Με πολύ θετική στάση αντιλαμβάνεται η διεθνής κοινότητα αλλά και ο ντόπιος πληθυσμός, την πτώση του καθεστώτος Μπασάρ αλ Άσαντ στη Συρία από τους τζιχαντιστές και ομάδες ανταρτών. Ο Αμπού Μοχάμεντ Αλ Τζολάνι, ο αρχηγός των ανταρτών που έριξε τον Άσαντ, έκανε λόγο για ιστορική νίκη του ισλαμικού έθνους από το ιστορικό τέμενος της πρωτεύουσας. «Η νίκη αυτή, αδελφοί μου, είναι ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία ολόκληρου του ισλαμικού έθνους. Αποτελεί κρίσιμη καμπή για την περιοχή. Πόσους κινδύνους αποφύγαμε. Ο Άσαντ παρέδωσε τη Συρία στις φιλοδοξίες του Ιράν, εξαπλώνοντας τον σεχταρισμό και τη διαφθορά σε όλη τη χώρα», ανέφερε ο ηγέτης της Χαγιάτ Ταχρίρ Αλ Σαμ, Αμπού Μοχάμεντ Αλ Τζολάνι.
Κι ενώ ο ηγέτης της Χαγιάτ, Ταχρίρ αλ-Σαμ παραμένει επικηρυγμένος από την Ουάσιγκτον ως τρομοκράτης, ο Τζο Μπάιντεν εξέφρασε την ικανοποίηση του για την πτώση του Άσαντ και διαβεβαίωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συζητήσουν με όλες τις συριακές ομάδες για τη μετάβαση της εξουσίας αλλά δε θα επιτρέψουν την ανασύσταση της ISIS της οποίας έχουν πλήξει δεκάδες θέσεις τις τελευταίες ώρες. «Δεν έχουμε καμία ψευδαίσθηση ότι η ISIS δεν θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί το κενό εξουσίας ώστε να επανακτήσει τις δυνάμεις της και να δημιουργήσει έναν ασφαλή παράδεισο. Δεν θα επιτρέψουμε να συμβεί αυτό» υπογράμμισε ο Τζο Μπάιντεν.
Όπως αναφέρει η ertnews.gr, η σημαία της επανάστασης κυματίζει ήδη στην πρεσβεία της Συρίας στη Μόσχα, ενώ το Κρεμλίνο επιβεβαίωσε ότι ο πρόεδρος Πούτιν αποφάσισε να χορηγήσει άσυλο στον Μπασάρ Αλ Άσαντ και την οικογένειά του και ότι η Ρωσία θα συζητήσει με τους ηγέτες της συριακής αντιπολίτευσης για το μέλλον ρωσικών βάσεων σε Λαττάκεια και Ταρτούς. «Είναι πρόωρο να μιλήσουμε γι` αυτό (τις ρωσικές στρατιωτικές βάσεις στη Συρία) και σε κάθε περίπτωση όλα αποτελούν αντικείμενο συζήτησης με εκείνους που θα βρίσκονται στην εξουσία στη Συρία» δήλωσε από την πλευρά του ο Ντμίτρι Πεσκόφ.
Ανοικτός για διάλογο με τους ηγέτες της συριακής αντιπολίτευσης δηλώνει και ο έτερος σύμμαχος του Άσαντ, το Ιράν με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας να υποστηρίζει ότι ο Σύρος πρόεδρος δεν ζήτησε ποτέ βοήθεια από την Τεχεράνη για να πολεμήσει τους αντάρτες. «Δεν μας ζήτησαν ποτέ τη βοήθειά μας. (Η αντιμετώπιση των ανταρτών) ήταν καθήκον του στρατού. Ποτέ δεν θεωρήσαμε ότι ήταν δικό μας καθήκον» δήλωσε ο ΥΠΕΞ του Ιράν του Αμπάς Αραγκτσί.
Το Ισραήλ από την πλευρά του επιβεβαιώνει ότι πραγματοποίησε αεροπορικές επιδρομές σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις, όπου υπάρχουν υποψίες ότι υπήρχαν αποθηκευμένα χημικά όπλα και οπλικά συστήματα για να μην πέσουν στα χέρια εξτρεμιστών. «Πλήξαμε στρατηγικά οπλικά συστήματα, για παράδειγμα, εναπομείναντα χημικά όπλα ή πυραύλους μακρού πλήγματος και πυραύλους, προκειμένου να μην πέσουν στα χέρια εξτρεμιστών» ανέφερε ο ΥΠΕΞ του Ισραήλ, Γκιντεόν Σάαρ. Το Ισραήλ υποστηρίζει εξάλλου ότι η παρουσία των στρατευμάτων του στην ουδέτερη ζώνη στα υψίπεδα του Γκολάν είναι προσωρινή.
Τουρκία και κουρδικές δυνάμεις
Η Τουρκία αντέδρασε στις εξελίξεις, προσπαθώντας να αναδειχθεί ως ένας άλλος δυνητικός παίκτης στη Συρία, παρουσιαζόμενη ως συντελεστής της επιτυχίας της αντιπολίτευσης. Διεκδικεί διπλωματικό χώρο και στρατιωτική παρουσία, την οποία ήδη έχει. Βασικό μέλημα της να εμποδίσει την δημιουργία μίας κουρδικής οντότητας με τη στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών. Στα πολεμικά μέτωπα, οι δυνάμεις του Συριακού Εθνικού Στρατού που υποστηρίζονται από την Τουρκία, μετά το Ταλ Ριφαάτ, κατέλαβαν σήμερα ολόκληρο το Μαμπίτς, τον τελευταίο κουρδικό θύλακα στα δυτικά του ποταμού Ευφράτη.
Την ίδια ώρα παρατηρείται μία τάση επιστροφής Σύρων εξορίστων από την Τουρκία στην πατρίδα τους. Σήμερα σημειώθηκε συνωστισμός στο μεθοριακό πέρασμα Τζιλβέγκιοζου, στην επαρχία της Αλεξανδρέττας. Ωστόσο ο αριθμός αυτός είναι ακόμη σχετικά μικρός, συγκριτικά με τα τρία και πλέον εκατομμύρια προσφύγων -ορισμένες πηγές κάνουν λόγο για πέντε εκατομμύρια. Οι περισσότεροι κατάγονται από το Χαλέπι.
Χτες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν δήλωσε ότι η Άγκυρα γνώριζε ότι κάτι επρόκειτο να συμβεί. «Γνωρίζαμε πολύ καλά τα προβλήματα της Συρίας εδώ και χρόνια» είπε. Ανέφερε επίσης ότι η Τουρκία συνομιλεί για τις εξελίξεις στη Συρία με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Σήμερα, μιλώντας στην ετήσια συνάντηση των Τούρκων πρέσβεων έδωσε το στίγμα των τουρκικών προθέσεων, δηλαδή ότι η Άγκυρα διεκδικεί λόγο στη Συρία την επόμενη ημέρα και τόνισε για μία ακόμη φορά ότι για την Τουρκία ο κύριος στόχος είναι να μην αποκομίσει οφέλη από την παρούσα κατάσταση η κουρδική οργάνωση ΡΚΚ.
Καθώς οι υποστηριζόμενοι από την Τουρκία αντάρτες ανακοίνωσαν ότι έχουν τον πλήρη έλεγχο της πόλης Μανμπίζ στη βόρεια Συρία, το σχηματισμό μιας κυβέρνησης, που θα εκπροσωπεί όλες τις εθνοτικές και θρησκευτικές ομάδες, που απαρτίζουν τη χώρα, ζήτησε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών. «Θέλουμε να δούμε μία Συρία όπου οι διαφορετικές εθνοτικές και θρησκευτικές ομάδες θα ζήσουν εν ειρήνη, με μία συμπεριληπτική κυβέρνηση» τόνισε ο Χακάν Φιντάν.
Σε ρόλο διαμεσολαβητή οι ΗΠΑ- Δεν αποσύρει τις δυνάμεις ο Τραμπ
Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνομιλούν με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στη Σύρια και αυτό που προσπαθούν να πετύχουν είναι η αποφυγή νέων συγκρούσεων, είπε στο ΕΡΤΝews υψηλόβαθμο στέλεχος του Λευκού Οίκου, αναφερόμενο κυρίως στους Κούρδους και τους Τούρκους. Πιο συγκεκριμένα είπε, ότι νέες συγκρούσεις μεταξύ των δυο δεν είναι προς το συμφέρον κανενός και πιέζουν και τις δυο πλευρές για αποκλιμάκωση. Και αυτό ήταν το βασικό θέμα συζήτησης μεταξύ των υπουργών άμυνας Ουάσιγκτον – Αγκυρας.
Επίσης αυτό που ήταν ξεκάθαρο στην χθεσινή ενημέρωση, είναι ότι αυτή η κυβέρνηση θα συνεχίσει να διατηρεί την παρουσία της στα βορειοανατολικά της Συρίας, με στόχο την αποτροπή ενίσχυσης του ISIS. Υπάρχουν σοβαρές-ανησυχητικές ενδείξεις-ήδη από το καλοκαίρι- ότι επιχειρείται ανασύνταξη της τρομοκρατικής οργάνωσης και σε αυτό το πλαίσιο είδαμε εχθές και τους βομβαρδισμούς εναντίον θέσεων τους από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Παρά τις πιέσεις των Τούρκων για απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων μόλις αναλάβει ο Τραμπ, σημαντικοί Ρεπουμπλικάνοι όπως ο Λίντσι Γκράαμ, που είναι πολύ κοντά στο επόμενο πρόεδρο όχι απλώς απέκλεισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο αλλά προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, απειλώντας την Τουρκία με κυρώσεις αν εξαπολύσει μεγάλης κλίμακας επιθέσεις εναντίον των Κούρδων της Συρίας.
Ανθρωπιστική βοήθεια από τη Βρετανία
Η Βρετανία θα μπορούσε να θέσει την οργάνωση των ανταρτών Χαγιάτ Ταχρίρ αλ- Σαμ εκτός λίστας τρομοκρατών όπου βρίσκεται εδώ και πολύ καιρό και μάλιστα αυτό θα γίνει πολύ γρήγορα, προκειμένου να μπορέσει η κυβέρνηση να μπορεί να μιλά απ’ ευθείας μαζί τους. Ο Πατ Μακ Φάντεν που είναι ο δεύτερος τη τάξει υπουργός στο υπουργικό συμβούλιο μετά τον πρωθυπουργό, επιβεβαίωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν μπορεί επί του παρόντος να έχει καμία επικοινωνία με την οργάνωση, αλλά βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία αναθεώρησης του χαρακτηρισμού της ως τρομοκρατικής ομάδας.
Ως αιτία προέταξε το μακρύ χρονικό διάστημα που έχει μεσολαβήσει καθώς και το ότι ο ηγέτης αυτής της ομάδας έχει πάρει αποστάσεις από το παρελθόν του και μιλάει για την προστασία των μειονοτήτων, και για το σεβασμό των δικαιωμάτων των ανθρώπων. Ο Μακ Βάντεν επιβεβαίωσε ότι το θέμα θα εξεταστεί τις επόμενες ημέρες και ότι θα πρέπει να είναι μια σχετικά γρήγορη απόφαση δεδομένης της ταχύτητας της κατάστασης στο έδαφος στη Συρία. Ο Κιρ Στάρμερ ανακοίνωσε από τη Σαουδική Αραβία κλιμάκωση του ρόλου του Ηνωμένου Βασιλείου στη Μέση Ανατολή και ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 11 εκατομμυρίων λιρών για τη στήριξη του ευάλωτου πληθυσμού στη Συρία, πράγμα που δείχνει ξεκάθαρα τη στήριξη της βρετανικής κυβέρνησης στο νέο καθεστώς, όπως εξελίσσεται αυτό στη Συρία. Ακόμα μένει να δούμε όμως τι μορφή θα πάρει αυτό και πώς θα εξελιχθούν οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.