Πετρέλαιο - Εξόρυξη
Πετρέλαιο - Εξόρυξη/Envato

Στα 88 δολάρια το πετρέλαιο, αμετάβλητο το αέριο

Προς τα πάνω ωθούνται οι τιμές στο πετρέλαιο από τις θετικές ενδείξεις για αύξηση της ζήτησης σε ΗΠΑ και Κίνα αλλά και τις ανησυχίες για επέκταση των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή.

Συγκεκριμένα, το Brent κινείται ανοδικά 0,58% στα 88 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό καταγράφει άνοδο 0,58% στα 84,29 δολάρια το βαρέλι.

Η μεταποιητική δραστηριότητα τον Μάρτιο στην Κίνα αυξήθηκε για πρώτη φορά σε έξι μήνες και στις ΗΠΑ για πρώτη φορά τον τελευταίο ενάμισι χρόνο, γεγονός που αναμένεται να μεταφραστεί σε αύξηση της ζήτησης πετρελαίου φέτος.

Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας αργού πετρελαίου στον κόσμο και ο δεύτερος μεγαλύτερος καταναλωτής, ενώ οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής.

Στη Μέση Ανατολή η επέκταση του πολέμου, που διαρκεί σχεδόν μισό χρόνο και περιλαμβάνει το Ισραήλ που πολεμά απευθείας το Ιράν, έχει προκαλέσει ανησυχίες για τις επιπτώσεις στον εφοδιασμό με πετρέλαιο.

«Μέχρι σήμερα, η αγορά δεν ανησυχεί για διαταραχές της προσφοράς, με τον πόλεμο να παραμένει περιορισμένος. Η εμπλοκή του Ιράν θα μπορούσε να δει τον εφοδιασμό του με πετρέλαιο να απειλείται», έγραψαν οι αναλυτές της ANZ σε σημείωμά τους.

Η παραγωγή του ΟΠΕΚ μειώθηκε τον περασμένο μήνα κατά 50.000 bpd, γεγονός που δείχνει ότι οι εθελοντικές περικοπές έχουν κάποιο αποτέλεσμα.

Στο μεταξύ, χωρίς ιδιαίτερες μεταβολές κινούνται τα futures του φυσικού αερίου με την τιμή του να είναι στο +0,16% στα 27,38 ευρώ τη μεγαβατώρα.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *