Στο Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, η Υφυπουργός Ανάπτυξης Ζωή Ράπτη

Η Υφυπουργός Ανάπτυξης Ζωή Ράπτη συμμετείχε σήμερα, Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2024, στο Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας για το σκέλος της έρευνας, στις Βρυξέλλες.

Κατά τις εργασίες του Συμβουλίου, η Υφυπουργός Ανάπτυξης συμφώνησε με τα Συμπεράσματα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ και την υπέρβαση του κατακερματισμού του Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας με βάση τις εμπειρίες από την εφαρμογή της Ατζέντας Πολιτικής ERA (2022-2024).

Η Υφυπουργός Ανάπτυξης εξέφρασε την υποστήριξη στην υλοποίηση του Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας, ως ένα δυναμικό  πλαίσιο δράσης για τα οικοσυστήματα Έρευνας και Καινοτομίας των Κρατών Μελών σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τόνισε:

«Πιστεύουμε ότι το επόμενο Πρόγραμμα Πλαίσιο Έρευνας και Καινοτομίας (FP10) πρέπει να εξασφαλίσει έναν σταθερό και ικανοποιητικού ύψους προϋπολογισμό, που θα επιτρέψει την υλοποίηση φιλόδοξων στόχων και την αντιμετώπιση μη προβλέψιμων παγκόσμιων προκλήσεων.

Παράλληλα, υποστηρίζουμε τη δημιουργία ευρωπαϊκής κεφαλαιαγοράς για τη χρηματοδότηση νεοφυών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ιδιαίτερα σε τομείς υψηλής τεχνολογίας, και την ενίσχυση της συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα.

Επίσης, θεωρούμε ότι οι ειδικές δράσεις widening πρέπει να συνεχιστούν, για να υποστηριχθούν τα Κράτη Μέλη με λιγότερο ανεπτυγμένα οικοσυστήματα Έρευνας και Καινοτομίας, καθώς η αλληλεγγύη είναι θεμέλιο της ευρωπαϊκής μας πολιτικής».

Η Υφυπουργός Ανάπτυξης Ζωή Ράπτη διατύπωσε, επίσης,  τη συμφωνία της με τα Συμπεράσματα για μια πιθανή πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία Έρευνας και Καινοτομίας για την προώθηση της βιώσιμης διαχείρισης φυσικών πόρων, της ασφάλειας των συστημάτων τροφίμων και της ανάπτυξης της βιοοικονομίας, αξιοποιώντας το δυναμικό της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, η Υφυπουργός Ανάπτυξης Ζωή Ράπτη  ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Θεωρούμε κρίσιμη την ενίσχυση των δράσεων που στηρίζουν τη βιώσιμη διαχείριση φυσικών πόρων, ειδικά σε περιοχές που αντιμετωπίζουν έντονα περιβαλλοντικά προβλήματα, όπως η Μεσόγειος.

Η Ελλάδα, ως κράτος με ισχυρή γεωργική και θαλάσσια παράδοση, υποστηρίζει τη διασύνδεση της έρευνας με εφαρμογές στη γεωργία ακριβείας, τη διαχείριση υδάτων, και τη δασοκομία, τομείς που μπορούν να ωφελήσουν άμεσα την περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, αλλά και όλη την Ένωση.

Τονίζουμε την ανάγκη για ισορροπημένη γεωγραφική κάλυψη σε αυτές τις πρωτοβουλίες, ώστε να διασφαλιστεί η συνοχή και η συμμετοχή όλων των Κρατών Μελών».

Αναφορικά με τα Συμπεράσματα επί της Ανακοίνωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα προηγμένα υλικά, στην τοποθέτησή της η Υφυπουργός Ανάπτυξης Ζωή Ράπτη τόνισε:

«Η Ελλάδα, μέσω της στρατηγικής της Έξυπνης Εξειδίκευσης, αναγνωρίζει τη σημασία των προηγμένων υλικών στη βιομηχανική παραγωγή για την επίτευξη των στόχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ των οποίων η δίδυμη μετάβαση».

Η Υφυπουργός Ανάπτυξης υπογράμμισε, επίσης, «τον καίριο ρόλο των Ερευνητικών Υποδομών και των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, ιδιαίτερα των νεοφυών, στην προώθηση της καινοτομίας» και υπογράμμισε «τη σημασία της ψηφιοποίησης της έρευνας στα προηγμένα υλικά, μέσω της χρήσης τεχνολογιών όπως η τεχνητή νοημοσύνη και της ανάπτυξης κοινών ψηφιακών υποδομών», τονίζοντας παράλληλα «τη σημασία της σύνδεσης προηγμένων υλικών με τις προκλήσεις της πολιτιστικής κληρονομιάς, συμβάλλοντας στην αποκατάσταση και συντήρηση ιστορικών δομών μέσω καινοτόμων λύσεων».

Scroll to Top