Σε έξαρση, νωρίτερα από ό,τι άλλες χρονιές αντίστοιχη περίοδο βρίσκεται ο κορωνοϊός με τους επιστήμονες να κρούουν καμπανάκια για προσοχή.
Σύμφωνα με την τελευταία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ για την εβδομάδα 1-7 Ιουλίου, ιδιαίτερα αυξημένες σε σχέση με την αντίστοιχη εβδομάδα πέρυσι είναι φέτος οι εισαγωγές στα νοσοκομεία.
Κορωνοϊός: Τα στοιχεία για νοσηλείες, διασωληνώσεις, θανάτους
Συγκεκριμένα, ο αριθμός των νέων εισαγωγών ήταν 575 και παρουσιάζει αυξητική τάση.
Ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός νέων εισαγωγών κατά τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες ήταν 380 και ο αριθμός των εισαγωγών την αντίστοιχη εβδομάδα του 2023 ήταν 198.
Σε ότι αφορά τα υπόλοιπα στοιχεία τα δεδομένα έχουν ως εξής:
Οι νέες διασωληνώσεις ήταν εννέα. Ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός νέων διασωληνώσεων κατά τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες ήταν τέσσερις και ο αριθμός των διασωληνώσεων την αντίστοιχη εβδομάδα του 2023 ήταν πέντε.
Ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 13.
Ο αριθμός των θανάτων ήταν 21. Ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός των θανάτων τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες ήταν 13 και ο αριθμός των θανάτων την αντίστοιχη εβδομάδα του 2023 ήταν 16.
Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, οι νέες μεταλλάξεις F456L και R346T φαίνεται να επικρατούν κατά τις τελευταίες εβδομάδες.
Καθησυχαστική η Παγώνη
«Καλοκαίρι έχουμε, διακοπές θα πάμε, ο κορωνοϊός δεν είπαμε ποτέ ότι έφυγε. Η αλήθεια είναι ότι φέτος, συγκριτικά με πέρυσι, καμία σχέση τα κρούσματα. Είναι πάρα πολλά, είναι πολλές οι νοσηλείες αλλά και οι θάνατοι. Το 21 – 22 θάνατοι είναι πάρα πολλοί.(Δείτε εδώ την τελευταία έκθεση του ΕΟΔΥ). Θα είναι μέχρι τέλος Ιουλίου περίπου η έξαρση», σημείωσε η Ματίνα Παγώνη μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα Mega».
«Οι ομάδες υψηλού κινδύνου με τα υποκείμενα νοσήματα, καλό θα είναι, μόλις νοσήσουν, να πάρουν τον γιατρό τους και να ξεκινήσουν αντιική αγωγή με τις συστάσεις του γιατρού. Έτσι θα προλάβουν τις επιπλοκές και τις νοσηλείες. Αυτές οι ομάδες καλό είναι όταν βγαίνουν σε κλειστούς χώρους και υπάρχει συνωστισμός, να φορέσουν τις μάσκες τους. Οι υπόλοιποι τα αντισηπτικά μας», σημείωσε στη συνέχεια η κυρία Παγώνη.
Και κατέληξε: «Το καινούργιο στέλεχος μπορεί να είναι πολύ μεταδοτικό όμως η κλινική εικόνα του ασθενούς δεν έχει καμία σχέση με προηγούμενα στελέχη που ήταν πολύ βαριά η εικόνα και έκαναν γρήγορα επιπλοκές. Είναι αρκετοί οι ασθενείς με κορωνοϊό, αλλά δε θέλουμε να πανικοβάλουμε τον κόσμο. Χρειάζεται προσοχή».
Κορωνοϊός: Τι λένε Τζανάκης – Μαγιορκίνης
Μιλώντας στο Action24 ο κ. Τζανάκης τόνισε πως απομακρυνθήκαμε από το σημείο του εμβολιασμού και έχουμε αφήσει πίσω τα μέτρα και αυτά σε συνδυασμό με τις κοινωνικές εκδηλώσεις, τα ταξίδια και τον τουρισμό, αλλά και το νέο στέλεχος του κορωνοϊού, το Flirt που έχει πλέον κατακτήσει τη χώρα και είναι πολύ μεταδοτικό, προκαλεί προβλήματα.
Σημείωσε ωστόσο πως τα προβλήματα που δημιουργούνται από τα κρούσματα του κορωνοϊού είναι ανεκτά και διαχειρίσιμα από το σύστημα, ωστόσο σηματοδοτεί ότι ο ιός είναι εδώ και δεν γνωρίζει εποχική κατανομή.
Σίγουρα έχουμε διπλασιασμό των εισαγωγών στα νοσοκομείο και τις διασωληνώσεις και έχουμε περίπου 21 θανάτους. Ολοι αυτοί οι θάνατοι είναι θάνατοι υπερηλίκων, αλλά οποιαδήποτε ίωση μπορεί να στείλει στο θάνατο αυτές τις ηλικίες.
Μαγιορκίνης
Θερινή έξαρση του covid έχει ξεκινήσει δυο εβδομάδες τώρα. Διπλασσιασμό των εισαγωγών ανά εβδομάδα, η έξαρση οδηγείται από μεταλλαγμένα στελέχη το βλέπαμε στο εξωτερικό το περιμέναμε. Τι κάνουν αυτές οι μεταλλάξεις βοηουν τον κορωνοιο που έχουν προηγουμενη ανοσία.
Στην Ελλάδα βλέπουμε τουλάχιστον δύο από τις μεταλλάξεις που σταδιακά ειπκρατούν.
Μεταδίδονται πιο εύκολα γιατί ο πληθυσμός στο σύνολό του έχει νοσήσει και έχει αντισώματα αλλά δεν είναι τόσο καλά όσο ήταν για τις προηγούμενες μεταλλάξεις και έτσι έχει ένα πλεονέκτημα.
Ο εμβολιασμός είναι προγραμματισμένος κάθε Σεπτέμβριο οκτώβριο άνω των 65 και οι ευάλωτοι δεν συστήνεται επανεμβολιασμός όλου του πληθυσμού σε καμία περίπτωση.
δεν ανησυχούμε για το ΕΣΥ δεν θα δημιουργηθεί ιδιαίτερη πίεση αλλά δεν θα φθάσει σε σημείο να χρειαστούν μέτρα
Αρχές Αυγούστου θα έχουμε το αποκορύφωμα.
Το βασικό για τους ευαλωτους είναι με το που εχουν συμπτώματα να ζητήσουν από τον γιατρό να τους γράψει αντιικη΄θερπαεία και να την παρουν μεσα σε 5 ημερες εχουν δεν εχουν πυρετό. Αυτό μειώνει εντυπωσιακό την πιθανότατα να μπουν στο νοσοκομείο.
Αναφέρεστε σε long covid αν δεν έχετε κάτι μεσα στον πρωτο μήνα και παραμένουν για κανα δύο μήνες. Δεν έιναι πιο νοσηρή σε σχέση με τις προηγουμενες μεταλλάξεις.
Ποιοι και πότε πρέπει να βάλουν μάσκα
«Ο ιός είναι εδώ και θα πρέπει να προστατεύσουμε τους ευάλωτους. Θα πρέπει να επιστρέψει η μάσκα σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες. Ολοι εμείς που αρρωσταίνουμε και έχουμε ελεγχόμενα προβλήματα, θα πρέπει να ελέγξουμε αν νοσούμε από κορωνοϊό και να είμαστε διπλά προσεκτικοί με τις επαφές μας, με άτομα που είναι ευάλωτα». είπε ο κ. Τζανάκης μιλώντας στο Action 24.
Παράλληλα τόνισε πως θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν χρησιμοποιούμε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, όταν πηγαίνουμε στο σούπερ μάρκετ, αλλά και στις κοινωνικές εκδηλώσεις που είμαστε καλεσμένοι.
«Είμαστε στο πικ ενός μικρού επιδημικού κύματος. Δεν είναι καλή ιδέα να αρρωστήσουμε καλοκαιριάτικα».
Στην περίπτωση που κάποιος είναι θετικός στον κορωνοϊό θα πρέπει να φοράει καλή μάσκα, να απολυμαίνει τους χώρους στους οποίους βρίσκεται και τα αντικείμενα με τα οποία έρχεται σε επαφή, ανέφερε ο Νίκος Τζανάκης.
Η νέα παραλλαγή Flirt
Η νέα παραλλαγή που έχει εντοπιστεί σε διάφορα κράτη, έχει ονομαστεί FLiRT και πρόκειται ουσιαστικά για μια υποομαδα παραλλαγών, όλων όσες ξεκινούν με KP ή JN.
Ο Δρ Thomas Russo από το Πανεπιστήμιο του Buffalo είπε στο Prevention ότι είναι μέρος της οικογένειας της παραλλαγής Ομικρον.
Τα κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, βήχα, κόπωση, απώλεια γεύσης ή όσφρησης, πονόλαιμο, μυϊκούς πόνους ή πόνους στο σώμα, δύσπνοια, πονοκέφαλο και ρινική καταρροή.