Σε πλήρη εφαρμογή τίθεται από το Σάββατο, 1 Μαρτίου 2025, η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας στους κλάδους του τουρισμού και της εστίασης. Η πιλοτική εφαρμογή του μέτρου στους συγκεκριμένους κλάδους ξεκίνησε πριν από 5,5 μήνες, τον Σεπτέμβριο του 2024, παρέχοντας στις επιχειρήσεις χρόνο για να προσαρμοστούν. Πριν από αυτήν την πιλοτική φάση, είχε προηγηθεί εκτενής διάλογος μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων, με κορύφωση τη σύσκεψη που συγκάλεσε η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, στις αρχές Σεπτεμβρίου 2024. Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ), της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) και του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).
Κατά τη διάρκεια της πιλοτικής εφαρμογής, το Υπουργείο Εργασίας διοργάνωσε πολλές ενημερωτικές δράσεις, διευκολύνοντας εργαζόμενους και επιχειρήσεις στην αποτελεσματική εφαρμογή του μέτρου. Τα διαδικτυακά σεμινάρια και οι ενημερωτικές εκδηλώσεις συνεχίζονται σε όλη τη χώρα, με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα Εργασιακών Σχέσεων, Νίκου Μηλαπίδη, και εκπροσώπων των κλάδων.
Η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, ως καινοτόμο εργαλείο, διασφαλίζει ότι οι εργαζόμενοι αμείβονται σωστά για τον πραγματικό χρόνο εργασίας τους, συμβάλλοντας στην καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας και προσφέροντας προστασία στους εργαζόμενους από αθέμιτες πρακτικές. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος Εργάνη, οι καταγεγραμμένες υπερωρίες στους ενταγμένους κλάδους αυξήθηκαν κατά 815.509 ώρες το 2024 σε σχέση με προηγούμενα έτη. Με την πλήρη εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας, αναμένεται ότι θα προστατεύονται περίπου 1.500.000 εργαζόμενοι σε διάφορους τομείς, ενισχύοντας τη διαφάνεια στην αγορά εργασίας.