μπορεί να συνυπάρχουν σε ένα κέντρο ελέγχου πυροσβέστες και δασικοί υπάλληλοι έχει βοηθήσει στην κατάσβεση πυρκαγιών».
«Σημαντική πρόοδος έχει γίνει και στην αποκατάσταση των ζημιών. Η ταχύτητα με την οποία γίνονται έλεγχοι και εκθέσεις είναι σημαντική αλλά γίνεται πιο γρήγορα από ό,τι παλαιότερα» συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης. Όπως εξήγησε για την πυρκαγιά της Αττικής: «Έχει ήδη καταβληθεί 1 εκατομμύριο για την πρώτη αρωγή για 2023 αιτήσεις. Βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία. Θα ακολουθήσουν οι εκταμιεύσεις. Θα συνεχιστούν οι έκτακτες ενισχύσεις στους δήμους. Για την πυρκαγιά της Αττικής έχουν γίνει δεκτές 18 παρεμβάσεις. Θα προχωρήσουν οι πρώτες αναδασώσεις».
Συνέχισε λέγοντας, «Οι αναδασώσεις που χρειάζονται είναι ελάχιστες, καθώς οι ειδικοί λένε ότι θα γίνει φυσική αναδάσωση. Απαιτούνται παρεμβάσεις στα αντιδιαβρωτικά έργα σε πρώτο χρόνο και αντιπλημμυρικά έργα σε δεύτερο χρόνο. Αυτά τα έργα έγιναν στην Εύβοια και πάνε όλα καλύτερα».
«7 καινούργια Canadair μέχρι το 2027»
«Ο πιο κρίσιμος πυλώνας του νέου δόγματος της πολιτικής προστασίας είναι η επένδυση σε δομές και ανθρώπους που αφορούν το μέλλον. Αναφέρομαι στο πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ για την ενίσχυση των υποδομών της πολιτικής προστασίας, ύψους 2,1 δισ. ευρώ» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
«Σας ενημερώνω ότι έργα 1,7 δισ. έχουν δημοπρατηθεί και είναι βαριά προγράμματα που πάντα απαιτούν διεθνείς διαγωνισμούς και από τη φύση τους είναι χρονοβόρα» είπε και διευκρίνισε πως «η Ελλάδα ελπίζουμε ότι το 2027 θα μπορεί να εντάξει τα 7 νέα Canadair που θα αντικαταστήσουν τα παλαιότερα 215 και θα εξακολουθούν να είναι απαραίτητα μέχρι τότε. Η γραμμή παραγωγής δεν έχει ξεκινήσει ακόμα, κάποια από αυτά τα αεροσκάφη θα πάνε στον μηχανισμό RescEU».
«Θα έχουμε και 13 νέα ελικόπτερα που θα μπορούν να κάνουν και ρίψεις νερού αλλά και μπορούν να μεταφέρουν μικρές ομάδες πυροσβεστών. Το κόστος μίσθωσης είναι σημαντικό οπότε αξίζει να προχωρήσουμε στην αγορά ορισμένων τέτοιων ελικοπτέρων. Το κόστος μίσθωσης αυξάνεται κάθε χρόνο γιατί είναι πεπερασμένος ο αριθμός τους» συνέχισε και συμπλήρωσε: «Θα αποκτήσουμε νέους Τράκτορες που μπορούν να κάνουν υδροληψίες από θάλασσες και λίμνες που θα αντικαταστήσουν τα παλαιότερα Πετζετέλ».
«Με το ΑΙΓΙΣ προμηθευόμαστε 1.950 νέα πυροσβεστικά οχήματα εκ των οποίων 235 θα έχουν παραδοθεί μέχρι του χρόνου το καλοκαίρι» είπε ο κ. Μητσοτάκης.
«300 νέοι δασοκομάντος»
Παράλληλα, συνεχίζεται όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης η ενίσχυση του έμψυχου δυναμικού της πυροσβεστικής. «Προχωρήσαμε σε 500 προσλήψεις δασοκομάντος το 2021, 650 το 2023 και θα έρθουν άλλοι 400 σε νέες μονάδες σε Ζάκυνθο, Χανιά και αλλού» είπε.
Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός «το δόγμα της πυροσβεστικής περιοριζόταν παλιά να περιμένουμε σε δρόμο ή αντιπυρική ζώνη, αλλά πλέον θέλουμε παρεμβάσεις μέσα στο δάσος», ενώ ευχαρίστησε τους εθελοντές: «Έχουμε 9.000, 5.000 στην Πολιτική Προστασία και 4.000 στην Πυροσβεστική που είναι πιστοποιημένοι. Η κοινωνία των πολιτών έχει να παίξει σημαντικό ρόλο και ελπίζω ο αριθμός αυτός να αυξηθεί ώστε να έχουμε περισσότερες πρόσθετες δυνάμεις. Έχουμε περισσότερη ανάγκη σε ανθρώπινο δυναμικό το καλοκαίρι παρά τον χειμώνα».
Μητσοτάκης σε Ανδρουλάκη: «Η κλιματική κρίση δεν είναι άλλοθι, είναι μια πραγματικότητα»
«Δεν είμαι εδώ για να πανηγυρίσω ούτε να μηδενίσω» σημείωσε ο πρωθυπουργός: «Προσπαθώ να κάνω έναν όσο το δυνατόν πιο αντικειμενικό απολογισμό με δεδομένα και όχι με κορώνες. Αν υπάρχουν προτάσεις που θέλουν να καταθέσουν είμαι εδώ για να τις ακούσω. Και να πω στον κ. Ανδρουλάκη ότι η κλιματική κρίση δεν είναι άλλοθι, είναι μια πραγματικότητα, δεν έχει κόμμα και χρώμα, είναι κίνδυνος που απειλεί τους πάντες. Πριν να προχωρήσει ειδικά η αξιωματική αντιπολίτευση σε μηδενιστική κριτική ότι πριν το 2019 η πολιτική προστασία ήταν ένα κτήριο ετοιμόρροπο και θα ήταν το πρώτο που θα έπεφτε αν είχαμε έναν μεγάλο σεισμό. Σήμερα είναι αυτοτελές υπουργείο, θυμόμαστε πώς είναι το κέντρο επιχειρήσεων επί των δικών σας ημερών, έχουμε κάνει μεγάλη πρόοδο. Δεν θα επιτρέψω να μηδενιστεί από μια αντιπολίτευση που τα βλέπει όλα μαύρα».