Σε είδος πολυτελείας φαίνεται να μετατρέπεται το μοσχαρίσιο κρέας στην Ελλάδα, καθώς η τιμή του αγγίζει πλέον τα 20 ευρώ το κιλό το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών αποτελώντας έναν από τους βασικούς παράγοντες που τροφοδοτούν τον πληθωρισμό. Παράλληλα, αυξήσεις καταγράφονται και στις τιμές των αμνοεριφίων, λόγω των ελλείψεων που προκλήθηκαν από την ευλογιά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι ανατιμήσεις στα φρέσκα κρέατα κινούνται με διψήφιο ρυθμό 10,6%. Οι αυξήσεις αποδίδονται αφενός στην ευρωπαϊκή συμφωνία για την Πράσινη Μετάβαση, η οποία έχει περιορίσει την παραγωγή μοσχαρίσιου κρέατος, και αφετέρου στην εξάπλωση της ευλογιάς, που οδήγησε στη θανάτωση περισσότερων από 400.000 αιγοπροβάτων τον τελευταίο χρόνο.
Η εγχώρια παραγωγή καλύπτει μόλις το 20% των αναγκών της χώρας, με αποτέλεσμα η εξάρτηση από τις εισαγωγές να επιβαρύνει περαιτέρω τις τιμές. Η τιμή παραγωγού για το ελληνικό μοσχαρίσιο έχει αυξηθεί στα 8,5–9 ευρώ το κιλό, από 5,5–6 ευρώ πέρυσι, εξέλιξη που έχει οδηγήσει σε ανατιμήσεις και στη λιανική.
Έτσι, η μέση τιμή στο ράφι διαμορφώνεται πλέον στα 15–17 ευρώ το κιλό, έναντι 12–13 ευρώ πριν από ένα χρόνο, ενώ παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι μπορεί να αγγίξει σύντομα και τα 20 ευρώ.
Ανοδικές τάσεις παρατηρούνται και στα υπόλοιπα είδη κρέατος — αρνί, κατσίκι και πρόβειο — εξαιτίας της νόσου της ευλογιάς. Το πρόβειο κρέας πωλείται πλέον από τον παραγωγό 4,5–4,8 ευρώ το κιλό, έναντι 3,5–3,8 ευρώ νωρίτερα, ενώ η τιμή για το αρνί έχει διαμορφωθεί στα 9,5 ευρώ, από 7,5 ευρώ προ της εμφάνισης της ασθένειας.
Οι αυξήσεις αυτές αντικατοπτρίζονται και στις τιμές λιανικής. Σε ορισμένα κρεοπωλεία, τα πρόβεια παϊδάκια κοστίζουν 10,5–12,5 ευρώ το κιλό (από 9–10 ευρώ το καλοκαίρι), ενώ οι τιμές για αρνί και κατσίκι φτάνουν έως και τα 16 ευρώ το κιλό, όταν πριν την έξαρση της ευλογιάς δεν ξεπερνούσαν τα 14 ευρώ.
«Όσο πλησιάζουμε προς τα Χριστούγεννα και επειδή τα Χριστούγεννα αυξάνεται αρκετά η ζήτηση για αιγοπρόβατα, ενδεχομένως αυτό να επηρεάσει τις τελικές τιμές», σημειώνει ο γενικός διευθυντής της Ελληνικής Ένωσης Σούπερ Μάρκετ, Απόστολος Πεταλάς.
Την ίδια στιγμή, εκπρόσωποι του κλάδου εφιστούν την προσοχή των καταναλωτών για πιθανές ελληνοποιήσεις αμνοεριφίων, κυρίως προερχόμενων από τη Ρουμανία.













