Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με 461 ψήφους «υπέρ», 121 «κατά» και 107 αποχές ενέκρινε σήμερα την Έκθεση Προόδου για τα Σκόπια για тα έτη 2023 και 2024.
Μετά από τροπολογία που είχαν καταθέσει οι τρεις μεγαλύτερες πολιτικές ομάδες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο – το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, η Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών και η Renew Europe- αφαιρέθηκαν από την Έκθεση Προόδου όλες οι αναφορές σε «μακεδονική εθνική ταυτότητα» και «μακεδονική γλώσσα».
Το επιχείρημά τους βασίστηκε στην ανάγκη αποπολιτικοποίησης της Έκθεσης, με σκοπό να επικεντρώνεται στα τεχνικά και θεσμικά κριτήρια ένταξης της χώρας στην Ε.Ε., και όχι σε ζητήματα που μπορεί να αναζωπυρώνουν εθνοτικές ή διμερείς εντάσεις.
Οι Βούλγαροι ευρωβουλευτές ήταν από την αρχή αντίθετοι στην αρχική διατύπωση της Έκθεσης, σύμφωνα με την οποία υπήρχαν ρητές αναφορές σε: Μακεδονική εθνική ταυτότητα και Μακεδονική γλώσσα υποστηρίζοντας ότι οι έννοιες αυτές είναι ιστορικά αμφιλεγόμενες και συνδεδεμένες με την βουλγαρική εθνοπολιτιστική κληρονομιά και, επιπλέον, ότι η γλώσσα των Σκοπίων αποτελεί διάλεκτο της βουλγαρικής, και δεν προϋπήρχε του 1945, οπότε και τυποποιήθηκε στη Γιουγκοσλαβία.
Ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, εξέφρασε οργισμένη αντίδραση, χαρακτηρίζοντας την τροπολογία: «Επαίσχυντη και υπονομευτική για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας μας», ενώ κατηγόρησε ευθέως τη Βουλγαρία, λέγοντας: «Η Βουλγαρία παρεμποδίζει την ευρωπαϊκή μας πορεία εδώ και δεκαετίες. Έχει ξεκάθαρη ατζέντα: την καταστροφή της μακεδονικής ταυτότητας».
Η Σόφια υποστηρίζει ότι η γλώσσα και η ταυτότητα των Σκοπίων έχουν βουλγαρικές ρίζες και δεν προϋπήρχαν του 1945, όταν η περιοχή ενσωματώθηκε στη Γιουγκοσλαβία.
Αντίθετα η κυβέρνηση των Σκοπίων επιμένει ότι η ταυτότητα και η γλώσσα της είναι ξεχωριστές και υφίστανται εδώ και αιώνες.