«Αδαής όποιος προσπαθεί να περιορίσει τον ορίζοντα της Τουρκίας», υπογράμμισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με αφορμή τη σημερινή 102η επέτειο από την τουρκική νίκη στον Μικρασιατικό Πόλεμο το 1922. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι ο τουρκικός λαός «δεν υπέκυψε και δεν θα υποκύψει» σε όσους προσπαθούν να τον περιορίσουν σε «ρηχά νερά».
Μιλώντας στην τελετή απονομής διπλωμάτων στους υπολοχαγούς που αποφοίτησαν από την Σχολή Πολέμου της Τουρκίας, είπε επίσης πως «όποιος προσπαθεί να περιορίσει τον ορίζοντα της Τουρκίας σε 782.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα είναι, αν όχι αδαής, σίγουρα ξένος σε αυτά τα εδάφη». «Θα σκεφτόμαστε βάζοντας στο επίκεντρο την Τουρκία, αλλά το όραμά μας θα είναι αρκετά ευρύ ώστε να περιλαμβάνει ολόκληρο τον κόσμο», τόνισε χαρακτηριστικά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Σε εκδήλωση το βράδυ της Παρασκευής (30.08.2024) στο προεδρικό μέγαρο, ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι με τη νίκη του 1922 ο τουρκικός στρατός άλλαξε τη μοίρα του και έπειτα από 250 χρόνια, από την εποχή της Πολιορκίας της Βιέννης, έβαλε τέλος στην υποχώρησή του. Νωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος έδωσε στη δημοσιότητα μήνυμα, στο οποίο υπογράμμισε πως καθώς βαδίζουμε με αποφασιστικότητα προς τους στόχους μας για τον Αιώνα της Τουρκίας, υλοποιούμε βήμα προς βήμα το ιδανικό μας για μια μεγάλη και ισχυρή Τουρκία.
Millî Savunma Üniversitesi Deniz Harp Okulu Diploma Alma ve Sancak Devir Teslim Töreni https://t.co/pvTEMwRkY0
— Recep Tayyip Erdoğan (@RTErdogan) August 31, 2024
Αναλυτικά η ομιλία του Ερντογάν
Αναλυτικά ο Ερντογάν ανέφερε: «Η Τουρκία μπορεί να γίνει μια ισχυρή, ευημερούσα, υψηλού κύρους και αποτελεσματική χώρα μόνο εάν αναπτύξει τις σχέσεις της με την Ανατολή και τη Δύση ταυτόχρονα, μπορεί να γίνει μια ισχυρή, ευημερούσα, υψηλού κύρους και αποτελεσματική χώρα. Κάθε άλλος δρόμος εκτός από αυτόν δεν θα ωφελήσει την Τουρκία, αλλά θα τη βλάψει και θα την πετάξει έξω από την εξίσωση. Επομένως, δεν χρειάζεται να επιλέξουμε μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης, όπως ισχυρίζονται κάποιοι. Αντίθετα, πρέπει να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας με αυτούς και άλλους οργανισμούς σε μια βάση αμοιβαίου οφέλους (kazan-kazan). Τα τελευταία 22 χρόνια, ενεργούσαμε πάντα με αυτή την αντίληψη.
Τόνισε πως: «Με την ανάπτυξη των σχέσεών μας με διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές, ορίσαμε την πολιτική μας όχι σκεπτόμενοι τι θα έλεγαν οι άλλοι, αλλά τι θα πει το έθνος μας. Θα συνεχίσουμε την πορεία μας με αυτόν τον τρόπο και στο εξής. Θα προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας μέχρι τέλους στη Γαλάζια Πατρίδα που κάποιοι τη λένε παραμύθι. Δεν θα επιτρέψουμε να παραβιαστεί το δίκαιο των Τουρκοκυπρίων αδελφών μας. Θα εφαρμόσουμε με αποφασιστικότητα ό,τι απαιτούν τα συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο, τη Μαύρη Θάλασσα και την Ανατολική Μεσόγειο, ανεξάρτητα από τι θα πουν οι άλλοι».
Πρόσθεσε: «Η θάλασσα του καθενός είναι τόσο μεγάλη όσο και ο ορίζοντας του. Κάποιοι μπορεί να χαρακτηρίζουν τους στόχους μας όνειρο. Κάποιοι μπορεί να βλέπουν τη Γαλάζια Πατρίδα ως παραμύθι. Κάποιοι μπορεί να κατηγορήσουν την Τουρκία ότι κυνηγάει την περιπέτεια. Κάποιοι μπορεί να προσπαθήσουν να περιορίσουν το όραμα του έθνους μας σε 782.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Μπορεί να υπάρχουν ακόμη και δόλιοι που ρωτούν τι δουλειά έχει η Τουρκία στη Λιβύη, τη Σομαλία, το Κατάρ, το Ιράκ, τα Βαλκάνια, την Ασία και την Αφρική. Όπως και στο παρελθόν, έτσι και σήμερα και αύριο, μπορεί να υπάρξουν εκείνοι που δεν αισθάνονται άνετα με το όραμα της Τουρκίας και τον αγώνα της Τουρκίας. Εμείς δεν θα τους δώσουμε σημασία. Θα κοιτάμε μπροστά μας, δεν θα πάρουμε ούτε στιγμή το βλέμμα μας από τον ορίζοντα».
Παράλληλα, ο Ερντογάν εξήγησε πως: «Ενισχύοντας τις σχέσεις μας με την Ανατολή, θα αναζητήσουμε τρόπους να προωθήσουμε τη βαθιά ριζωμένη συνεργασία μας με τη Δύση. Το γεγονός ότι υπάρχουν σύνορα ανάμεσα σε εμάς και τους λαούς με τους οποίους ζούσαμε μαζί μόλις πριν από έναν αιώνα δεν σημαίνει ότι θα ξεχάσουμε τη γεωγραφία (σ.σ. τα σύνορα) της καρδιάς μας. Είμαστε μια χώρα με 78 νεκροταφεία στρατιωτών μας σε 34 διαφορετικές χώρες του κόσμου. Είμαστε επίσης μια χώρα που φιλοξενεί στο νεκροταφείο των μαρτύρων στα Δαρδανέλλια τα παιδιά της Γάζας, του Χαλεπίου, της Δαμασκού, της Ιερουσαλήμ, της Κομοτηνής και της Βαγδάτης.
Αυτοί που επικρίνουν το ενδιαφέρον μας για τους γείτονές μας το Ιράκ, το Ιράν, τη Συρία και την Παλαιστίνη, η οποία ήταν υπό την κυριαρχία μας επί τέσσερις αιώνες, είναι ανίδεοι, αν όχι κακόβουλοι. Το να λένε τι δουλειά έχει η Τουρκία στη Συρία, το Ιράκ και το Κατάρ αποτελεί έλλειψη οράματος και απώλεια λογικής. Κοιτάξτε, θέλω να πω πολύ ξεκάθαρα εδώ: Η Τουρκία δεν μπορεί να πετύχει το στόχο της προσανατολισμένη μόνο προς τη Δύση».