Πυρηνική ενέργεια-προειδοποίηση

Πυρηνικά καταφύγια κατασκευάζονται και στην Αττική

Η συζήτηση για πυρηνικά καταφύγια σε περίπτωση έξαρσης πολέμου έχει ήδη ανοίξει στην Ευρώπη, με αρκετές χώρες, όπως η Γερμανία να προετοιμάζονται εντατικά. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με πληροφορίες του skai.gr, ιδιώτες ξεκινούν να παίρνουν πρωτοβουλία για την κατασκευή τους, με δύο ενεργά πρότζεκτ στην Αττική και ένα ακόμη σχέδιο για την επαρχία.

Ο Θωμάς Χούσος, ιδιοκτήτης εταιρείας που ειδικεύεται στην κατασκευή πυρηνικών εγκαταστάσεων, αποκάλυψε στον ΣΚΑΪ 100,3 και στον Βασίλη Κουφόπουλο, ότι βρίσκεται ήδη σε επικοινωνία με ιδιώτες στην Ελλάδα για την κατασκευή καταφυγίων. «Από ιδιώτες βεβαίως. Το σκέφτονται σοβαρά. Βλέπουν την επικαιρότητα, αλλά δεν είχαν τον τρόπο. Δεν ήξεραν πού να απευθυνθούν εδώ και αρκετό καιρό. Γιατί αυτό δεν είναι της τελευταίας εβδομάδας ή του τελευταίου μήνα. Είναι αρκετό καιρό και σιγά σιγά βρίσκουν τον δρόμο και προχωράνε στις σχετικές κατασκευές».

Τι περιλαμβάνει η κατασκευή ενός πυρηνικού καταφυγίου

Όπως αναφέρει ο κ. Κουφόπουλος, ένα πυρηνικό καταφύγιο μπορεί να βρίσκεται δύο μέτρα ή και πολλά περισσότερα κάτω από τη γη, αναλόγως από τι θέλει να προστατευτεί κάποιος. Για ένα τυπικό οικιακό καταφύγιο, το βάθος μπορεί να είναι δύο με τρία μέτρα. Κατασκευάζεται από ενισχυμένο μπετόν και περιλαμβάνει ειδικές πόρτες, οι οποίες προστατεύουν από τα ωστικά κύματα και τη ραδιενέργεια. Το ίδιο και το σύστημα εξαερισμού.

Προστατεύει και από τα ωστικά κύματα με ειδικές βαλβίδες, αλλά φιλτράρει και 100% τον εισερχόμενο αέρα στον χώρο του καταφυγίου από βιοχημικούς παράγοντες και ραδιενεργά κατάλοιπα. Αυτά τα φίλτρα μπορούν να λειτουργούν για μήνες, είναι κατασκευασμένα για να μπορούν να δουλεύουν ασταμάτητα, εξηγεί ο κ. Χούσος.

«Με τα ελληνικά δεδομένα δεν υπάρχει άδεια για καταφύγιο. Το καταφύγιο είναι ένας απλός χώρος, μία αποθήκη που κατασκευάζεται για να χρησιμοποιηθεί για συγκεκριμένο σκοπό. Πρόκειται για ένα θέμα με το οποίο θα πρέπει να ασχοληθεί η πολιτεία και να δώσει ίσως και κίνητρα στους πολίτες για την κατασκευή των καταφυγίων. Υπάρχει ένα κενό το οποίο μπορεί να καλυφθεί με κάποιες οδηγίες από την πολιτεία. Και να δοθούν ενδεχομένως και κάποια αντισταθμιστικά οφέλη στο να κατασκευάσουμε ένα καταφύγιο», πρόσθεσε ο κ. Χούσος.

Σχετικά με την κοστολόγηση των καταφυγίων, υπολογίζεται σε 60 με 70 χιλιάδες ευρώ για την κατασκευή νέων ενώ γίνονται μελέτες και για τη μετατροπή χώρων που είναι ήδη καταφύγια, ώστε να μπορούν να μετατραπούν για πυρηνική προστασία.

Scroll to Top