Αφίσα με τον Οτσαλάν

Συνάντηση με τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν θα έχει αντιπροσωπεία του φιλοκουρδικού κόμματος στην Τουρκία

Η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε την απόφασή της να επιτρέψει στο φιλοκουρδικό κόμμα Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (DEM) να πραγματοποιήσει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον ηγέτη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), Αμπντουλάχ Οτσαλάν, στη φυλακή του νησιού Ίμραλι όπου κρατείται. Πρόκειται για την πρώτη τέτοιου είδους επίσκεψη που θα δεχθεί ο Οτσαλάν εδώ και σχεδόν δέκα χρόνια.

Η απόφαση αυτή έρχεται σε συνέχεια πρότασης από στενό σύμμαχο του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με στόχο τον τερματισμό των συγκρούσεων μεταξύ του τουρκικού κράτους και του εκτός νόμου PKK.

Ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν: Σύντομο Βιογραφικό

Ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν, γεννημένος το 1949 στο χωριό Άμουρ της νοτιοανατολικής Τουρκίας, είναι ιδρυτής και ηγέτης του PKK, το οποίο ξεκίνησε ένοπλο αγώνα το 1984 με στόχο την αυτονομία του Κουρδιστάν. Υπήρξε κεντρικό πρόσωπο στις προσπάθειες ανάδειξης των κουρδικών αιτημάτων σε διεθνές επίπεδο.

Το 1999, μετά από διεθνή επιχείρηση που περιλάμβανε τη συνεργασία πολλών μυστικών υπηρεσιών, ο Οτσαλάν συνελήφθη στην Κένυα. Μεταφέρθηκε στην Τουρκία, όπου καταδικάστηκε αρχικά σε θάνατο για εσχάτη προδοσία, ποινή που μετατράπηκε σε ισόβια κάθειρξη μετά την κατάργηση της θανατικής ποινής στη χώρα.

Από τότε κρατείται στη φυλακή του νησιού Ίμραλι, υπό αυστηρές συνθήκες απομόνωσης, αν και κατά διαστήματα υπήρξαν επαφές και συνομιλίες μαζί του για τη διευκόλυνση ειρηνευτικών διαδικασιών.

Το σκηνικό με τον Θεόδωρο Πάγκαλο στην Ελλάδα

Η σύλληψη του Οτσαλάν το 1999 συνδέθηκε με ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα επεισόδια της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Ο Οτσαλάν, κυνηγημένος από τις τουρκικές αρχές, βρήκε προσωρινά καταφύγιο στην ελληνική πρεσβεία της Κένυας. Ωστόσο, μετά από διαδοχικές αποτυχημένες προσπάθειες διαχείρισης της κατάστασης από την ελληνική κυβέρνηση, παραδόθηκε στις τουρκικές αρχές.

Ο τότε Υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος βρέθηκε στο επίκεντρο της κριτικής για τους χειρισμούς του, καθώς η υπόθεση αυτή θεωρήθηκε διπλωματική αποτυχία για την Ελλάδα και άφησε έντονη σκιά στις ελληνοκουρδικές σχέσεις. Οι αποκαλύψεις για την εμπλοκή ελληνικών μυστικών υπηρεσιών και οι έντονες εσωτερικές αντιπαραθέσεις δημιούργησαν πολιτική αναταραχή, ενώ ο Πάγκαλος αργότερα απομακρύνθηκε από το αξίωμά του.

Η συγκεκριμένη υπόθεση εξακολουθεί να αποτελεί σημείο αναφοράς για τη διεθνή πολιτική διάσταση του κουρδικού ζητήματος, αλλά και για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι χώρες της περιοχής στις σχέσεις τους με την Τουρκία.

Scroll to Top