Το κοινοβούλιο της Σερβίας έκανε επίσημα αποδεκτή την παραίτηση του πρωθυπουργού Μίλος Βούτσεβιτς ενεργοποιώντας μια προθεσμία 30 ημερών για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης ή την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.
Η παραίτηση της κυβέρνησης, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Μίλος Βούτσεβιτς, είναι πλέον γεγονός και επίσημα με τον πρόεδρο της χώρας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, να λέει ότι ενδέχεται να προκηρύξει νέες εκλογές στις αρχές Ιουνίου.
Ο Βούτσεβιτς, επικεφαλής του κυβερνώντος Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος (SNS) και σύμμαχος του Προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς, παραιτήθηκε στις 28 Ιανουαρίου εν μέσω διαδηλώσεων που πυροδοτήθηκαν από την τραγωδία στο Νόβι Σαντ με την κατάρρευση του στεγάστρου στον σιδηροδρομικό σταθμότην 1η Νοεμβρίου, όπου σκοτώθηκαν 15 άνθρωποι.
Ο Βούτσιτς επιχείρησε με διάφορους τρόπους να αντιμετωπίσει τις θυελλώδεις αντιδράσεις για την κατάρρευση του πρόσφατα ανακαινισμένου σιδηροδρομικού σταθμού του Νόβι Σαντ. Υποστήριξε ότι οι διαδηλώσεις χρηματοδοτούνται από ξένες δυνάμεις και επιχείρησε να κατευνάσει τους φοιτητές με οικονομικά στεγαστικά δάνεια για νέους. Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι Ο πρόεδρος οι φοιτητές ηγούνται μιας «απόπειρας επανάστασης» και ότι «ξένες δυνάμεις» θέλουν να τον ανατρέψουν και να αποσταθεροποιήσουν τη Σερβία, η οποία είναι σε διαδικασία ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι διαδηλωτές θεωρούν ότι η κατάρρευση προκλήθηκε λόγω διαφθοράς, κακοσχεδιασμένων συμβάσεων και έλλειψης εποπτείας από εμπειρογνώμονες κατά τις εργασίες εκσυγχρονισμού του σταθμού στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Belt and Road της Κίνας, που έχει στόχο την ανάπτυξη έργων υποδομών σε διάφορες περιοχές ανά τον κόσμο. Πιστεύουν ότι η καταστροφή αντανακλά πάνω από μια δεκαετία διακυβέρνησης από το Προοδευτικό Κόμμα του Βούτσιτς, ο οποίος συνδέθηκε στενά με την πρόσφατη ανακαίνιση του σταθμού.
Οι νέοι απαιτούν λιγότερη διαφθορά και περισσότερη δημοκρατία, διαφάνεια, δικαιοσύνη, αδελφοσύνη και υποχρέωση λογοδοσίας. Δεν εμπιστεύονται τους πολιτικούς θεσμούς της χώρας.
Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες κατέβηκαν στους δρόμους του Βελιγραδίου το Σάββατο για να διαμαρτυρηθούν για τον θάνατο 15 ανθρώπων. Ενώ η κυβέρνηση ανέφερε ότι συμμετείχαν 107.000 σε όλο το Βελιγράδι, ανεξάρτητος παρατηρητής κάνει λόγο για 325.000 – αν όχι περισσότερους – διαδηλωτές στους δρόμους, καθιστώντας τη μεγαλύτερη διαδήλωση στη Σερβία ποτέ.