Για τις αλλαγές στα σχολεία και για την επαναφορά της 5ήμερης αποβολής σε περιπτώσεις bullying μίλησε, μεταξύ άλλων, στο Mega o Κυριάκος Πιερρακάκης.
Αρχικά, μιλώντας για τα αυξανόμενα και άκρως ανησυχητικά επίπεδα της εγκληματικότητας μεταξύ ανηλίκων, ο υπουργός τόνισε: «Σε ό,τι αφορά το bullying, βλέπουμε ότι σε όλη την Ευρώπη, αλλά και σε όλο τον δυτικό κόσμο συνολικά -θα έλεγα εγώ-, το φαινόμενο εντείνεται. Γι’ αυτόν τον λόγο η πολιτεία πρέπει να παρέμβει. Πολύ σύντομα θα έχουμε την πλατφόρμα αποτύπωσης περιστατικών με επώνυμες καταγγελίες. Μέσα σε αυτήν θα μπορούν ο γονιός και ο μαθητής από το γυμνάσιο και πάνω να καταγγέλλουν συγκεκριμένα περιστατικά, τα οποία θα διαχειρίζεται η σχολική μονάδα. Η πρώτη διαχείριση του περιστατικού θα γίνεται εντός του σχολείου, αλλά για τα πιο βαριά περιστατικά θα υπάρχουν επιστημονικές επιτροπές».
Σημειώνοντας πως μια πλατφόρμα δεν αποτελεί πολιτική, πρόσθεσε: «Θα υπάρξει και εθνικής κλίμακας καμπάνια και θα υπάρξει και μία αλλαγή στο πλαίσιο συνεπειών. Θα επανέλθει η 5ήμερη αποβολή για περιπτώσεις bullying στα σχολεία. Δεύτερη αλλαγή είναι ότι θα επανέλθει ο διαχωρισμός των απουσιών σε αδικαιολόγητες και δικαιολογημένες. Ταυτόχρονα, σε ό,τι αφορά τον θύτη, θα υπάρξει μια διευκόλυνση στην αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος».
«Θα έρθουν μεγάλες αλλαγές γενικά στο σχολείο. Από τον Σεπτέμβριο θα δουν οι μαθητές μας αλλαγές σε πολλά μαθήματα. Μάλιστα, σε λίγες εβδομάδες ξεκινάει η ψηφιακή ενισχυτική διδασκαλία», είπε επίσης για τα σχολεία ο Κυριάκος Πιερρακάκης.
Διορισμός δασκάλων στα σχολεία
Ερωτηθείς για διορισμό δασκάλων στα σχολεία, ο Κυριάκος Πιερρακάκης είπε: «Τα τελευταία χρόνια -την προηγούμενη 4ετία, να το πω χονδρικά- έχουν υπάρξει περισσότεροι μόνιμοι διορισμοί, κι αυτό ήρθε να αντιστρέψει μια κατάσταση που υπήρχε την εποχή των μνημονίων. Δεύτερον, ένα πολύ μεγάλο μέρος των αναπληρωτών αφορά την ειδική αγωγή και το θεωρώ μια πολύ σπουδαία πρωτοβουλία. Η στρατηγική κατεύθυνση της κυβέρνησης είναι να μετατρέψουμε πολλούς αναπληρωτές σε μόνιμους διορισμούς».
Παραρτήματα ξένων Πανεπιστημίων
Ο υπουργός Παιδείας μίλησε και για την εγκατάσταση παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων και συγκεκριμένα ρωτήθηκε ποια πανεπιστήμια του εξωτερικού έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον. «Έχουν δηλώσει ενδιαφέρον αρκετά πανεπιστήμια της Ευρώπης και της Αμερικής. Σε αυτό θα ήθελα να κρατήσουμε και ένα άλλο κομμάτι: να μην υποτιμούμε τους Έλληνες της διασποράς. Το όποιο ενδιαφέρον έχει προκύψει, που είναι μεγάλο, είναι όλο από Έλληνες ακαδημαϊκούς του εξωτερικού. Το 60% των Ελλήνων ακαδημαϊκών είναι στο εξωτερικό, όπου εκκινούν οι ίδιοι τα πανεπιστήμιά τους», είπε.
«Ο στόχος είναι να μπορούμε να πούμε ότι δέκα μεγάλα πανεπιστήμια του εξωτερικού δημιούργησαν κοινά μεταπτυχιακά με ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια αφενός, και αφετέρου έχουμε παραρτήματα δέκα μεγάλων πανεπιστημίων που με πολύ αυστηρές προδιαγραφές εγκαταστάθηκαν στη χώρα μας», πρόσθεσε ο ίδιος.
Αναφερόμενος στην τοποθεσία όπου θα επιλέξουν να έχουν την έδρα τους τα παραρτήματα των ξένων πανεπιστημίων και ειδικότερα την περίπτωση που τα περισσότερα θα επιλέξουν την Αθήνα και ίσως όχι την περιφέρεια, ο κ. Πιερρακάκης τόνισε: «Τα πρώτα άρθρα του νόμου που φέραμε στη Βουλή μεγεθύνουν το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, καθιστώντας το ουσιαστικά το τρίτο πανεπιστήμιο της χώρας. Το δεύτερο είναι ότι ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την αύξηση του επιδόματος στέγης ειδικά για τα πανεπιστήμια της περιφέρειας και, τρίτον, μέσα στον νόμο που αφορά την εγκατάσταση παραρτημάτων βάλαμε και ένα περιφερειακό κίνητρο».