Στο Κάιρο μεταβαίνει αύριο, Τετάρτη 8 Ιανουαρίου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου συμμετέχει στην τριμερή συνάντηση Ελλάδας- Αιγύπτου– Κύπρου. Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα γίνεται σε μια συγκυρία κατά την οποία οι εξελίξεις στην πολύπαθη χώρα μετά την ανατροπή του Άσαντ εγείρουν γενικότερες ανησυχίες για τη σταθερότητα στη ΝΑ Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.
Ψηλά στην ατζέντα των κυρίων Μητσοτάκη, Αλ Σίσι, Χριστοδουλίδη θα βρίσκεται η ενέργεια, με τον πρωθυπουργό να αναδεικνύει τον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας γενικότερα αλλά και ως ενεργειακού κόμβου. Ειδικότερα όσον αφορά τη διέλευση του φυσικού αερίου από τους αιγυπτιακούς σταθμούς, την πράσινη ενέργεια προς την Ευρώπη κι ενώ η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδος – Αιγύπτου θεωρείται από διπλωματικούς κύκλους των Αθηνών κρίσιμο βήμα εδραίωσης των εθνικών συμφερόντων στην ευρύτερη περιοχή.
Η Αίγυπτος και το Ισραήλ αναζητούν νέους δρόμους προς την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, αξιοποιώντας στρατηγικά την Αλεξανδρούπολη και τις εγκαταστάσεις στη Ρεβυθούσα. Κι αυτό καθώς το Κάιρο θέλει να ενισχύσει τη θέση του ως περιφερειακού ενεργειακού κόμβου, μέσω των εξαγωγών LNG από τους τερματικούς σταθμούς σε Ίντκου και Νταμιέτα. Η πρόθεση αυτή ενισχύει περαιτέρω τον κρίσιμο ρόλο της Ελλάδας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.
Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία τριμερής πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα τον Οκτώβριο 2021, κατά την οποία έγινε ειδική αναφορά στην υπογραφή της τριμερούς συμφωνίας για τη δημιουργία διασύνδεσης ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ των τριών χωρών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να θέσει στο τραπέζι τις πρόσφατες προσπάθειες της Τουρκίας για σύναψη συμφωνίας ΑΟΖ με τη Συρία, επισημαίνοντας τις επιπτώσεις μιας τέτοιας κίνησης στην ασφάλεια και τη σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου. Ενδεχόμενη συμφωνία ΑΟΖ μεταξύ Άγκυρας και Δαμασκού θίγει πρωτίστως τα κυριαρχικά δικαιώματα της Λευκωσίας, επειδή επί της ουσίας παρακάμπτει την κυπριακή ΑΟΖ.
Στο επίκεντρο και η Συρία
Το βέβαιο είναι πως η αιγυπτιακή πλευρά σε πρώτο χρόνο δεν καλοβλέπει το νέο ισλαμικό καθεστώς της Δαμασκού, εκτιμώντας πως μπορεί να κινδυνεύσει στο άμεσο μέλλον, αντιμετωπίζοντας ήδη στο εσωτερικό της προβλήματα από την έξαρση Αιγύπτιων φονταμενταλιστών όπως οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι. Σε αυτή την κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία λοιπόν, δεν περνά απαρατήρητη η άφιξη στην Αθήνα, στις 10 Ιανουαρίου, του Σαουδάραβα υπουργού Εξωτερικών, πρίγκιπα Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν αλ Σαούντ, ο οποίος θα συναντηθεί με τον Γιώργο Γεραπετρίτη. Να σημειωθεί ότι η πρώτη επίσκεψη του νέου Σύριου ΥΠΕΞ, Ασάντ Χασάν αλ Σιμπάνι, πραγματοποιήθηκε στο Ριάντ, καθώς η Σαουδική Αραβία θεωρείται μία από τις χώρες που θα διαδραματίσουν σοβαρό ρόλο στις εξελίξεις στην περιοχή.