Ο κύβος ερρίφθη τελικά στη Βρετανία και οι εκλογές ορίστηκαν πρόωρα από το αναμενόμενο για τις 4 Ιουλίου, με τους Συντηρητικούς να βρίσκονται πίσω στις δημοσκοπήσεις, μόλις έξι εβδομάδες πριν τις κάλπες. Η απρόσμενη ανακοίνωση του Ρίσι Σούνακ που ήρθε στις 22 Μαΐου 2024, άφησε έκπληκτους ακόμη και τους Συντηρητικούς, οι οποίοι περίμεναν πως θα έμπαιναν σε προεκλογική περίοδο το φθινόπωρο, ενώ το Κόμμα των Εργατικών φαίνεται να ετοιμάζεται να κυβερνήσει για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια. Σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 60 Συντηρητικοί έχουν δηλώσει πως δεν θα συμμετέχουν στις εκλογές του Ιουλίου, ενώ πολιτικοί συντάκτες της Βρετανίας έχουν αναφέρει πως «αντάρτες» των Τόρις έχουν καταθέσει πρόταση δυσπιστίας προς τον Σούνακ, θεωρώντας πως δεν είναι ο κατάλληλος για να φέρει τη νίκη στο κόμμα.
Ο πρωθυπουργός, από την άλλη, χρησιμοποίησε το χαρτί της οικονομίας η οποία βρίσκεται σε πολύ καλά επίπεδα αυτή τη στιγμή για την Βρετανία, έτσι ώστε να ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης του Βρετανικού λαού προκειμένου να συνεχίσει το πρόγραμμά του. Σημειώνεται ότι ο Σούνακ βρίσκεται στη διακυβέρνηση λιγότερο από δύο χρόνια, αφού πήρε την σκυτάλη από την Λιζ Τρας τον Οκτώβριο του 2022, η οποία παραιτήθηκε λόγω έντονων αμφισβητήσεων του οικονομικού της προγράμματος, μόλις 44 ημέρες αφότου ανέλαβε τη θητεία. Προηγουμένως, είχε ακολουθήσει η παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος είχε αναλάβει καθήκοντα πρωθυπουργού τον Δεκέμβριο του 2019, στη μεγαλύτερη εκλογική επιτυχία των Συντηρητικών, λόγω παραβίασης των νόμων σχετικά με τον COVID- 19.
Η σκέψη πίσω από την απόφαση Σούνακ
Να μην αφήσει τον Βρετανικό λαό να «περάσει ανυπεράσπιστος τις δύσκολες μέρες της ιστορίας του», δήλωσε ο πρωθυπουργός στο διάγγελμά του, αναφερόμενος στην ιδιαίτερη περίοδο που διανύει η Βρετανία εν μέσω πληθωρισμού. Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι η ξαφνική απόφαση του Σούνακ να προχωρήσει σε εκλογές έρχεται σε μία περίοδο όπου ο πληθωρισμός έχει φτάσει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, με τον δείκτη να πέφτει στο 2,3% μετά από τρία χρόνια. Έτσι, θέλει να εκμεταλλευτεί αυτή την ευκαιρία που εκτιμάται πως δεν θα ξαναέρθει έως το τέλος του έτους, ώστε να δείξει πως το οικονομικό του πρόγραμμα πέτυχε. Όπως δήλωσε και ο ίδιος «Σήμερα είναι μια σημαντική στιγμή για την οικονομία, με τον πληθωρισμό να έχει επιστρέψει στο φυσιολογικό. Έρχονται καλύτερες μέρες, αλλά μόνο εάν επιμείνουμε στο σχέδιο για τη βελτίωση της οικονομικής ασφάλειας και των ευκαιριών για όλους».
Παράλληλα, τον πόλεμο στη Ουκρανία κατέδειξε ως τη βασική αιτία για την οικονομική αστάθεια της χώρας, με την κυβέρνησή του να έχει έτοιμο πλάνο για την αντιμετώπισή του, ενώ ανέφερε πως οι μεταναστευτικές ροές στη Βρετανία, εργαλειοποιούνται από εξωτερικούς παράγοντες προκειμένου να δημιουργήσουν αστάθεια στη χώρα. Ο ίδιος ανέφερε πως η πολιτική του κόμματός του έχει καταφέρει να περιορίσει σημαντικά τη μετανάστευση και χρησιμοποίησε την επαναπροώθηση κάποιων μεταναστών στη Ρουάντα που εκτιμάται πως θα γίνει τις επόμενες μέρες. Καθώς πλησιάζει το καλοκαίρι και τα ταξίδια δια θαλάσσης των μεταναστών που θέλουν να φτάσουν στην Βρετανία θα αυξάνονται, ο Σούνακ θεώρησε καλύτερο να κάνει τις εκλογές νωρίτερα. «Το ερώτημα πλέον είναι πώς και ποιον εμπιστεύεστε να συνεχίσει», είπε ο Σούνακ στο διάγγελμά του, αναφερόμενος στον αντίπαλό του και ηγέτη των Εργατικών, Κιρ Στάμερ, τον οποίο έχει κατηγορήσει ξανά πως δεν έχει κάποιο ξεκάθαρο πρόγραμμα για τη χώρα.
Εκλογές στη Βρετανία: Ποιος είναι ο «επερχόμενος» πρωθυπουργός Κιρ Στάμερ
Πρόκειται για τον 61χρονο κεντροαριστερό δικηγόρο, Κιρ Στάμερ, ο οποίος ηγείται των Εργατικών από τον Απρίλιο του 2020. Ο ίδιος έχει κατηγορηθεί για μετατόπιση των θέσεών του αλλά και του κόμματος προς το κέντρο και τα δεξιά, ιδιαίτερα μετά την ανάληψη της θέσης του επικεφαλής στη Δημόσια Εισαγγελία της Βρετανίας το 2008. Επιπλέον, στο πρόγραμμα που έχει παρουσιάσει φαίνεται να μην έχει συγκεκριμένες προτάσεις για την οικονομία, την ενέργεια, το Εθνικό Σύστημα Υγείας και τις πράσινες επενδύσεις, ωστόσο η ανάγκη των Βρετανών για αλλαγή τον φέρνει μπροστά κατά 20 μονάδες στις δημοσκοπήσεις. Ο Στάμερ επιδιώκει μία καλύτερη σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ είχε ασκήσει πιέσεις την περίοδο του Brexit προκειμένου να διεξαχθεί και δεύτερο δημοψήφισμα που θα διατηρούσε την Βρετανία στην Ένωση.
Παράλληλα, παρόλο που έχει κατηγορηθεί για αντισημιτισμό, έχει υποστηρίξει τα χτυπήματα στην Υεμένη και τη συμμαχία με το Ισραήλ, ενώ έχει δηλώσει πως στην περίπτωση που βρεθεί στην κυβέρνηση θα συνεργαστεί με οποιονδήποτε κερδίσει τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ. Οι πιο αριστερή μεριά της παράταξής του έχει αποστασιοποιηθεί με τον ίδιο να δηλώνει «υπερήφανος» για την αλλαγή που έχει φέρει στο κόμμα σε σχέση με τον προκάτοχό του, Κόρμπιν. Λίγο μετά την ανακοίνωση των εκλογών, ο ίδιος δήλωσε πως αυτή είναι μία «ευκαιρία για αλλαγή» με την ψήφο στους Εργατικούς να είναι «μία ψήφος για οικονομική και πολιτική σταθερότητα, που θα πατάει πιο ελαφριά στις ζωές όλων μας. Μία ψήφος για να σταματήσει το χάος».