Σε κινήσεις διπλωματίας καλείται να σπεύσει η Ελλάδα μετά την ανακοίνωση της Γερμανίας για την αυστηροποίηση των ελέγχων στις μεταναστευτικές ροές. Η εξέλιξη αυτή πρόκειται να προκαλέσει ένα ντόμινο ενεργειών και στα υπόλοιπα κράτη της ΕΕ, ενώ η Ελλάδα που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των κρατών υποδοχής μεταναστών ετοιμάζεται να κινήσει ενέργειες και συμμαχίες.
Σε μια εβδομάδα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναχωρεί για τη Νέα Υόρκη όπου στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ θα έχει συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο. Η συνάντηση των δύο ηγετών πιθανότατα θα γίνει στις 23 του μήνα (ή το αργότερο μέχρι τις 25) και αναμένεται να συζητηθεί και το μεταναστευτικό. Στο μεταξύ ο πρωθυπουργός είναι πιθανόν να βρεθεί στο Βερολίνο τον Οκτώβριο και να σημειωθεί εδώ πως στις 14 του επόμενου μήνα προγραμματίζεται η Σύνοδος Κορυφής της Διαδικασίας του Βερολίνου.
Αναφορικά με το μεταναστευτικό ο Κ. Μητσοτάκης έστειλε ήδη σαφή μηνύματα, λέγοντας πως η απάντηση δεν μπορεί να είναι η μονομερής κατάργηση του Σένγκεν και το να πετάξουμε το μπαλάκι ουσιαστικά στις χώρες οι οποίες βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης.
Τέλος κρίσιμη αναμένεται να είναι η νέα εβδομάδα, καθώς στη Σύνοδο του Βερολίνου για την ασφάλεια, το μεταναστευτικό θα είναι ψηλά την ατζέντα. Παρών θα είναι ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νίκος Παναγιωτόπουλος ο οποίος αναμένεται να έχει στο τετ α τετ με τον Γερμανό Υπουργό Εσωτερικών.
Γεραπετρίτης: Δεν υπάρχει περίπτωση να βρεθούμε ξαφνικά με έναν τεράστιο αριθμό μεταναστών
Στο μείζων ζήτημα που απασχολεί ιδιαίτερα τους πολίτες της Ελλάδας και ακόμη περισσότερο τα νησιά, στον κίνδυνο των μεταναστευτικών ροών αναφέρθηκε ο Γιώργος Γεραπετρίτης, υπουργός Εξωτερικών το πρωί της Παρασκευής 13 Σεπτεμβρίου.
Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός Εξωτερικών αρχικά αναφέρθηκε στην αυστηροποίηση των μέτρων στη Γερμανία για την εισχώρηση μεταναστών και αν αυτή η κατάσταση αποτελεί ζήτημα για τη χώρα μας. Η Γερμανία επικαλείται κατάσταση έκτακτης ανάγκης και εισροές από άλλες χώρες της ΕΕ και έτσι πρόκειται να εισαγάγει περισσότερους ελέγχους, με ταυτοποιήσεις.
Αυτή η κατάσταση όπως εξήγησε δημιουργεί διατάραξη σχετικά με την ελεύθερη πρόσβαση στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δημιουργεί θέματα στη συνθήκη Σένγκεν.
«Το Ευρωπαϊκό Δίκαιο προβλέπει πως από την στιγμή που ένας πολίτης λάβει το τα δικαιώματα πρόσφυγα, τότε έχει το δικαίωμα να ταξιδέψει ελεύθερα. Η πραγματικότητα είναι πως η Ελλάδα τηρεί αυτά που προβλέπει η δικαιοσύνη», είπε χαρακτηριστικά ενώ ξεκαθάρισε πως «Δεν υπάρχει περίπτωση να βρεθούμε ξαφνικά με έναν τεράστιο αριθμό μεταναστών».
Σύμφωνα με τον κ. Γεραπετρίτη η Γερμανία έχει εξαγγείλει αυστηροποίηση ελέγχων και όχι κλειστά σύνορα, οπότε οι πρόσφυγες που θα ταξιδέψουν από την Ελλάδα στη Γερμανία δεν θα χρειαστεί να επιστρέψουν πίσω. «Ανεξαρτήτως με τη χρηματοδότηση, ο φράκτης στον Έβρο θα γίνει», είπε στη συνέχεια αναφορικά με τα μέτρα που λαμβάνει η Ελλάδα για την μετανάστευση.