Στην υπουργική συνάντηση για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, στην Αυστρία, θα συμμετάσχει σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης.
Στη συνάντηση της ομάδας «Φίλων των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ», εκτός του κ. Γεραπετρίτη και του Αυστριακού ομολόγου του, αναμένεται να λάβουν μέρος οι υπουργοί Εξωτερικών της Κροατίας, της Αυστρίας, της Ιταλίας, της Σλοβενίας, της Σλοβακίας και της Τσεχίας καθώς και οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Την ΕΕ αναμένεται να εκπροσωπήσει ο Ύπατος Εκπρόσωπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας Ζοζέπ Μπορέλ.
Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθεί η πορεία της διαδικασίας ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ένα ζήτημα που για την Ελλάδα αποτελούσε και συνεχίζει να αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της πολιτικής της στην περιοχή, όπως έχει πει επανειλημμένα ο κ. Γεραπετρίτης.
Διπλωματικές πηγές επισημαίνουν την ανάγκη να προχωρήσει και να μην παραπεμφθεί στις καλένδες η διεύρυνση της ΕΕ στις χώρες των Δ. Βαλκανίων, δεδομένης και της ταχείας σύγκλισης της Ουκρανίας και της Μολδαβίας με την Ένωση.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Γεραπετρίτης -πέραν της ελληνικής υποστήριξης στην ευρωπαϊκή πορεία τους- αναμένεται να διαμηνύσει στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων τις υποχρεώσεις, τις οποίες συνεπάγεται η συμμετοχή στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Αυτές έχουν να κάνουν με τη Δημοκρατία, το Κράτος Δικαίου, την καταπολέμηση της διαφθοράς, τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία του Τύπου, τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και την τήρηση σχέσεων καλής γειτονίας.
Από τη Διακήρυξη της Θεσσαλονίκης το 2003 μέχρι και σήμερα, η Ελλάδα εργάζεται για το κοινό ευρωπαϊκό μέλλον των χωρών της περιοχής, ενώ η επίτευξη προόδου στην ενταξιακή διαδικασία είναι και ο πρωταρχικός στόχος των «Φίλων των Δυτικών Βαλκανίων», που έχουν προσκληθεί σήμερα στο Μοναστήρι του Göttweig, στο κρατίδιο της Κάτω Αυστρίας. Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, όλες οι υποψήφιες προς ένταξη χώρες οφείλουν να προβούν στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για την έμπρακτη εφαρμογή του κράτους δικαίου, τη διάκριση των εξουσιών, την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (ειδικά για μειονότητες και ευάλωτες ομάδες) και την απαρέγκλιτη εφαρμογή των υποχρεώσεων που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο.