Άκης Σκέρτσος

Σκέρτσος: «Νέα πλατφόρμα για την τιμολόγηση ακινήτων για κάθε γειτονιά»

Ο Υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος μιλώντας στην ΕΡΤ το πρωί της Δευτέρας αναφέρθηκε στο κοινωνικό ζήτημα της προσιτής στέγασης.

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια εκρηκτική αύξηση της ζήτησης για ενοικίαση και για αγορά κατοικιών και δεν υπάρχουν αρκετά ακίνητα. Αυτό, μαζί με τις πιέσεις που ασκεί ο τουρισμός και η βραχυχρόνια μίσθωση αυξάνει τις τιμές Και όντως υπάρχουν πλέον υπερβολικά υψηλές τιμές σε πολλές περιοχές, ειδικά των αστικών κέντρων και των τουριστικών περιοχών, που δυσκολεύουν κυρίως τους νέους ανθρώπους που δεν έχουν τη δική τους κατοικία να βρουν κατοικία», τόνισε ο κ. Σκέρτσος.

«Δεν είμαστε ανοχύρωτοι σε αυτό το πρόβλημα. Η κυβέρνηση αυτές τις μέρες νομοθέτησε την πολιτική που λέγεται “Σπίτι μου“, μέσα στην οποία εφαρμόζονται τουλάχιστον 10 με 12 διαφορετικές παρεμβάσεις ενίσχυσης και στήριξης των εισοδημάτων, ώστε να μπορούν οι νέοι άνθρωποι και όχι μόνο οι νέοι άνθρωποι να αποκτήσουν με επιδοτούμενο επιτόκιο το δικό τους σπίτι ή να νοικιάσουν με χαμηλότερο ενοίκιο επίσης το δικό τους σπίτι. Τα φθηνά στεγαστικά δάνεια που έχουμε εξασφαλίσει μετά από διαπραγμάτευση Με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα έρθουν από τον Ιανουάριο του 2025. Θα δώσει τη δυνατότητα σε περίπου 20.000 νέα νοικοκυριά, νέα ζευγάρια ή και ατομικές ατομικά νοικοκυριά να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι», συμπλήρωσε.

Σχετικά με τη διαφάνεια των τιμών, ο Υπουργός Επικρατείας τόνισε: «Θα δώσουμε μέσω πλατφόρμας του υπουργείου Οικονομικών τη δυνατότητα να αναρτώνται τα συμβόλαια που συνάπτονται είτε για αγορές είτε για μισθώσεις, ανωνυμοποιημένα προφανώς, σε κάθε γειτονιά, σε κάθε περιοχή, σε κάθε πόλη της χώρας. Αυτό σε τι θα ωφελήσει; Υπάρχει μια ονομαστική τιμή που εμφανίζεται στα sites που κάνουν την προώθηση των αγγελιών, όμως η πραγματική τιμή είναι χαμηλότερη. Δημιουργείται δηλαδή έτσι μια τεχνητή εικόνα για τις τιμές που υπάρχουν στην αγορά, χωρίς να ξέρουμε τελικά πού συμφωνεί ο ιδιοκτήτης με τον ενοικιαστή. Αυτή η πλατφόρμα, που υπάρχουν τα δεδομένα στην ΑΑΔΕ, θα βοηθήσει πάρα πολύ στο να εξορθολογιστούν. Είναι στόχος για το 2025».

Scroll to Top